Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Transferfönstret 2020 – detta hände

Embed from Getty Images

Transferfönstret för sommaren 2020 är nu stängt*, och den sista dagen blev minst sagt händelserik för Manchester United. Från att bara ha värvat en spelare under fönstrets tio första veckor slog klubben plötsligt till och värvade inte mindre än fyra spelare under gårdagen, varav tre ansluter direkt och en i januari. Här sammanfattar vi fönstret.

*Fönstret att värva spelare från klubbar i The Championship, League One och League Two är öppet till den 16 oktober. Skulle United vilja göra ett sista försök för exempelvis Ismaila Sarr kan man alltså göra det fram tills då. Man kan också sälja spelare ner till dessa divisioner fram till samma datum. Värt att notera är dock att man skall ha registrerat sina spelare till Champions League senast vid midnatt idag, 6 oktober, och att United skall värva in någon spelare efter det får ses som osannolikt.

Spelare in

Att kalla Uniteds transferfönster för frustrerande ur supportrars synvinkel är nog ingen överdrift. Uppenbara luckor fanns att täppa till, men fram till igår hade man bara förstärkt på en position där man till synes redan var välbesatta, även om värvningen av Donny van de Beek givetvis var bra sett till att man breddade truppen med en klasspelare.

När det väl rasslade till med värvningar under Deadline day går det att argumentera för att var och en av värvningarna faktiskt är ganska bra och intressanta, men att ingen av dem direkt löser de mest uppenbara problemen (Alex Telles som möjligt undantag) som Manchester United har.

Dessa spelare har United värvat under fönstret.

En offensiv innermittfältare, en vänsterback, en central anfallare och två unga och oprövade, men talangfulla, högeryttrar är alltså vad United plockar in.

Spelaren klubben hade satt som främsta transfermål tidigt, Jadon Sancho, lös helt med sin frånvaro i ryktesfloran igår, och vi får tolka det som att United till slut förstod att Dortmund var allvarliga när de sa att de skulle ha 108 miljoner pund och att övergången skulle varit klar senast den 10 augusti.

Övriga spelare som det ryktades om att United faktiskt gjorde försök på under Deadline day eller dagarna just före var Ousmane Dembele (Barcelona) och Ismaila Sarr (Watford), men med dessa spelare och klubbar lyckades man alltså inte komma överens om någon övergång.

Spelare ut

Spelare ut delar vi upp i två stycken, de som lämnat klubben permanent (sålts eller lämnat på fri transfer) och de som lämnat på lån, och vi håller oss till de spelare som någon gång ordentligt varit en del av Uniteds A-trupp.

Lämnat permanent

Dessa spelare lämnade United permanent under fönstret.

Ja, Borthwick-Jackson tillhörde alltså United tills i somras då hans kontrakt till slut gick ut, efter att han har varit utlånad i flera omgångar. Och som ni minns från i somras ville Angel Gomes inte skriva på ett nytt kontrakt, Alexis Sanchez tilläts lämna och en minut före det italienska transferfönstret stängde lyckades Roma till slut få till det med att övergångsdokument för att värva Chris Smalling.

Övriga spelare som det på eller strax före Deadline day ryktades skulle lämna United var Sergio Romero till Everton, Daniel James till Leeds och Brandon Williams till Southampton. Ingen av spelarna verkar dock ha varit riktigt nära att lämna, vilket främst Sergio Romeros fru verkar vara irriterad över på sin Instagram.

Embed from Getty Images

Om spelare som Phil Jones och Marcos Rojo som tidigare ryktats iväg har fönstret i stort sett varit helt avslaget. I vår Deadline day-blogg skrev vi inte om ett enda rykte kring dessa två spelare. Inte heller om Jesse Lingard kom det några som helst rykten, så dessa spelare ser helt enkelt ut att bli kvar i United. Jones kontrakt går ut 2023 (med option för ytterligare ett år), Rojos 2021 (även där option på ytterligare ett år) och för Lingard gäller samma som för Rojo.

Utlånade

Fyra spelare som tillhör A-truppen har lämnat Manchester United på lån under fönstret, alla blir enligt avtalen kvar i sina klubbar under hela säsongen.

Andra utlånade spelare med relativ närhet till A-truppen är Joel Pereira (Huddersfield) och Dylan Levitt (Cardiff).

Av dessa utlåningar går det knappast att tolka den av Andreas Pereira till Lazio som något annat än att han inte längre är önskad i Uniteds A-trupp, men att man inte kunde få sålt honom direkt (OBS: vår tolkning, inget officiellt från United), medan de andra tre med rätt utveckling i sina klubbar ändå kan bli aktuella för A-lagsspel i United igen. Kanske då särskilt James Garner som det ser ut så här i början av säsongen.

Vad händer nu?

Den här punkten är ganska viktig, för Uniteds värvningsstrategi har satt klubben i en något prekär situation. Detta på grund av att United nu har fler spelare i truppen än vad man får registrera till spel i Premier League och Champions League. Hur kan det komma sig då? Vi börjar med Premier League då det ser lite annorlunda ut i Europaspelet.

Till Premier League måste alla lag registrera en trupp, och den truppen får bestå av maximalt 25 spelare som är över 21 år gamla. Spelare som är under 21 får klubben registrera så många de vill av, även nyförvärv. Utöver detta finns också home grown-regeln, som säger att av de 25 spelarna som en klubb har får maximalt 17 stycken inte vara home grown, men United har inga problem med antalet home grown-spelare, så exakt vad som gäller där är irrelevant för Uniteds problem, därför släpper vi det.

Uniteds A-trupp består idag av 31 spelare, Amad Diallo inte inräknad då han ansluter först i januari.

Fyra spelare räknas som U21-spelare i Premier Leagus ögon. Dessa är:

  • Mason Greenwood, Brandon Williams, Teden Mengi och Facundo Pellistri. Dessa spelare räknas inte denna säsong mot taket på 25 spelare i en trupp i Premier League.

Men detta lämnar alltså 27 spelare som skall tryckas in på 25 platser, så om United inte säljer eller lånar ut två av spelarna som är över 21 år gamla är det helt enkelt så att två spelare kommer hamna utanför trupplistan, och kommer alltså inte vara tillgängliga för spel i Premier League. Om inga spelare lämnar klubben skall det bli väldigt intressant att se vilka spelare som lämnas utanför truppen, vi tänker inte spekulera om vilka det kan bli i nuläget.

Champions League

Registreringen för Champions League fungerar nästan likadant, men inte riktigt. Faktum är att United här kommer kunna registrera ännu färre spelare för spel.

Till Champions League registrerar man en A-lista på 25 spelare, och även en B-lista med en obegränsad mängd U21-spelare. Men reglerna för B-listan är inte desamma som reglerna för Premier Leagues U21-lista.

Nyförvärv som är under 21 år gamla, vi tar Facundo Pellistri som exempel, kan i Premier League gå direkt in som en U21-spelare och behöver därför inte registreras som en av de 25 spelarna i truppen. För att räknas mot B-listan i Champions League måste du vara under 21 år gammal och ha tillhört klubben i minst tre säsonger, det hade alltså inte ens räckt om han värvats från en annan engelsk klubb, UEFA kräver att U21-spelarna tränats i klubben i minst tre säsonger.

Exempelvis kan Uniteds reservlagsmålvakt Nathan Bishop registreras på U21-listan för Premier League, men inte på B-listan till Champions League, då han värvades in från Southend förra året.

Så till Champions League kommer alltså ytterligare en spelare som är över 21 inte kunna registreras för spel, såvida inte United bestämmer sig för att Pellistri inte skall vara tillgänglig för Champions League-spel. När Amad Diallo ansluter i januari blir det samma sak där. Han går utan problem in som U21-spelare i Premier League, men inte i Champions League.

Som sagts ovan, det skall bli oerhört intressant att se hur United löser dessa problem.