Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Presentation av Manchester Uniteds ungdomsspelare 2023/24: Mittfältare
En personlig favorit, ett mysterium, några som nosar på a-laget och fler som kan nå dit

Traditionsenligt kommer vi under hösten presentera Manchester Uniteds ungdomsspelare. I år har vi valt att dela upp presentationerna i fyra delar, en för varje lagdel. Vi har nu kommit till del tre där vi tittar på våra mittfältare.

Utförligare information om säsongens nya spelare kommer efter hand under säsongen, håll utkik i Ungdomskollen. Spelarna positioneras enligt det United anger på klubbens officiella hemsida, vilket innebär att offensiva mittfältare och ytterforwards tämligen godtyckligt listas som mittfältare eller anfallare.

(Kobbie Mainoo räknar vi per nu som en a-lagsspelare, varför han inte inkluderas i genomgången. Övriga i genomgången som ofta är involverade i a-laget har spelat ungdomsfotboll den här säsongen.)

Texterna är skrivna av Jonathan Gren och Mikael Österdahl.

Toby Collyer (U20)

Klok mittfältare som fick relativt stort förtroende i U21 förra säsongen. Ändå aningen överraskande att han nosade på a-laget under försäsongen. Ska rimligen ha en ledande roll i U21 den här säsongen. [Micke]

Omari Forson (U20)

Offensiv talang med många verktyg i lådan. Känslan är emellertid att han har svårt att hitta den nödvändiga kontinuiteten i spelet. Periodvis är han nästan ostoppbar men sedan blir han väldigt anonym. Därför blev jag överraskad att han fick så stort förtroende i a-laget under försäsongen. Det indikerar att Erik ten Hag har ett gott öga till honom och det skulle inte chocka ifall han får a-lagsdebutera under säsongen. [Micke]

Dan Gore (U20)

(Till vänster på toppbilden.) En trollkarl med bollen som spelar större än sin storlek. Han var med på a-lagets försäsongsturné där han imponerade rejält. Hittills har det inte blivit speciellt många framträdanden med reserverna, men en match som han spelade var i EFL Trophy mot Stockport, och där var han planens klart bästa spelare. Utöver det har han suttit på bänken i fyra av a-lagets ligamatcher denna säsong, och fick göra sin debut a-lagsdebut i vinsten mot Crystal Palace i ligacupen. [Jonathan]

Hannibal (U21)

(Till höger på toppbilden.) Precis som Gore så är Hannibal en spelare som är för bra för ungdomsfotboll och borde få chanser med a-laget istället. Hannibal är en personlig favorit. Han spelar oftast på gränsen vilket jag älskar, men han har även tekniska färdigheter som är bättre än många andra spelare i a-laget. Har gjort ett flertal framträdanden med seniorerna denna säsong, och fick även göra sitt första mål för seniorlaget i matchen mot Brighton. [Jonathan]

Isak Hansen-Aarøen (U20)

Den norska mittfältaren Isak Hansen-Aarøen har spelat sex träningsmatcher i a-laget men i tävlingssammanhang har han ännu inte varit involverad. Någonstans är det ganska talande. Spelare som Gore, Hannibal och Mainoo är före i hierarkin i klubben. Hansen är spelskicklig men hans problem förblir att han producerar för få poäng. [Micke]

Sam Mather (U20)

Missade stora delar av förra säsongen, men på de 12 matcher han spelade blev det tre mål och fem assist, vilket speglar Mathers spelstil. Denna säsong vet jag dock inte hur läget är med Mather då han enbart fått spela 26 minuter. [Jonathan]

Maxi Oyedele (U20)

Känns som att Oyedele har varit med reserverna länge, trots att han enbart spelat 11 matcher med laget. Från och med denna säsong så är han dock ordinarie i laget där han spelat i alla sex matcher. Oyedele är en väldigt nyttig spelare som främst håller till på det centrala mittfältet, men han kan också vikariera som högerback när det behövs. [Jonathan]

Zach Baumann (U17)

Mittfältare som fick ett par matcher i juniorlaget som schoolboy. Har under säsongsinledningen mestadels fungerat som inhoppare. [Micke]

Ruben Curley (U18)

Missade hela förra säsongen med en korsbandsskada men är nu tillbaka i spel för juniorerna. Fick spela de sista 20 minuterna i lagets match mot Stoke, och fick sedan starta i vinsten mot Nottingham. Efter det har det blivit ytterligare två starter för Curley i ligan, där han i matchen mot Newcastle stod för två mål. Han har även fått göra två inhopp i UEFA Youth League. [Jonathan]

Jacob Devaney (U17)

Defensiv mittfältare som under säsongsinledningen har fått stort förtroende. Har fått speltid i samtliga juniorlagsmatcher den här säsongen, lika ofta startspelare som inhoppare. [Micke]

Jayce Fitzgerald (U17)

Spelskicklig mittfältare som debuterade i U21 när han var U16-spelare. Var i stort sett ordinarie i juniorlaget redan som schoolboy och är nu en av de ledande spelarna i laget. Har testats som sexa, åtta och tia med idel goda resultat. Intelligent på planen och tekniskt skicklig men även en bra bollvinnare med god arbetsmoral. [Micke]

Jack Fletcher (U17)

Darren Fletcher tvillingsöner Jack och Tyler, båda centrala mittfältare, hämtades till United från Manchester City inför den här säsongen. De båda kommer med gott rykte men Jack har ännu inte fått visa upp i juniorlaget. Notabelt är att tvillingarna kan hamna i olika landslag, Jack spelade senast med England och Tyler med Skottland. En ytterligare skillnad är att Jack är vänsterfotad och mer offensivt lagd än den högerfotade Tyler. [Micke]

Tyler Fletcher (U17)

Darren Fletcher tvillingsöner Jack och Tyler hämtades till United från Manchester City inför den här säsongen. De båda kommer med gott rykte men hittills har Tyler bara spelat 45 minuter i juniorlaget. Notabelt är att tvillingarna kan hamna i olika landslag, Jack spelade senast med England och Tyler med Skottland. En ytterligare skillnad är att Tyler är högerfotad och mer defensivt lagd än den vänsterfotade Jack. [Micke]

Finley McAllister (U18)

Intelligent och passningsskicklig mittfältare som missade en stor del av förra säsongen på grund av skada. Har den här säsongen använts som högerback i flera matcher. Oklart på om det är ett medvetet val från klubben eller om det mer är en nödlösning, men mitt öga tycker att han gör sig bäst som mittfältare. Har burit kaptensbindeln i juniorlaget vid flera tillfällen och har gjort ett par inhopp i U21. [Micke]

Jack Moorhouse (U18)

Central mittfältare som gjorde åtta framträdanden förra säsongen. Startade juniorlagets första två matcher, där han bidragit med ett mål och en assist. Dock har han nu varit utanför truppen i lagets tre senaste matcher. [Jonathan]

James Scanlon (U17)

Trots att han enbart är 16 år gammal så var Scanlon ordinarie i juniorlaget redan förra säsongen, och nu har han även fått chansen med reserverna där han spelat i lagets två senaste matcher. Scanlon har också fått starta i lagets två matcher i UEFA Youth League. [Jonathan]

Shola Shoretire (U20)

Mysteriet Shola Shoretire debuterade i juniorlaget redan säsongen 2018/19 och han var ordinarie i U21 som förstaårsjunior. Hans a-lagsdebut följde i februari 2021. Ett år senare vann Shoretires generation FA Youth Cup men då spelade han inte alls i juniorlaget, så den titeln blev han utan. I yngre år spelade han landslagsfotboll med de som är ett år äldre men sedan har han försvunnit ur landslagsdiskussionen. I våras var han i Bolton på ett relativt lyckat lån men nu är han tillbaka i Uniteds U21. Tidigare mest använd som tia eller ytterforward spelar han nu primärt som åtta. Tvivelsutan en extremt talangfull spelare men utifrån är det svårt att se någon röd tråd i hur han har utvecklats. [Micke]

Ethan Williams (U18)

Williams är en personlig favorit och har enligt mig potentialen att bli en otroligt bra spelare. Han har redan fysiken, farten och tekniken för att lyckas på seniornivå. Nästa steg bör vara en utlåning för att ge honom erfarenheter i seniorfotbollen. [Jonathan]

James Bailey (U16)

Fick göra sin debut redan förra säsongen, men där blev det enbart tre minuters spel för Bailey. Denna säsong har det redan blivit mer än det, och förhoppningsvis kommer Bailey att få en större roll framöver. [Jonathan]

Jim Thwaites (U16)

Mittfältare som debuterade i juniorlaget mot Nottingham i september. Visade prov på kvicka fötter. [Micke]

Åldersinformation

Ålderslistningen visar primärt vilka turneringar som de respektive spelarna är tillgängliga för:

  • U21ET: Får användas utan restriktioner i EFL Trophy men får inte registreras på B-listan i Premier League-truppen och räknas som överårig i Premier League 2 (U21-serien).
  • U21: Får registreras på B-listan i Premier League-truppen och får användas obegränsat i Premier League 2. Inte tillgänglig för juniorlagsspel. Säsongen 2023/24 gäller att U21-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2002.
  • U20: Dessa spelare får användas som överåriga i Uefa Youth League (max fem U20-spelare i truppen, varav max tre får användas i en enskild match). Säsongen 2023/24 gäller att U20-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2004. Men…? Det är ju två års skillnad mot U21-spelarna? Ja. (Förklaring under listan.)
  • U19: Får spela i Uefa Youth League. Inte tillgänglig för juniorlagsspel i England (undantaget i ligan där U19-målvakt tillåts). Säsongen 2023/24 gäller att U19-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2005 (för U19-målvakt i ligan är det den 1 september 2003 som gäller, men det tar vi ingen hänsyn till).
  • U18: Andraårsjunior. Tillgänglig för juniorlaget den här säsongen men inte nästa. Säsongen 2023/24 gäller att U18-spelare spelare ska vara födda tidigast den 1 september 2005.
  • U17: Förstaårsjunior. Tillgänglig för juniorlaget även nästa säsong.
  • U16: Schoolboy. Spelar i juniorlaget som underårig. Att U16-spelare får chansen i juniorlaget redan under hösten är ovanligt men inte unikt.

Att notera är att barn i England som regel börjar skolan det år de i september är fyra år gamla. Således gäller även september som åldersangivelse för ungdomsfotbollen. I Uefas turneringar gäller dock kalenderår. För att röra till det ytterligare använder Premier League kalenderår för att definiera U21-spelare medan EFL Trophy slår till med den 1 juli.

Att det skiljer två år mellan U21 och U20 beror på att vi använder Uefas definition av U20- och U19-spelare men Premier Leagues definition för övriga åldersgrupper (EFL:s definition för U21ET). Detta för anpassning till spelartillgänglighet i olika turneringar.

Mer information på vår sida för ungdomstruppen.