Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: LASK Linz – Manchester United (för första gången någonsin)

Välkommen till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamöte med LASK Linz i Europa League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2020/03/12 21:30

LASK Linz – Manchester United 0-5 (0-1)

Uefa Europa League, åttondelsfinal, 1:2 • 2020-03-12, 18.55 • Linzer Stadion, Linz • domare: Artur Dias, Portugal

 

0-1 (28) Odion Ighalo (Fernandes)

0-2 (57) Daniel James (Ighalo)

0-3 (82) Juan Mata (Fred)

0-4 (90+2) Mason Greenwood (Chong)

0-5 (90+3) Andreas Pereira (Fred)

Avspark: 18.55 • Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

 

Manchester United

Romero; Williams, Bailly, Maguire, Shaw; McTominay, Fred; Mata, Fernandes (Pereira), James (Chong); Ighalo (Greenwood)

Avbytare: De Gea, Lindelöf, Tuanzebe, Matic

LASK Linz

Schlager; Ramsebner, Trauner, Ranftl; Reiter, Holland (Haudum), Michorl, Renner; Tetteh (Raguz), Klauss, Frieser (Balic)

Avbytare: Gebauer, Müller, Wostry, Sabitzer

Updated: 2020/03/12 20:49
 • 0
 • Share


2020/03/12 21:30
Tack för ikväll!

Vi stänger ner matchbloggen för ikväll och tackar för visat intresse! Vi återkommer med efterspel efter matchen imorgon.

 • 0
 • Share


2020/03/12 21:24
Spelarbetyg!

Även Elias har jobbat raskt ikväll. Spelarbetygen landar här.

https://muss.se/2020/03/12/spelarbetyg-lask-linz-manchester-united-0-5/

 • 0
 • Share


2020/03/12 21:03
Sa någon snackisar?

Vår eminente chefredaktör och skribent Gustav levererar redan nu kvällens snackisar. Håll till godo!

https://muss.se/2020/03/12/snackisar-efter-lask-manchester-united-0-5/

 • 0
 • Share


2020/03/12 20:55
Seger, men sen då?

Manchester United besegrar LASK med 5-0 och är, speciellt i andra halvlek, många klasser bättre än sina motståndare. Efter 1-0 i paus gör United fyra mål i andra halvlek och det var stundtals mycket svårt att förstå att LASK besegrat Sporting Lissabon och vunnit sin grupp i Europa League.

Vi får med oss fem olika målskyttar och undviker skador. Odion Ighalo visar återigen att han håller nivån som krävs. Eric Bailly såg ut att ha onödigt ont i slutet på andra halvlek men fullföljer matchen.

Uniteds första tävlingsmatch utan publik slutar i vinst, men vad händer egentligen nu? Det får sägas vara ytterst tveksamt när eller ens om Europa League spelas vidare. Signalerna i England talar därtill om att Premier League-matcher kan inhiberas, så frågan är väl när vi får se United spela fotboll igen.

Updated: 2020/03/12 20:57
 • 0
 • Share

Matchen är slut. Manchester United vinner med 5-0 mot LASK.

 • 0
 • Share

Det rasslar ordentligt nu! Andreas Pereira får också bli målskyt idag. Fred tar en snabb frispark och Pereira drar till från 25 meter. Skottet seglar in i mål bakom Schlager som nog borde ha tagit den där.

 • 0
 • Share

Mason Greenwood hinner skriva in sig i målprotokollet även han. Chong hittar Greenwood som kommer löpande längs vänsterkanten. Anfallaren skär in och skjuter 4-0 med vänstern, stolpe-stolpe-in.

 • 1
 • Share


2020/03/12 20:44
Tre minuter kvar…

Tre minuters stopptid annonserat.

 • 0
 • Share


2020/03/12 20:39
Sista bytet

Målskytten Odion Ighalo kliver av banan i 85:e minuten, Mason Greenwood kliver på.

 • 0
 • Share

Juan Mata sätter den definitiva spiken i kistan. Spanjoren låter vänstern tala i boxen och vi har 3-0. Behållningen? Freds fantastiska framspelning. Brassen visar prov på otrolig speluppfattning som hittar Mata med en lång boll mitt i banan.

 • 1
 • Share


2020/03/12 20:35
Ingen hands

Vi påminns om att VAR finns tillgängligt i Europa Leagues-slutspelet. Fred frias dock för en misstänkt hands i straffområdet.

 • 0
 • Share


2020/03/12 20:33
Andra bytet

United genomför sitt andra byte med tolv minuter kvar av ordinarie speltid. Andreas Pereira ersätter Bruno Fernandes på mittfältet. Det tackar vi för. Eric Bailly verkar kunna spela vidare efter att ha fått vård på planen för en stund sedan. Ivorianen tog sig mot magtrakten.

 • 0
 • Share


2020/03/12 20:24
Första bytet

United genomför sitt första byte då matchuret hunnit fram till 71 minuter. Målskytten Daniel James får lämna plats för Tahith Chong.

 • 0
 • Share

United punkterar, av allt att döma, matchen. Daniel James skär in från vänsterkanten och går på avslut från 14 meter. Bollen smiter in vid målvaktens högra stolpe. Äntligen gör han mål igen, Dan James!

 • 0
 • Share


2020/03/12 19:59
Andra halvlek igång

Den andra halvleken är igång. Inga byten i någotdera lagen.

 • 0
 • Share

Vi går till halvtidsvila på ett öde Linzer Stadion med United i en 1-0-ledning. Odion Ighalo stod för målet efter 28 spelade minuter. Halvleken har i mångt och mycket varit Uniteds. De för dagen svartklädda har hållit i boll (60-40) och har fått iväg fyra avslut på mål mot hemmalagets noll. Sett till matchbilden ska United kunna stänga det här i andra halvlek.

Men, visst känns det oerhört märkligt att det ekar så tomt på arenan. Det är liksom inte riktigt fotboll det här.

 • 0
 • Share


2020/03/12 19:26
1-0 United!

Manchester United tar ledningen i Linz. Odion Ighalo tar emot en boll från Bruno Fernandes, jonglerar ett par gånger och skickar in den i krysset. Vackert!

 • 1
 • Share


2020/03/12 18:53
Nu kör vi

Det är ett fåtal åskådare på plats (familj och andra närmast sörjande?) som låter när spelarna vandrar in, och musiken spelas.

Unitedspelarna skall nu visa att de är superproffs och helt enkelt bättre fotbollsspelare än LASK-spelarna.

Kom igen nu United!

 • 0
 • Share


2020/03/12 18:44
Tomma läktare

Vi påminner om det, trots att ingen egentligen kan ha missat det. Men matchen spelas alltså inför tomma läktare, vilket ger en annorlunda känsla. Om tio minuter vet vi hur mycket annorlunda känsla.

/Gustav B-L

 • 0
 • Share


2020/03/12 17:54
Tankar om elvan

Då har vi alltså fått elvan som skall spela vad som kan bli Uniteds sista match i årets europaspel, om det vill sig maximalt illa. Så här tänker jag att laget kommer formeras, med alltså Brandon Willams över på högerbackspositionen:

Romero

Williams – Bailly – Maguire – Shaw

McT – Fred

Mata – Fernandes – James

Ighalo

En elva som väl inte var helt oväntad. Romero startar ju matcherna i Europa, så är det. Maguire startar alltid, och att Bailly skulle spela istället för Lindelöf var inte heller speciellt oväntat det. Wan-Bissaka får vila, vilket är bra, Shaw får aldrig vila vilket inte är speciellt bra, men att Williams skulle ta högerbackspositionen var inte superoväntat. Solskjaer gillar den unge engelsmannen.

McTominay från start kändes givet, att det blir bredvid Fred är bra. Fernandes gillar vi att se, även om vila någon gång skulle vara bra. Mata var inte heller någon högoddsare, James till vänster förväntat och Ighalo verkar gå före Greenwood som central forward nu. För ja, det är väl det som är mest tråkigt, att Greenwood inte startar. Samtidigt förståeligt, vi har råd att skynda långsamt med honom och då kan det faktiskt vara bra, även om jag gärna vill se honom.

/Gustav B-L

 • 5
 • Share

Hemmalagets elva, den hämtar vi från UEFA:s hemsida.

Schlager, Renner, Michorl, Klauss, Reiter, Ramsebner, Trauner, Tetteh, Holland, Ranftl, Frieser

 • 0
 • Share


2020/03/12 17:42
Dagens lag

Ole Gunnar Solskjaer har presenterat den elva som skall göra det för United. Så här startar Manchester United.

Updated: 2020/03/12 17:42
 • 0
 • Share


2020/03/12 16:40
Spekulationer kring elvan

Matchtruppen som rapporterades in och som sagts resa till Österrike är denna:

Målvakter: De Gea, Romero, Bishop

Försvarare: Williams, Lindelöf, Maguire, Shaw, Tuanzebe, Bailly

Mittfältare: Gomes, Pereira, James, Matic, McTominay, Fernandes, Fred, Mata

Anfallare: Greenwood, Chong, Ighalo

På basen av detta kan vi dra den tämligen lätta slutsatsen att Nathan Bishop kommer att få sällskap av en utespelare på läktaren. Gissningen är att den utespelaren är Angel Gomes.

Sergio Romero lär stå i mål och med varken Dalot eller Wan-Bissaka med på resan så lär Brandon Williams spela högerback. Eric Bailly och Victor Lindelöf tippas som mittbackar då Harry Maguire kan behöva vila och Axel Tuanzebe nog inte är redo. Luke Shaw spelar vänsterback.

Det defensiva mittfältet lär se Fred och Scott McTominay. Den senare hoppade ”bara” in sist och med tanke på söndagen är det ingen större problematik om Nemanja Matic spelar då, serben är trots allt i bra form. En annan spelare som skulle kunna få vila är Bruno Fernandes. Gör han det är Juan Mata det naturliga alternativet bakom endera Mason Greenwood eller Odion Ighalo. Tahith Chong och Daniel James känns sett till truppen rätt givna på varsin kant, om Solskjaer inte får för sig att spela Andreas Pereira.

Det ger oss denna elva:

Romero

Williams, Bailly, Lindelöf, Shaw

McTominay, Fred

James, Mata, Chong

Greenwood

 • 0
 • Share

Ja, vilka är då LASK, kvällens motståndare? Victor avhandlade en del redan i sin införartikel, men vi kan ju redogöra lite till då vi ändå håller på.

Klubben har hetat LASK Linz sedan 1995 och var degraderades så sent som år 2012 till den österrikiska tredjeligan på grund av ekonomiska problem. På julafton 2013 togs klubben över av en samling lokala entreprenörer och företagare och sedan dess har man klättrat mot toppen inom den inhemska fotbollen. Säsongen 2018-19 slutade man tvåa i ligan, vilket var den bästa placeringen sedan 1960-talet.

Klubben förlitar sig nästan enbart på inhemska spelare. Truppen innehåller brasilianske anfallaren Klauss, ghananen Samuel Tetteh samt australiensaren James Holland. Den förstnämnde är utlånad från Hoffenheim och tillhörde så sent som år 2018 HJK i den finska ligan.

Nu ska vi inte låta oss luras av att LASK har den lägsta rankningen av de kvarvarande lagen i turneringen. UEFA:s koefficient är vad den är och LASK vann trots allt sin grupp före Sporting Lissabon, PSV Eindhoven och Rosenborg. I sextondelen slog man ut för United bekant motstånd i form av AZ Alkmaar med totalt 3-1.

 • 0
 • Share


2020/03/12 15:09
Match eller inte?

Under dagen har vi nåtts av uppgifter om att UEFA skulle avblåsa såväl Champions League som Europa League med ”omedelbar verkan”, det vill säga att även kvällens möte mellan LASK och Manchester United skulle ställas in med kort varsel. Något sådant är inte aktuellt i detta nu, men UEFA har kallat sina medlemsländer till ett videomöte inkommande tisdag där resten av Champions League, Europa League och sommarens EM ska diskuteras.

Hur som helst så får vi nog konstatera att kvällens Europa League-match förmodligen blir Uniteds sista internationella match denna säsong. Något annat skulle förvåna i nuläget.


Updated: 2020/03/12 15:41
 • 0
 • Share


2020/03/12 15:02
För första gången någonsin

Europa League är framme vid åttondelsfinalerna, men det är inte matcherna som sådana och eventuella favoritskap som diskuteras runt om i Europa. Istället är det effekterna av det vi kallar Coronaviruset som diskuteras. Virusutbrottet har fått olika konsekvenser runt om på kontinenten och mötena mellan Inter och Getafe samt Sevilla och Roma är bägge inställda. I det första fallet vägrade Getafe åka till Italien, i det andra fick inte Romas spelare tillåtelse att lämna Italien.

I Österrike ska det dock spelas fotboll ikväll, trots att viruset påträffats i landet. Det kommer dock inte att bli särdeles högljutt inne på Linzer Stadion i Linz när Manchester United ska avverka bortamötet med LASK. Matchen kommer, som vi tidigare rapporterat om, att spelas utan publik. Det här blir den första tävlingsmatchen i Manchester Uniteds historia som spelas inför tomma läktare.

Exakt hur spelarna påverkas av att spela på en stängd stadion återstår att se. Ole Gunnar Solskjaer fick frågor om vad han tror att effekten blir för Uniteds del. Svaret var diplomatiskt och det primära är förstås att gå in och göra jobbet på att professionellt sett, alldeles oavsett hur förutsättningarna ser ut. Samtidigt ska vi komma ihåg att fotbollen som sådan är sekundär när Europa drabbats på det sätt man drabbats av viruset. Även om spelarna förväntas vara professionella och göra det man är i Österrike för att göra så vore det märkligt om den stängda arenan och det rådande läget inte tog sig uttryck på något sätt.

Hur som helst. Det ska spelas boll ikväll. United ska vinna. Punkt.

Updated: 2020/03/12 15:23
 • 0
 • Share