Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det saknades inte brådska, det saknades kvalitet

0-0 för tredje matchen i rad, och ytterligare en tämligen tråkig insats från Manchester United. Formen är för tillfället under all kritik, och faktum är att United bara har tre segrar på de senaste tio Premier League-matcherna, med sex oavgjorda och en förlust i övrigt. Att laget fortfarande ligger tvåa i tabellen efter alla dessa poängtapp är oerhört märkligt, om än så klart glädjande att inget lag har kommit ikapp.

Får ett fotbollslag göra dåliga matcher? Självklart, det är verklighetsfrånvänt att förvänta sig att ett lag skall prestera dag in, dag ut, utan att dippa i form och prestation ibland. Väljer man den vägen kan så klart gårdagens match skrivas av så enkelt. Och faktum är ju att vi hade pratat om något helt annat om:

  • Marcus Rashford rullat sin boll en decimeter mer åt höger.
  • Vicente Guaita reagerat bara en tiondel senare på Nemanja Matics skott.
  • Daniel James kunnat nicka.

Men nu hände inte det, nu gick United istället mållösa för tredje matchen i rad. Dessutom med en expected goals på bara 0,58, att jämföra med Palaces 0,74, vilket är på tok för dåligt för ett lag som ligger tvåa i tabellen och någonstans ändå strävar mot att bli ett Premier League-vinnande lag.

Det är ju inte heller så att detta var den enda matchen nu under inledningen av 2021 där det såg tafatt ut offensivt. Vi minns Sheffield United, vi minns West Brom, vi minns Arsenal och som sagt så var detta den tredje mållösa matchen i rad. Och det, det är ett problem som måste åtgärdas tämligen snabbt, annars kommer lagen som i skrivande stund ligger mellan en och åtta poäng efter oss snabbt komma ikapp, och då kan den Champions League-plats som känts relativt säker de senaste veckorna snabbt förbytas mot någonting annat.

Ole Gunnar Solskjaer är en man som minst sagt framkallar känslor i Unitedkretsar. Personligen ser jag inte hur man kan vilja sparka en tränare som tagit oss från den avgrund José Mourinho placerade oss i till att vi nu återigen ser det som en katastrof när vi har en dålig månad men samtidigt ligger kvar på andra plats.

Vad en tränare säger i media bör alltid tas med stora nypor salt, men jag uppskattar väldigt mycket att Solskjaer pratar klarspråk. Han säger, vilket ni läser mer om nedan, inte att det saknades brådska igår, han säger att det helt enkelt saknades kvalitet. Han har vid tidigare tillfällen sagt att Uniteds nästa sak att ”fixa” är att göra fler mål, och att det är upp till honom. Han är tydlig med att han vet vad som behövs och han skyr inte ansvaret utan står istället upp för sin roll och sitt ansvar i det, vilket man inte kan säga om alla tränare vi haft de senaste åren.

Han gör det dessutom helt utan att skylla på att han har en för dålig trupp att jobba med (vilket han har, United har Premier Leagues femte/sjätte bästa trupp sett spelare för spelare), något man inte heller kan beskylla alla tränare vi haft de senaste åren för att göra.

Och som sagt, jämför med var vi var för två och ett halvt år sedan. Den som påstår att det inte skett en enorm utveckling av hela klubben sedan dess, den personen följer inte klubben speciellt nära. Betyder det att vi är i närheten av att vara framme, att den typ av insats vi såg igår är okej, eller att man inte bör ifrågasätta varför Solskjaer inte använde sitt tredje byte igår? Självklart inte. Fram tills den dagen att United står på toppen igen skall vi inte vara nöjda. Men svaret är inte alltid ”byt tränaren”, och särskilt inte nu.

Höjdpunkter

Något talande för matchens kvalitet är att varken Crystal Palace eller United i skrivande stund har pushat för några höjdpunkter på sociala medier. United har istället nöjt sig med att lägga höjdpunkterna på hemsidan, ni hittar de här.

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var så klart inte nöjd när han träffade pressen efter matchen. Detta är vad han hade att säga.

  • United är så klart inte nöjda med att inte skapa tillräckligt för att göra mål, det är lite av ett orosmoln. Men killarna ger allt de har, så spelarnas attityd att komma tillbaka till där de var är han imponerad av.
  • Huruvida David de Gea är redo till helgen kan Solskjaer inte berätta, det rör sig om privata skäl. Solskjaer tyckte i stunden att Dean Hendersons räddning i slutet räddade poäng där och då, även om han fått höra att det troligen var offside.
  • Anledningen till att han inte använde sitt tredje byte för att få in en offensiv spelare var att han inte kände att han ville ta av någon av de fem offensiva spelare han redan hade på planen.
  • Solskjaer håller inte riktigt med att om att det saknades brådska (urgency är det engelska ord som används), han tycker istället att det rätt och slätt var kvalitén och tempot som saknades.
  • Gällande om United kommer släppa iväg Bruno Fernandes på landslagsuppdrag om han sedan måste sitta i karantän i tio dagar så finns det ingen logik i det enligt Solskjaer. Han sa också att FIFA skall ha sagt att spelare inte behöver släppas iväg den här gången, men det kommer bli ett svårt val. ”Jag vill ha Bruno redo mot Brighton, och förhoppningsvis är vi vidare i Europa, och mot Tottenham efter det uppehållet. Så klart vill jag det.”
  • Victor Lindelöf ville Solskjaer inte spela om han inte var tvungen, på grund av svenskens rygg.

Andra reaktioner

Gary Neville var inte nöjd efter matchen, och tycker United var tråkiga.

Mer från matchen

Snackisar efter Crystal Palace – Manchester United 0–0

Spelarbetyg: Crystal Palace – Manchester United 0-0