Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter West Ham United - Manchester United 1-2
Momentum? Jag förlorade ju nästan mitt jobb häromdagen

Gårdagens match var minst sagt en händelserik sådan. För den neutrale var det säkerligen en underhållande match ur alla tänkbara aspekter. För den som hade känslor investerade var det något annat. Jesse Lingard och David De Gea såg emellertid till att Manchester United kunde resa hem från huvudstaden med tre poäng, trots ett grovt rånförsök från domarkåren, bland mycket annat.

Det är nästan lite svårt att veta i vilken ände man ska börja att bryta ner en sådan typ av match som utspelades på London Stadium igår eftermiddag.

Egentligen kan man kanske bara snabbspola det som hände i första halvlek och konstatera att det mesta är sig likt från fjolåret. United spelar inledningsvis på motståndarens villkor och börjar spela på riktigt först när man fått ett mål i baken.

Nu var det förvisso tillfälligheter som ställde till det när West Ham satte matchens första mål. United hade inte varit dåliga dessförinnan men likväl kändes det som att man lunkade på tvåans växel, sett till vilken kvalitet som finns.

Att Cristiano Ronaldo sedan skulle hitta in med ett mål stod givetvis i manus. Portugisen höll sig framme efter en mästerlig passning från Bruno Fernandes. Återigen.

På det stora hela var andra halvlek faktiskt inte jättedramatisk. Det var inte så att det var enkelriktad trafik åt något håll. Det var snarare väldigt böljande och ganska ofta slarvigt spel.

Att Ole Gunnar Solskjaer till slut valde att plocka in Jesse Lingard i stället för Paul Pogba var ett bra drag där och då, och skulle visa sig bli helt fantastiskt bra. Att norrmannen i samband med det bytet även slängde in Jadon Sancho mot Mason Greenwood var desto mer svårbegripligt.

Jesse Lingard var tillbaka på London Stadium och satte det avgörande målet för Manchester United.

Men, varför älta det när Lingard bjöd oss på en uppvisning på sin gamla arena? Vissa saker är oundvikliga, helt enkelt. I slutet av manuset stod det givetvis också med att 28-åringen skulle få sista ordet.

Eller?

Tja, vi kan med övertygelse säga att David De Gea tog ganska mycket av det rampljus som för en kort stund sedan var på Lingard. Det var faktiskt många som ville vara i rampljuset i går eftermiddag. Så många att det till slut var svårt att tyda vem som hade huvudrollen.

Martin Atkinson viftade bort två ganska solklara straffar åt United efter Ronaldo gått omkull bägge gångerna (går så klart att argumentera för att utfallen hade blivit annorlunda om det var vilken annan spelare som helst på planen som föll), varpå han pekade på straffpunkten för hemmalaget på stopptid efter hands på Luke Shaw.

David Moyes valde i samband med straffen att byta in West Hams sjunde meste spelare genom tiderna, nämligen Mark Noble. Att försöka spela finurlig och låtsas ha fingertoppskänsla i det läget ska straffa sig. Vilket det också gjorde.

Senaste gången De Gea räddade en straff var för fem år sedan, så hoppet var ju på förhand redan ute. Men spanjoren gick rätt och fick en hand på bollen. Det var nästan så att man fick klia sig ögonen för att försäkra sig om att man inte såg i syne.

30-åringen ska inte bara lyftas för gårdagens insats. Det ska faktiskt sägas att han varit mycket stabil under inledningen av säsongen och målvaktsfrågan, som ifjol var en het debatt, är nu inte längre vare sig någon fråga eller debatt. Dean Henderson har varit borta på grund av diverse anledningar och De Gea har med all tydlighet visat att platsen är hans.

Vem man än vill se vakta målet för United, känns det ändå skönt att veta att den som gör det gör det bra.

Höjdpunkter

United hänvisar till appen för höjdpunkter.

Solskjaers presskonferens

En lättad norrman mötte pressen efter matchen igår. Nedan går vi igenom vad som sades i korta drag.

  • Glad över vinsten och det var en rättvis sådan dessutom. Laget spelade bra fotboll och skapade mycket chanser.
  • Solskjaer tycker att Ronaldo skulle haft två straffar med sig. Dock inte orolig att domslut kommer utebli bara för att det är Ronaldo.
  • Apropå straffar säger också United-managern att han har fullt förtroende för De Gea. I sak har han också rätt när han motbevisar reportern som säger att De Gea inte räddat en straff på 40 försök. Spanjoren tog nämligen en mot Crystal Palace förra säsongen, men den straffen fick slås om. ”Mark Noble har dock satt många straffar, så man förväntade sig kanske att det bara skulle bli en poäng i slutändan.”
  • Solskjaer tycker att man spelade bra men att det måste bli bättre defensivt.
  • Nöjd med truppen och att ha så många alternativ. Kommer bli en lång säsong. Nöjd med att Sancho och Lingard kom in och påverkade, men även Matic så klart, som slog passningen till segermålet.
  • Om momentum finns nu? ”Den går jag inte på. Jag förlorade nästan mitt jobb häromdagen,” säger Solskjaer lite skämtsamt. Det gäller att ha fötterna på jorden framöver. När vi kommer till april, maj, då kan man börja snacka.
  • Lingard har varit tydlig med att han vill slåss för sin plats i laget. Han bidrar mycket. Kommer spela på onsdag.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter West Ham United – Manchester United 1-2

Spelarbetyg: West Ham United – Manchester United 1-2