Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Leeds United

På onsdag rullar matchandet vidare för Manchester United nere i Australien. Från att ha mött ett lag från andra sidan jorden, ställs man nu mot ett betydligt mer välbekant gäng, nämligen grannen från nordost – Leeds. 

När Manchester United sparkade igång försäsongen i mötet med Perth Glory gjorde man det genom att inte på något sätt förta sig. Det australiska västkustlaget var flera nummer mindre, vilket uppenbarades tydligt matchen igenom då man knappt tog sig över egen planhalva.

Nu väntar istället Leeds och därmed en tuffare uppgift. Givetvis ska United vara numret större än ”The Peacocks” också, men såhär i början på försäsongen finns det inga matcher som är skrivna i sten.

Vill ni se vad som sades under presskonferensen inför matchen finns det att ta del av här.

Solskjaers presskonferens: Många som visar att de vill slåss om platserna

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer med ledning valde att lufta så många spelare som möjligt genom att ställa ut två elvor i vardera halvlek, vilket gör helhetsbedömningen tämligen svår att sätta ord på.

Embed from Getty Images

I första halvlek fick vi se ett United, som för dagen spelade med det nylanserade bortastället, försöka såga sig igenom ett lågt sittande försvar med kombinationer som allt som oftast inte ledde någonvart. Man försökte även involvera Daniel James mycket i sin första match för klubben. 21-åringen gavs, precis som alla andra som startade matchen, 45 minuter att visa upp sig på, men helt klart var att det var just James det mesta kretsade kring då han ofta tog djupledslöpningar, gjorde sig spelbar och även skötte det defensiva arbetet.

Målvakterna

På den sista utposten, alltså mellan stolparna, valde Ole att ställa ut Sergio Romero från start, för att sedan plocka in Joel Pereira till den andra halvleken. Detta gjorde följaktligen att det inte fanns plats för varken David de Gea eller Lee Grant. Den sistnämnde är nu tveksam till spel och således kommer de Gea kommer ges minst en halvlek när Leeds står på tur. Mest intressant här blir för övrigt just att se hur form och status på de Gea förefaller, givet hans säsongsavslutning där han stod för misstag stup i kvarten och man inte kände igen honom överhuvudtaget.

Backlinjen

Om det var svårt att dra några slutsatser om insatsen och utvärdera spelarna efter matchen mot Perth, då blir det problematiskt att bedöma försvarsspelarna i synnerhet. Man sattes inte på prov någon gång under matchen och egentligen handlade det mest om att vinna duellerna. Hos motståndarlaget fanns varken kvaliteten eller orken att bedriva något anfallsspel och således behövde man sällan ställa upp något utpräglat, kollektivt försvarsspel.

Embed from Getty Images

Vad som mer eller mindre står klart är att Luke Shaw kommer missa matchen, då han ådrog sig en lättare skada senast och man lär därför inte vilja chansa med honom, detta uppgav Solskjaer på tisdagens presskonferens.

Mittfältet

På mittfältet lär det också bli en hel del rotation. Senast startade Pereira, Matic och Lingard, med den senare i en lite mer framskjuten roll. Tror vi kommer få se något liknande men kanske med någon enstaka förändring. Det är alltid svårt, för att inte säga omöjligt, att sia om laguppställningar såhär på försäsong. James Garner lär rimligen få en halvlek åtminstone, då han endast spelade cirka tio minuter senast, men hann ändå panga in ett mål.

Ett möjligt mittfält i andra halvlek skulle kunna bestå av Pogba, Gomes och Garner, förutsatt att den möjliga startelvan nedan stämmer.

Anfallet

Längst fram och på kanterna finns en uppsjö av alternativ och senast fick vi se en trea där Chong, James och Martial spelade från start. Återstår att se hur Solskjaer väljer att formera det den här gången. Gissningsvis lär vi få se Romelu Lukaku i aktion då han saknades helt och hållet sist. Tror även att man vill få igång och se ännu mer av Mason Greenwood som gjorde en bra halvlek mot Perth, det enda som fattades för 17-åringen var egentligen bara målet. Kanske lossnar det nu?

Embed from Getty Images

Förutsatt att James och Chong startar på varsin kant, igen, lär det bli huggsexa om platserna inför andra halvlek, där finns alternativ i form av Martial, Lingard, Mata och Rashford. Den lille spanjoren skulle dock kunna ta en plats i tremannamittfältet och Rashford lär nog sannolikt vara mer intresserad av att bli placerad i längst fram i mitten.

Möjlig startelva:

Leeds United

Som vi skrev i söndagens nyhetssvep är det en tunn trupp som Leeds kommer med till Australien. Endast 16 spelare har rapporterats finnas med, och när inte ens tränare, Marcelo Bielsa fanns med på planet kan man fråga sig hur hårt man tar på den här turnén.

Vi kan dock brasklappa och säga att Bielsa kommer ansluta till Perth inför matchen mot United samt att en drös med spelare lämnades hemma på grund av att man spelar även där, förvisso med ett mer reservbetonat lag. Även spelare som återhämtar sig från skador stannar på engelsk mark.

Embed from Getty Images

Som tidigare nämnt ställs nu United mot ett betydligt tuffare motstånd än det senaste. Leeds slutade den gångna säsongen trea i The Championship och hade länge vittring på förstaplatsen. Men som så ofta på senare år lyckades man att delvis sjabbla bort möjligheten att ta steget upp i finrummet.

I kvalet till Premier League började det bra genom att man besegrade Derby County på bortplan med 1-0. I returen hemma på Elland Road stod man dock inte pall för uppgiften och förlorade med 4-2.

Under försäsongen har man nyligen avverkat två matcher inom loppet av två dagar. Den ena mot National League North-laget, York, som besegrades med klara 5-0. I matchen dagen därpå ställdes man mot Guiseley AFC, även dem hemmahörande i samma division som York, (National League North motsvarar division sex i engelsk ligafotboll). Där vann man med 2-1, med ett lag som präglades av en del okända namn, vilket gissningsvis innebär reservlagsspelare som inte är med i Australien.

I dagsläget finner vi ingen spelare med direkt koppling till Manchester United, men dock några spelare som mött United tidigare, däribland Pablo Hernandez, tidigare i Swansea, Patrick Bamford, tidigare i bland annat Middlesbrough (och typ hundrafemtio andra lånesejourer i diverse klubbar, som det lätt blir när man tillhör Chelsea och inte riktigt har vad som krävs för att slå sig in i deras byggen).

För den som har missat att Pontus Jansson inte heller längre är kvar i klubben vill vi även påminna om det. Den före detta malmöspelaren lämnade nyligen Leeds för spel i ligakonkurrenten, Brentford. Jansson var en mycket uppskattad spelare bland fansen och har också varit en av de mest bärande spelarna de senaste åren. Vad som föranledde skilsmässan med Leeds uppges vara meningsskiljaktigheter med Marcelo Bielsa av något slag.

Möjlig startelva:

Historik

Mellan Manchester och Leeds är det lite drygt fem mil och således blir den här typen av möte av rivaliserande karaktär.

Rivaliteten kan härledas ända bak till 1400-talet, ja, kanske inte fotbollen, men den mellan städerna då grevskapen Yorkshire och Lancashire slogs mot varandra i vad som i historieskrivningen kom att kallas rosornas krig. Dess namn har att göra med de rosor som symboliserar de båda grevskapen, vit ros i York och röd ros i Lancashire. Då kan man sannolikt räkna ut vilket lag som tillhör vilket grevskap.

Nog om det. Vad gäller det sportsliga har lagen mötts hela 107 gånger, 46 gånger har det slutat med röd vinst, 26 med vit och 35 utan vinnare (siffrorna kan variera lite beroende på vilken sida man hänvisar till). Senast lagen möttes var i september 2011 i ligacupen. Manchester United gick segrande ur den striden med 3-0 på Elland Road efter dubbla mål av Michael Owen och ett av Ryan Giggs.

Embed from Getty Images

Året dessförinnan hade Leeds tagit sin första seger på åtta år mot United, detta i FA-cupen på Old Trafford efter mål av Jermaine Beckford.

Visste ni att…

  • Manchester Uniteds största seger över Yorkshire-rivalen kom 1959 när man vann med 6-0 och en viss Bobby Charlton skrev in sig i målprotokollet två gånger om.
  • Spelare som Eric Cantona, Rio Ferdinand, Gordon Strachan och Alan Smith har representerat både Manchester United och Leeds i sina karriärer.

Matchfakta

Manchester United
Leeds United

Matchinformation

Turnering: Träningsmatch
Tid: Onsdagen den 17 juli 2019, 13.00
Plats: Perth Stadium, Perth
Teve: MUTV

Manchester United

Målvakter: De Gea, Grant, J Pereira, Romero
Försvarare: Bailly, Dalot, Jones, Lindelöf, Rojo, Shaw, Smalling, Tuanzebe, Wan-Bissaka, Young
Mittfältare: Chong, Garner, Gomer, James, Lingard, Matic, McTomonay, J Pereira, Pogba, Mata
Anfallare: Greenwood, Lukaku, Martial, Rashford
Frånvaro: Darmian (personliga skäl), Fred (personliga skäl), Sánchez (skadad/semester)

Leeds United

Målvakter: Kiko Casilla, Kamil Miazek
Försvarare: Barry Douglas, Liam Cooper, Gaetano Berardi, Bryce Hosannah
Mittfältare: Stuart Dallas, Clarke Oduor, Adam Forshaw, Pablo Hernandez, Jack Harrison, Kalvin Phillips, Jordan Stevens, Mateusz Bogusz
Anfallare: Kemar Roofe, Patrick Bamford
Frånvaro: