Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

We’re running away from Big Sam

Embed from Getty Images
Vi börjar känna igen mönstret på Old Trafford: 5-3-2-uppställning, stort bollinnehav, hafsigt spel, plötsliga klassanfall – och seger med följande tre poäng som dessert.
Är det här filosofin kan jag köpa den utan prut. Även om jag, precis som du, skulle önska att det var propagandafotboll från minut 1 till 90. Det kommer förhoppningsvis några sådana insatser också innan våren slagit om till sommar.
Den här eftermiddagen tillhörde i alla fall Uniteds offensiva kvartett som hade riktigt roligt tillsammans.
Och när dom har kul har vi som Unitedfans oftast också det. 
Smällkarameller:

 • Enastående vackert och effektivt både vid 1-0 och 2-0 (även om tvåan inte var lika talande). Framförallt vid förstamålet då Juan Mata med boll fick Robin van Persie, Wayne Rooney och Falcao framför sig, med korslöpningar. Det är DET spelet vi vill se oftare från United. Lite som när vi hade Ronaldo–Rooney–Tevez i omställningarna.
 • Wayne Rooney. Säsongens överlägset bästa insats från kaptenen, när han trots mittfältsroll får/ger sig möjligheten att följa med hela vägen upp i straffområdet kan han vara så här bra. Och passningen till RvP var så Scholes-esque den kunde bli! Han lät aningen tveksam i intervjun efteråt, precis som han gjort tidigare, till en fortsatt nära framtid centralt. Men så länge Fletcher är för dålig, Herrera impopulär hos LvG eller skadad, Blind på rehab så är alternativet nästan Rooney eller Anderson och då skulle ju inte ens en citysupporter sätta in brassen från start för United.
 • Juan Mata. Det är i de omställningarna som Juan kommer till sin rätt på allra bästa sätt. Och passningen till Rooney inför tvåan var högklassig, speciellt med tanke på att han såg ut att få bollen för långt ifrån sig. Lovely!
 • Slet som argentinaren jag nämnde ovan och det var hans tackling som gav förutsättning för Mata att servera Rooney. Colombianens bästa match i Unitedtröjan och han fortsätter att inkassera poäng. Femte starten – femte poängen.

Traditionellt julfirande:

 • Michael Carrick tickade på som han alltid gör. Aldrig dålig (förutom när han spelar under David Moyes).
 • Phil Jones. Han är så mycket på en och samma gång. Ingen annan spelare i laget kan i en och samma rörelse försöka bryta en passning till en spelare för att i nästa tiondel kapa en annan lirare. Trots straffen, och att han inte är en gigant i en-mot-en-situationer, så diggar jag Jones initiativ. Och han verkar ha skallen för att lämna misstag bakom sig. Straffen? Äsch, den fick väl blåsas då. Vi hade förstås varit vansinniga om det skett i 1-0-ledning, men med 3-0 i ryggen får han komma undan.
 • Sviten är nu uppe i åtta matcher utan förlust. Vi har förlorat ynka en match sedan Leicester 21 september (medan Rävarna precis noterades för tolfte raka utan vinst sedan dess). Old Trafford är nästan ointagligt.

Hårt paket:

 • David De Gea. Som väntat hur säker som helst. Hade två rejäla ingripanden, ett i första och ett i andra, och det var hög klass på båda. Straffen? Den skulle han så klart ha tagit.
 • Luke Shaw var med på nedjoggningen efter matchen. Start på söndag? Nja. Åtminstone bänk i alla fall.
 • Djupledsspel! Äntligen!
 • Gillar Ashley Youngs initiativ även i dag. Med aaaningen mer precision, från antingen anfallare eller Ashley, hade ett par bollar till suttit bakom Alnwick.

Mjuka paket:

 • Angel Di Marias skada. Alltid är det någon negativ överraskning på den fronten, det är ytterst sällan det är någonting positivt. Räknar inte med honom på söndag.
 • Kanske trist att klaga på spelet överlag igen, men jag är fortfarande helt osåld på 5-3-2/3-5-2 och innan kontringen till 1-0 var spelet exakt så förutsägbart som tidigare: Mycket bollinnehav, mycket lallande i backlinjen och ytterst få rena målchanser. Men så länge det blir vinster är det ju galet att klaga alltför mycket. Det är lite som att få in 13 rätt på tipset och vara förbannad för att det var orättvisa resultat som gjorde det möjligt. Typ. Men att det fortfarande verkar vara förvirring kring spelplanen ute på gräset är ju märkligt. I början av matchen verkade det som att Jonny Evans fick påminna Phil Jones om att det faktiskt är trebackslinje.
 • Darren Fletcher. Samma här, egentligen, men hans inhopp visade åter att skotten inte har Premier League-fotboll på den högsta nivån i sig längre.

Sist:

 • Helt otroligt hur bra United är på Boxing Day. Vi har alltså bara förlorat en match – mot Boro 2002 – på alla Premier League-säsonger.
 • Det är avspark igen om runt 40 timmar! Premier League levererar!
 • I och med det täta matchandet, vilket United knappt upplevt under hösten, lär vi få se ett par förändringar i laget. Carrick plockades av tidigt för att vilas medan både Rafael och Smalling lär vara aktuella för en startplats. Liksom Wilson, även om han knappt var inblandad i spelet i dag heller.
 • Newcastle hade sin tredjekeeper (han slängde sig på endast ett av målen), viktige Tioté avstängd och ledningen i ligan på physioroom.com – med tre raka förluster i bagaget. Det var ingen jättemotståndare som kom på besök till Old Trafford, således. Men alla lag ska ju slås.
 • Apropå Newcastles elva så kom de till spel med en 97:a från start. I helskägg?!
 • Får United stopp på Eriksen på söndag – då får United stopp på Spurs.
 • Och nej, De Gea skulle givetvis inte ha tagit straffen.
 • Januzajs frånvaro berodde alltså på sjukdom, ingenting annat. Och varken han eller Fellaini är med på söndag heller, enligt LvG.
 • Rafael spelar fotboll igen! Jag såg honom faktiskt!