Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool – Manchester United

Embed from Getty Images

Imorgon reser så Manchester United till Anfield för att bli första lag den här säsongen att besegra Liverpool i Premier League. Huruvida Ole Gunnar Solskjaers mannar är uppgiften mäktig återstår att se.

För United står viktiga poäng på spel i kampen om en Champions League-plats. Dessutom vill vi förstås säkerställa att Liverpool inte kan gå igenom ligasäsongen obesegrade.

För Liverpool handlar det egentligen bara om att hålla den där hemska sviten vid liv. Ligan är ju sedan länge avgjord.

Klockan 17.30 är det avspark och i Sverige visas matchen på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Manchester United

Sedan senast har Manchester United sålt lagkapten Ashley Young till italienska Inter. Inte för att det påverkar något imorgon, Young skulle näppeligen ha spelat ändå.

Efter Young tar Harry Maguire över som lagkapten. Ingen överraskning, Maguire har i all väsentlighet fungerat som den faktiska kaptenen hela säsongen. Du borde inte kunna bli kapten i United efter bara ett halvår i klubben men i ärlighetens namn finns i dagsläget inga bättre alternativ (om det är för tidigt för Maguire är det i ännu större utsträckning för tidigt för spelare som McTominay och Rashford).

Embed from Getty Images

Lagnyheterna inför morgondagen handlar egentligen bara om Marcus Rashford. På gårdagens presskonferens antydde Solskjaer att Rashford troligen inte kommer till spel. Manchesteranfallaren tenderar dock att läka snabbt och han har förmågan att spela med smärta. Det är inte alltid en positiv egenskap. I Solskjaers första möte med Liverpool spelade Rashford skadad stora delar av matchen (United hade då, som ni säkert minns, tvingats till tre tidiga byten på grund av skador). Effekten då blev att Rashford sedan spelade halvskadad en längre period. I höstas kom Rashford till spel mot Arsenal trots att det några dagar före match ansågs vara uteslutet. Mitt utgångstips är således att Rashford gör sig tillgänglig för spel och då startar han förstås.

Annars har vi fortfarande Scott McTominay, Paul Pogba, Marcos Rojo och Axel Tuanzebe på skadelistan.

Luke Shaws tillgänglighet är osäker och i motsats till Rashford brukar det betyda att Shaw inte kommer till spel. Mest troligt är Shaw oavsett inte aktuell för spel, Brandon Williams är helt enkelt en mycket bättre vänsterback.

Eric Bailly och Tim Fosu-Mensah är tillgängliga igen efter långtidsskador. Möjligen kan vi få se Bailly på bänken istället för Phil Jones medan Fosu-Mensah näppeligen har någon chans till spel. Det är inte borta mot Liverpool du gör comeback efter en långtidsskada.

Uniteds form är fortsatt variabel. Nu har vi två vinster i ryggen. Dessförinnan tre utan seger, inkluderat pinsamma förluster mot Arsenal (alla förluster mot Arsenal är pinsamma) och Manchester city. Defensiven har sakta blivit bättre och vi har hållit nollan i fyra av de sex senaste matcherna.

Mot de bra lagen brukar vi göra bra resultat. Niondeplacerade Crystal Palace är det högst placerade laget som har vunnit mot United i ligan den här säsongen (den meningen säger något om Arsenal). Vi är ensamma om att ha tagit poäng av Liverpool.

Startelvan är mestadels given. David de Gea står i mål och i backlinjen får lagkapten Maguire spela bredvid Victor Lindelöf medan Aaron Wan-Bissaka och Williams tar ytterbackspositionerna.

Embed from Getty Images

Kanske skulle Solskjaer vilja spela med fembackslinje men då Bailly knappast är redo skulle det betyda att Jones spelar. Att Solskjaer inte litar på Jones vet vi, så jag kan inte föreställa mig att det blir fembackslinje imorgon.

Framför backlinjen spelar Fred och Nemanja Matic. Eventuella argument för den mer dynamiska Andreas Pereira istället för Matic raserades i matchen mot city.

Hur anfallskvartetten formeras är inte lika självklart. Efter insatserna mot Norwich och Wolves bör Juan Mata ha gjort tillräckligt för en startplats. I de båda matcherna spelade Mata till höger, så rimligen fortsätter han där. Platsen framför de två sittande mittfältarna bör gå till Pereira. Vi vet att Solskjaer gillar Jesse Lingard men engelsmannen har gjort så många dåliga matcher att han inte ska kunna vara aktuell i dagsläget.

Om Rashford kommer till spel tar han vänsterkanten och Anthony Martial spelar givetvis längst fram.

Skulle Rashford ändå missa matchen blir det antingen Mason Greenwood eller Daniel James som ersätter. Med Mata till höger borde det för balansens skull bli Greenwood.

Ett alternativ skulle förstås vara att spela Mata centralt med Greenwood eller James till höger. Så modig tror jag emellertid inte att Solskjaer är.

Möjlig startelva:

Liverpool

Kära läsare, du gör förmodligen bäst i att hoppa över detta avsnitt. Läsningen som följer är hemsk och borde rent av vara förbjuden.

Liverpool är Englands bästa lag den här säsongen. I ligan har de 20 vinster, 1 oavgjort och inga förluster. Det är rent av löjligt. Framför allt är de överlägset bäst defensivt, med bara 14 insläppta mål (7 bättre än Leicester och Sheffield United). Offensivt är de faktiskt bara näst bäst, 12 mål sämre än Manchester city. Men så har Liverpool också alltid byggt sina framgångar på defensiven. Det är inte för inte som de inte har vunnit ligan sedan det blev förbjudet för målvakten att ta bollen med händerna på en bakåtpassning.

Deras form är horribel. De förlorade förvisso mot Aston Villa i ligacupen i december, men då ställde de upp med reservlaget, så den matchen räknas egentligen inte. Deras senaste riktiga förlust var den 17 september, då de förlorade mot Napoli i Champions League. Därmed kan de inte bli värdiga Champions League-vinnare, för som vi vet är du bara en värdig Champions League-vinnare om du går igenom turneringen utan förlust (observera att detta inte gällde för den gamla Europacupen).

Liverpool har hållit nollan i sina sex senaste matcher. Begränsat bara till ligan har de hållit nollan i de sex senaste matcherna. Det är som sagt defensiven som bär laget.

När manager Jürgen Klopp igår höll presskonferens meddelade han att Joel Matip och Fabinho är tillbaka i full träning och troligtvis är med i truppen imorgon. Däremot är Naby Keïta, Dejan Lovren och James Milner alla ute, liksom den långtidsskadade Nathaniel Clyne.

Embed from Getty Images

Alisson är given i mål och backlinjen leds av Virgil van Dijk. På ytterbackspositionerna huserar Trent Alexander-Arnold och Andrew Robertson, båda alldeles för bra för att det ska vara roligt. Fullt frisk hade Matip förmodligen tagit platsen bredvid Van Dijk men Matip har inte spelat sedan i oktober och välkomnas nog tillbaka i en mindre intensiv match. I Matips frånvaro vikarierar Joe Gomez förtjänstfullt.

I speldugligt skick huserar Fabinho som mittfältsankare. Brasilianaren har emellertid inte spelat sedan i slutet på november och får nog nöja sig med en plats på bänken. Tyvärr klarar sig Liverpool bra ändå.

Jordan Henderson och Georginio Wijnaldum är givna på mittfältet. Inte lika självklart hur mittfältet kompletteras. Oftast spelar ställer Klopp upp laget i en 4-3-3-formation men då och då vänder han på det till en 4-2-3-1-formation. I en 4-2-3-1-formation ges det plats för Adam Lallana eller Xherdan Shaqiri men troligast är nog att Alex Oxlade Chamberlain tar den tredje mittfältsplatsen.

Mohamed Salah, Roberto Firmino och och Sadio Mané är given anfallstrio.

Möjlig startelva:

Historik

United och Liverpool möttes på Old Trafford i oktober. United tog då ledningen genom Marcus Rashford men Liverpool kunde kvittera i matchens slutskede.

Den senaste bortamatchen spelades i december 2018, då Liverpool vann med 3-1. Det blev José Mourinhos sista match som Unitedmanager.

Historiskt har United ett stort övertag, med 80 vinster mot 66. På Anfield är Liverpool emellertid överlägsna, med 45 vinster mot 26.

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer har ännu inte förlorat mot Liverpool som Unitedmanager. Båda mötena sedan Solskjaer tog över United har slutat oavgjort.
 • Förr fick vi nästan alltid en vinnare mellan United och Liverpool. Från december 2000 till mars 2016 blev det bara oavgjort i 2 av 39 möten mellan klubbarna.
 • Jürgen Klopp är emellertid rädd för att förlora snarare än sugen på att vinna. Så 6 av de 8 senaste matcherna har slutat lika, med varsin vinst för de båda lagen.
 • Ska vi räkna till 6 oavgjorda matcher mellan United och Liverpool före Klopp måste vi backa bandet till oktober 1995.

Matchfakta

Liverpool
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 23
Tid: Söndagen den 19 januari 2020, 17.30
Plats: Anfield, Liverpool
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, februari)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Bailly (matchform)
 • Fosu-Mensah (matchform)
 • Rashford (skadad)
 • Shaw (skadad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt:

 • Young (klubbyte)
Position: 5:e9-7-636-2534
Borta:10:e3-3-512-1512
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V28/12BurnleyBPL2-0 
F1/1ArsenalBPL0-2 
O4/1WolvesBFA0-0 
F7/1Man cityHLC1-3 
V11/1NorwichHPL4-0 
V15/1WolvesHFA1-0 

Liverpool

Skador:

 • Clyne (knä, inget datum)
 • Keïta (ljumske, inget datum)
 • Lovren (lår, inget datum)
 • Milner (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Fabinho (fot, stor chans)
 • Matip (knä, stor chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a20-1-050-1461
Hemma:1:a11-0-029-933
Bästa målskytt: Mané (11)
Disciplin: 22 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V21/12FlamengoHVM1-0[1]
V26/12LeicesterBPL4-0 
V29/12WolvesHPL1-0 
V2/1Sheffield UHPL2-0 
V5/1EvertonHFA1-0 
V11/1TottenhamBPL1-0 
[1] Efter förlängning.

United mot Liverpool

Totalt:  20380-57-66276-256
Premier League:  5528-13-1477-61
Borta:  9326-22-45101-152
SENASTE MÖTENA
V2018-03-10HPL2-1 
F2018-12-16BPL1-3 
O2019-02-24HPL0-0 
O2019-10-20HPL1-1 
SENASTE BORTAMATCHER
F2016-03-10BEL0-2 
O2016-10-17BPL0-0 
O2017-10-14BPL0-0 
F2018-12-16BPL1-3 

Domare: Craig Pawson

Assisterande: West, Ledger, fjärdedomare: Moss, VAR: Tierney, assisterande VAR: Halliday.
 M
PL 2019/20:1146012
PL 2018/19:2692168
PL totalt:146512101629
Snitt (2018-20): 3,70,030,190,27
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:191243
Dömt Liverpool:191144