Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Sophie Baggaley klar för Manchester United

Tidigare idag stod det klart att United tappar Lauren James till Chelsea, samtidigt som man knyter åt sig Hannah Blundell från samma klubb. Under eftermiddagen presenterade United ännu ett nyförvärv i form av målvakten Sophie Baggaley från Bristol City.

Baggaleys kontrakt med Bristol City löpte ut tidigare under sommaren och därför ansluter keepern på fri transfer.

Avtalet med United sträcker sig till sommaren 2023, där det även finns ett optionsår inskrivet.

24-åringen gjorde 21 matcher för Bristol City förra säsongen och har dessförinnan representerat Birmingham City i Women’s Super League. Målvakten har dessutom jobbat sig igenom samtliga U-landslag för England, från U17 till U23. Hon har visserligen varit inkallad till A-laget men aldrig gjort någon match på A-nivå.

Sophie Baggaley:

Det är en härlig känsla att skriva på för Manchester United; en nystart för mig och jag ser fram emot att acklimatisera mig och börja göra sig redo inför säsongen. Jag är medveten om att målvaktsorganisationen är stark i klubben och att alla är här för att utmana, vilket kommer hjälpa min egen utveckling. Jag kan inte bärga mig för att börja. Jag vill vara en del av framgången i den här klubben och göra fansen nöjda.

John Murtough (fotbollsdirektör)

Sophie är ännu en fantastisk värvning och kommer stärka oss på målvaktssidan, på vilken position klubben alltid varit konkurrenskraftig. Hon har massor av erfarenhet i den här ligan och kommer bli ett mycket bra tillskott i den här gruppen. Vi ser fram emot att se henne utvecklas här i United.

Kort om Sophie Baggaley

Sophie Baggaley föddes den 29 november 1996 i Newton, Derbyshire. Att det skulle bli en målvakt av henne kom sig lite av en slump, då hon frivilligt anmälde sig att stå i mål för ett pojklag i en match.

Därefter var det Derby County som gällde i unga år men flytten skulle gå vidare till Birmingham City och deras ungdomsakademi vid en ålder av 17. Bara ett år senare flyttades Baggaley upp till A-laget och fick agera backup till den ordinarie keepern Rebecca Spencer.

Hon skulle göra sin debut för Birmingham City i maj 2014 i en seger mot Yeovil Town.

När Spencer lämnade klubben 2016 blev Baggaley temporär etta på posten, fram till det att en ny målvakt värvades in.

Baggaley uppmanades därför att gå på lån och gjorde så till Bristol City, som sedermera blev hennes permanenta klubbadress mellan 2018-2021.

Här vann hon med åren många individuella utmärkelser, såsom årets räddning, årets spelare utsedd av spelarna själva.

Bristol fick dock allt svårare att etablera sig i högstadivisionen och åkte på många storförluster, vilket till slut ledde till att man åkte ner en division. I samband med degraderingen lämnade Baggaley Bristol City.

På landslagsnivå blev hon inkallad till A-laget mot Spanien i oktober 2016 men satt fast på bänken. Nästa kallelse kom på våren 2017 men även då fick hon stå åt sidan åt mer rutinerade målvakter, som till exempel den före detta Unitedspelaren Siobhan Chamberlain.

Sophie Baggaley

Namn: Sophie Baggaley
Född: 29 november 1996 i Newton, England
Position: Målvakt
Längd: 167 cm
Tidigare klubbar: Birmingham City (2014-2018, 18 ligamatcher/0 mål), Bristol City lån (2017-2018, 17/0), Bristol City 2018-2021, 55/0)
Landslag: 0 landskamper/0 mål för England
Meriter: FA WSL PFA Team of the Year: 2018-2019, FA Women’s Football Awards WSL Players’ Player of the Year: 2018–19