Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2022/23: Målvakter och manager
Att inte köpa hans brister är att leva i förnekelse

För 14:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och i denna den första delen behandlar vi som vanligt målvakter och managers.

Säsongen 2022/23 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid viss oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Anthony Elanga (705 spelade minuter) och Donny van de Beek (293). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 6,5 & 5

David: 6,5 kan anses snällt av vissa men enligt mig så är det ett lågt betyg för en målvakt som en gång ansågs bland världens bästa. Hatsvansen mot De Gea kan jag tycka är överdriven till och från. Visst, sanden i timglaset rinner allt snabbare för De Gea och det kanske har runnit färdigt nu. De flesta håller nog med om att linjemålvakter som De Gea som inte är tillräckligt vassa med fötterna blir allt färre och färre och snart hör hemma i historieböckerna.

Med allt det sagt; flest hållna nollor i ligan och ett flertal viktiga räddningar räddar ett godkänt betyg trots kostsamma misstag. Snarare är det dålig offensiv produktion som har kostat oss fler poäng den här säsongen än krassligt målvaktsspel från De Gea.

Micke: Jag tycker att kritiken De Gea får är väldigt skonsam i förhållande till hans prestationer. Antalet hållna nollor är en tämligen irrelevant statistik och antalet insläppta mål totalt är mer en effekt av lagets kollektiva försvarsspel. Mer avancerad statistik visar att det var länge sen (säsongen 2017/18, för att vara exakt) han var en anmärkningsvärt bra skottstoppare. Men jag kan leva med hans mediokra skottstoppande. Det är två aspekter som gör att jag tycker att han måste underkännas. Dels hans bedrövliga spel med bollen, vilket gör att laget inte ens kan ta en normal inspark. Han får ju panik så fort han får bollen. Nästan ännu värre är hans totala vägran att ens försöka plocka ner ett inlägg, vilket var och varannan motståndare utnyttjar. I ligan stoppade han 2,9 procent av alla inlägg, vilket var överlägset sämst av alla ordinarie målvakter.

David: I min syn beror inte hans “bedrövliga spel med bollen” enbart på De Gea. Uppbyggnadsspelet ur egen planhalva har varit ett problem i flera år nu och är egentligen ett utbrett problem i hela laget. Däremot köper jag såklart alla brister du tar upp, att inte göra det är att leva i förnekelse. Men för alla hans brister tycker jag att han i många år har visat prov på egenskaper som nödvändigtvis inte visas i statistiken. De Gea läser spelet väl och utmärker sig i ledarskapsroller. Trots det är 6,5 inte ett högt betyg för någon som David De Gea, och hans sviktande prestationer talar mycket för att det är dags för en nytändning mellan stolparna.

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 6,1

Tom Heaton: n/a

Det blev noll insläppta mål på de två tävlingsmatcher som 37 årige Tom Heaton fick spela denna säsong. Dessa framträdanden kom i ligacupen som United sedan gick hela vägen och vann, jag antar att en liten del av det trofelyftet kan krediteras till veteran-målvakten. Annars så har väl målvakts-unionens silverräv mest fungerat som en del av tränarstaben denna säsong då det inte blev speciellt många faktiska matcher för gamle Tom. [Axel]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Martin Dúbravka: n/a

Den inhämtade slovaken från Newcastle fick inte spela särskilt mycket, men när han fick göra det så var det inte heller något att hänga i granen. I Dúbravkas första match i rött fick vi se honom släppa in två mål mot Aston Villa med något taffligt målvaktsspel. Som tur var räddade laget Dúbravka från en mardrömsstart då vi vände matchen. Den åldrande målisens sista match för klubben var en händelsefattig angelägenhet mot Burnley där han mest fick rensa gräs från dobbarna och tänka på vad han skulle äta för middag den kvällen. Och så fick det rundas av. Inte en värvning vi kommer att förfasas över, och inte en värvning vi kommer att minnas särskilt väl heller, för den delen. [David]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,8

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
David de Gea58251,05
Tom Heaton220
Martin Dúbravka211

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Erik ten Hag: 8

Den röda sidan av Manchester, alltså den krossande majoriteten av staden, har väl sällan varit så taggad över en ny tränare när Erik Ten Hag förra våren fick uppdraget att sitta på Old Traffords tränarbänk. Vissa supportrar visade sina mattekunskaper, medan fotbollsnördarna pekade på hans underverk med Ajax och hans spännande spelsätt.

Men som vi alla vet så är korttidsminnet en betydande del av fotbollens själ. Tar du bort korttidsminnet från fotbollen så är det som att ta bort en sten från botten av en pyramid.

Erik ten Hag fick högt betyg för sin debutsäsong som Manchester United-manager.

Kritiken väntade inte utan den haglade över Erik Ten Hag efter förluster mot Brighton och Brentford i säsongsinledningen. Och efter det har det varit höga toppar men också djupa dalar. Delvis fick vi genomlida två särskilt stora smällar på bortaplan men å andra sidan förbättrade vi vår ligaplacering med 3 platser och avslutade en 6 år lång trofétorka.

Men om vi slår ut vinster och förluster, toppar och dalar, den här säsongen kontra framtidstro, så står United på en stabil grund under Erik Ten Hags vaksamma öga. Om klubben ger Ten Hag medlen för att lyckas, som fri lejd på transfermarknaden och möjligheten att gjuta laget till den form han önskar, så kan det här bli hur bra som helst. [David]

Redaktionen: 8,3 Matchbetyg: 6,5

Lagstatistik

Matcher:62
V-O-F:41-9-12
Målskillnad:108-63
Vinstprocent:66 %
Premier League:Trea
Europa League:Kvartsfinal
FA-cupen:Final
Ligacupen:Vinnare