Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Rotationsdags

Vi är ganska mitt i en intensiv och viktig period. Från och med imorgon har Manchester United 6 matcher på 17 dagar där United skall försöka lägga grunden för avancemang i Europa League, försöka hänga med i toppen av ligan samt ta sig vidare i Ligacupen. En fin period här och starten på säsongen är inte fy skam, med några strategiska förluster kan den på många sätt redan vara körd.

Rotationsdags

Den första månaden av säsongen får vi sällan se stora delar av truppen. Matcherna kommer inte speciellt tätt utan det är oftast en ganska satt elva som får chansen, om inte spelet totalt havererar naturligtvis. Ja, jag skulle ha velat se betydligt mer av Mason Greenwood, jag hade velat se någonting av Angel Gomes och så vidare, men det kan ändå vara förståeligt att så inte skett.

Nu däremot, nu är det andra förutsättningar med match var tredje dag, nu kommer vi få de första indikationerna på om Ole Gunnar Solskjaer litar på sin trupp eller om han likt Mourinho kommer hålla fast vid mer eller mindre en elva som då oundvikligen kommer slitas ut under säsongens andra halva.

Embed from Getty Images

Astana på hemmaplan imorgon, om det inte är då åtminstone tre ur kvartetten Greenwood, Gomes, Tahith Chong och James Garner startar – ja när skall de då starta? Rochdale i Ligacupen om en vecka finns, absolut, men de borde kunna starta båda dessa matcher så att förstaelvan kan möta West Ham och Arsenal med fart i benen innan perioden avslutas med bortamatcher mot AZ och Newcastle.

Sju (men helst nio) poäng på de tre ligamatcherna, fyra (men helst sex) i Europa League och avancemang i Ligacupen är inte omöjligt. Jag är övertygad om att vägen dit ligger genom att använda hela truppen, förhoppningsvis tycker Solskjaer samma sak.

Det kommer

Vi visste när vi fick spelschemat att damerna skulle få svårast möjliga start på säsongen. Förra årets ligatvåa borta i premiären följt av de regerande mästarna i match nummer två. Även om United inte var byggda för andradivisionen är det svårt att kliva upp i tempo efter ett år mot betydligt sämre motstånd.

Och efter två 1-0-förluster med en ganska lik matchutveckling konstaterar att Manchester United har ett lag för toppen – men att toppmatcherna skulle kommit om två månader.

Embed from Getty Images

Både mot City och Arsenal inledde United piggt, om inte bättre än sina motståndare så lika bra. Målchanser för att ta ledningen skapades, men mot City gjorde en superräddning att United inte tog en tidig ledning och mot Arsenal var det mer oskärpa från United.

Efter cirka halvtimmen började United mattas och i båda andrahalvlekarna var motståndarna bättre. Inte bara för att de individuellt är något bättre, utan snarare för Uniteds spelare inte är vana vid att behöva hålla det tempot i en hel match. Hade de första matcherna i årets ligaspel varit mot de lag som precis klarat sig kvar är jag övertygad om att United hade tagit poäng, till och med vunnit.

Så misströsta inte trots dubbla förluster. Manchester United kommer i returmötena med City och Arsenal hålla betydligt längre, och segrarna för att föra laget närmare toppen kommer snart.

De Geas kontrakt

Vi har redan skrivit mycket om det, en artikel när nyheten kom, en krönika och en frågeask dessutom. Ändå måste jag ta upp hur viktigt det faktiskt var att David de Gea skrev på det här nya kontraktet med Manchester United.

Ja, det finns en liten osäkerhet kring om han blir det monster han tidigare varit. Samtidigt är han bara 28 år gammal, det finns ingenting som tyder på att hans karriär skall dala redan.

Men det är inte bara viktigt att förlänga med honom för hur bra han är som spelare, utan även för signalerna det sänder. Solskjaer har varit tydlig med att man skall vilja spela i United för att vara en del av hans projekt. Paul Pogba är i nuläget den enda som kanske inte skickar de signalerna, men när David de Gea visar att han vill fortsätta i klubben så kan det påverka andra spelare som Solskjaer är intresserad av, såväl som Paul Pogba i det långa loppet.

Jag är dessutom övertygad om att de Gea kommer tillbaka till att bli världens bästa målvakt, och att ha den nyckelspelaren löst i många år framöver är ju oerhört positivt.