Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Dagens lag: Manchester city – Manchester United

Manchester United Women v Manchester City Women - Barclays FA Women's Super League. Kirsty Hanson

Det vankas Manchesterderby och toppmatch på fredagskvällen. Manchester Uniteds damlag reser till stadens mindre klubb för att ta sig an Manchester city i en oerhört viktig match i FA Women’s Super League.

Det är avspark klockan 20.00 och matchen visas på V Sport Football och Viaplay.

Manchester Uniteds lag

Earps
Thorisdottir, A Turner, M Turner, Batlle
Zelem, Ladd
Toone, Groenen, Galton
Press

En tämligen väntad elva från Casey Stoney. Sedan senast är Jackie Groenen tillbaka i startelvan, vilket innebär att Ella Toone skickas ut på kanten.

Manchester citys lag

Hos hemmalaget noterar vi framför allt att Sam Mewis inte kommer till spel.

Förutsättningarna

Efter Chelseas chockförlust mot Brighton i söndags har Manchester city bjudits in i titelstriden. Laget är fem poäng bakom Chelsea men har en match till godo och möter Chelsea på hemmaplan i april. Så ödet är nu i citys egna händer. De förlorade förvisso mot Chelsea i cupen efter förlängning men det finns ändå fog för att påstå att Manchester city nu är ligans formstarkaste lag. Efter årsskiftet har de vunnit fyra av fyra i ligan med målskillnaden 20-2.

Manchester Uniteds form är sämre. I söndags förlorade vi mot Reading efter en svag insats och 2-0-vinster mot Everton och Birmingham är inget som skrämmer slag på topplagen i WSL.

I tabellen är United emellertid fortfarande två poäng före city, men då har vi en match mer spelad. Där city har avgörandet i egna händer gör vår målskillnad att vi måste lita till att Chelsea tappar poäng i två matcher om vi ska kunna vinna titeln. Så vår titelchans är minimal (Fivethirtyeight bedömer att den är 3 procent).

För United handlar ligaspelet nu snarare om att säkra en Champions League-plats. Vi behöver ta 19 poäng på de åtta avslutande ligamatcherna för att garantera Champions League-spel.

Givet form och skadeläge får en poäng ses som ett klart godkänt resultat för United ikväll. Det skulle i så fall betyda att vi då har råd att förlora mot Arsenal, om vi vinner resten.

Samtidigt är det en stor fördel att sluta tvåa istället för trea. Ligatvåan behöver vinna en kvalmatch för att gå till Champions League medan ligatrean måste vinna tre.

En seger ikväll är inte bara bra för oss själva. Den betyder också att vi mer eller mindre avskriver Manchester city från titeln.

Tidigare möten

Kvällens match är säsongens tredje möte och det sjätte totalt mellan United och city. Det är emellertid första gången vi möts på citys Academy Stadium. Fyra av de tidigare mötena har varit hemmamatcher medan den enda bortamatcher spelades på stora City of Manchester Stadium.

Båda den här säsongens matcher var oavgjorda efter 90 minuter. I Women’s League Cup, där båda lagen vilade några spelare, vann vi sedan på straffar men resultatet innebar att city säkrade avancemang till slutspelet. I ligan blev det delad poäng, sedan United kommit tillbaka från tvåmålsunderläge.

Teve

Matchen visas på V Sport Football och Viaplay med sändningsstart klockan 19.55.