Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Landslagssommaren 2015

Klubblagssäsongen avslutades formellt när Barcelona i lördags besegrade Juventus i Champions League-finalen. Som vanligt gäller att ett gäng Unitedspelare är på diverse olika landslagsuppdrag innan semestern. Mest intressant i sommar är väl Copa America, U20-VM och U21-EM.

A-landslag

Beroende på hur man räknar så är det 14-17 Unitedspelare i de olika a-landslagen. Jag menar att det korrekta är att räkna Memphis Depay men inte Tom Cleverley eller Radamel Falcao och då blir det 15.

Argentina (Di Maria, Rojo)

Argentinas främsta uppgift i sommar är Copa America, som spelas  i Chile. Laget får inte mycket till uppvärmning då man möter Paraguay i sin första gruppspelsmatch redan på lördag kväll. Argentina har också Uruguay och Jamaica i gruppspelet. Det är tolv lag i turneringen och åtta går till kvartsfinal.

Två Unitedspelare, Angel Di Maria och Marcos Rojo, är med i Argentinas trupp. De får semester tidigast den 20 juni och som senast den 4 juli. Det betyder förstörd försäsong.

Argentina vann med 5-0 mot Bolivia i sin enda träningsmatch inför turneringen. Di Maria gjorde två mål och en assist, medan Rojo spelade hela matchen som vänsterback.

Belgien (Fellaini)

Marouane Fellaini hade stor show när Belgien vann med 4-3 borta mot Frankrike. Fellaini sköt två mål, noterades för en assist och vann en straff.

Viktigare för Belgien är dock EM-kvalet borta mot Wales på fredag kväll. Belgien och Wales är etta och tvåa i gruppen med elva poäng vardera efter halva kvalet. Israel två poäng bakom är främsta utmanare.

Fellaini, som får semester på fredag kväll, är ensam Unitedspelare i truppen, då Adnan Januzaj inte är uttagen.

Chile (Henriquez)

Angelo Henriquez är, såvitt vi vet, fortfarande en Unitedspelare. Mycket tyder förvisso på att han kommer att gå till Dinamo Zagreb permanent.

Nåväl, Henriquez är med i truppen som ska spela Copa America på hemmaplan. Han var inhoppare när Chile vann med 1-0 mot El Salvador i lördags.

Chile möter Ecuador (utan Antonio Valencia), Mexiko och Bolivia i gruppspelet. Deras match mot Ecuador är turneringens öppningsmatch, natten mellan torsdag och fredag. Henriquez får semester som tidigast den 19 juni och som senast den 4 juli.

England (Jones, Rooney, Smalling)

England spelade 0-0 borta mot Irland i en supertråkig träningslandskamp igår. Manchester Uniteds tre representanter Phil Jones, Chris Smalling och Wayne Rooney var med i startelvan. (Tom Cleverley, som ju redan är klar för Everton, är också med i truppen, men han fick nöja sig med att värma bänk.)

Jones, Rooney och Smalling får semester på söndag, efter att ha spelat EM-kval borta mot Slovenien. England har full pott efter halva kvalet och kommer att gå till EM om de inte står för tidernas största kollaps.

Holland (Blind, Memphis, Van Persie)

Holland är mindre säkra på att nå EM. Givet hur deras försvarsspel såg ut i 4-3-förlusten mot USA i fredags skulle jag påstå att deras chanser att gå förbi Island eller Tjeckien är ytterst små. Efter halva kvalet är Holland sex poäng efter Tjeckien och fem efter Island. Holland går förvisso till EM på fem raka segrar, men det lär inte ske.

United har, om vi inkluderar Memphis Depay, tre representanter, i truppen som ska spela EM-kval borta mot Lettland på fredag. Förutom Memphis är Daley Blind och Robin van Persie också med i truppen. Alla tre spelade från start i den nämnda matchen mot USA och Memphis imponerade med mål och assist. Efter matchen mot Lettland är det semester.

Mexiko (Hernandez)

Mexiko ska spela både Copa America och Gold Cup i sommar. Man har valt att dela på de bästa spelarna och Uniteds Javier Hernandez är med i truppen som ska spela Gold Cup.

Hernandez kan se fram emot träningsmatcher mot Costa Rica och Honduras innan turneringen, som spelas i USA och Kanada, drar igång den 10 juni. Mexiko möter Kuba, Guatemala och Trinidad och Tobago i gruppspelet. Precis som i Copa America är det tolv lag och åtta som går till kvartsfinal.

Hernandez får semester som tidigast den 15 juli och som senast den 26 juli. Det innebär att han lär missa säsongsstarten, vilket knappast förbättrar hans chanser att slå sig in i Louis van Gaals trupp.

Nordirland (Evans, McNair)

Nordirland spelar EM-kval hemma mot Rumänien på lördag kväll. Därefter är det semester för Jonny Evans och Paddy McNair, som båda medverkade när Nordirland spelade 1-1 mot Qatar för en dryg vecka sedan.

Nordirland har chockerande nog en god chans att gå till EM. Efter halva kvalet är man tvåa i sin grupp, fyra poäng före trean Ungern och en poäng efter gruppledaren Rumänien. En topp 3-placering, vilket innebär playoff som sämst, är i praktiken garanterad, då gruppfyran Finland är åtta poäng bakom Nordirland.

Portugal (Nani)

Portugal är lite förvirrade och använder EM-kvalet borta mot Armenien på lördag som uppladdning inför träningslandskampen mot Italien på tisdag nästa vecka. Nani är förstås med i Portugals trupp, huruvida han är med i Van Gaals trupp nästa säsong återstår att se.

Portugal slåss med Danmark och Albanien om de två direktplatserna till EM. Efter halva kvalet är det fördel Portugal som har nio poäng, två fler än utmanarna.

Spanien (De Gea)

Spanien möter Costa Rica i en träningslandskamp på torsdag och spelar EM-kval mot Vitryssland på söndag. Varken Ander Herrera eller Juan Mata duger enligt förbundskapten Vicente del Bosque, så det är fritt fram för Real Madrid-spelarna i den spanska truppen att försöka övertyga David de Gea om att livet i Francos klubb inte är så illa.

Ungdomslandslag

Som vanligt har United diverse spelare på uppdrag i ungdomslandslag. Som vanligt är det lätt hänt att någon missas, men det är nog kanske så att de flesta har fått plats i genomgången.

England U21 (Lingard)

Jesse Lingard är den enda Unitedspelaren i det engelska U21-landslaget som ska EM i Tjeckien. Lingard startade när England vann med 3-1 mot Irland i en icke-officiell träningslandskamp i fredags. England möter Vitryssland i en officiell träningslandskamp på torsdag.

EM drar sedan igång en vecka senare, den 18 juni, för Englands del. England möter Portugal, Sverige och Italien i gruppspelet. Det är åtta lag i två grupper och de två bästa i varje grupp går till semifinal. Lingard får semester tidigast den 24 juni och som senast den 30 juni. Det betyder att han kommer att vara försenad till försäsongen.

Turneringen gäller som OS-kval för alla lag som inte är England. Detta då Nordirland, Skottland och Wales är rädda för att deras särbehandling i fotbollsvärlden skulle förstöras om England spelade OS.

Brasilien U20 (A Pereira)

Andreas Pereira är med i det brasilianska U20-landslag som för närvarande spelar U20-VM på Nya Zeeland. Brasilien vann tre matcher av tre i gruppspelet och möter Uruguay i åttondelsfinal på torsdag morgon. Pereira har blivit utbytt eller inbytt i halvtid i de tre matcherna.

Pereira får semester som senast den 20 juni. Det skulle kunna innebära att han anländer sent till försäsongsträningen men han lär vara med när planet lyfter till USA den 13 juli.

Serbien U20 (Milinkovic)

Förra sommaren signerade Manchester United den serbiska målvakten Vanja Milinkovic (som eventuellt heter Vanja Milinkovic-Savic). Han blev omedelbart utlånad till Vojvodina i den serbiska ligan. Återstår att se vad United har för planer med Milinkovic.

Serbien är också klara för åttondelsfinal i U20-VM. Där möter man Ungern på onsdag morgon. Milinkovic är med i truppen men får nöja sig med att vara reservmålvakt. Det är dock inte så konstigt, då han är tillräckligt ung för att få spela U20-VM även 2017. Bara en spelare i den serbiska truppen är yngre än Milinkovic, som enligt Soccerway är 202 centimeter lång, dvs. längre än Fellaini, afro inkluderat.

England U20 (Wilson)

James Wilson var ensam Unitedspelare i det engelska U20-lag som slutade fyra i turneringen i Toulon. England förlorade med 2-1 mot USA i tredjeprismatchen igår.

Wilson startade den första matchen, gjorde korta inhopp i match två och tre och fick sedan ingen speltid alls i de två avslutande matcherna.

Portugal U19 (J Pereira)

Uniteds målvakt Joel Pereira var med i det portugisiska U19-landslag som spelade EM-kval i Georgien runt månadsskiftet. Portugal vann mot Turkiet och Georgien men fick storstryk av Spanien i den sista matchen. Portugal blev därmed tvåa i gruppen och bara gruppvinnaren fick EM-biljett. Pereira vaktade målet i de tre matcherna.

Holland U17 (Fosu-Mensah)

Timothy Fosu-Mensah var lagkapten för det holländska U17-landslag som blev utslagna i gruppspelet i EM i mitten på maj. Holland spelade oavgjort tre gånger om och mittbacken Fosu-Mensah lär ha skött sig bra då man bara släppte in två mål.

Övriga spelare

Antonio Valencia har opererats och missar därför Copa America. Det ska dock inte vara någon fara för försäsongen. Luke Shaw har skadeproblem och var därför inte aktuell för varken a-landslaget eller U21. Att Ashley Young inte blev uttagen till landslaget orsakade viss uppståndelse. Förbundskapten Roy Hodgson sa dock att det berodde på att han hade ett mindre skadeproblem som behövde åtgärdas, så vi går på det.

Inte uttagna: Rafael, Mata, Januzaj, Lindegaard, Herrera, Valdes, Blackett
Skadade: Valencia, Shaw, Young


Vi uppdaterar fortlöpande om vad Unitedspelarna hittar på i sina respektive landslag i nyhetsbörsen.