Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Tiden är kommen, Marc Skinner borde avskedas

Manchester Uniteds damlag fortsätter att gå knackigt. När laget nu har gått på ledighet över jul och nyår är avståndet upp till den tredje Champions League-platsen fyra poäng och upp till förstaplatsen i tabellen har vi sju poäng.

Då ska vi dessutom åka till London för match mot tabellettan och regerande mästaren Chelsea i första ligamatchen efter uppehållet.

Redan efter tio omgångar har vi tappat fler poäng än på hela förra säsongen. Den bestående känslan är att trenden den här hösten pekar stadigt nedåt för damlaget.

I mitt tycke ligger skulden för primärt på huvudtränare Marc Skinner. Jag har egentligen aldrig haft tron på Skinner, inte ens när laget förra säsongen gjorde sin bästa säsong någonsin.

Han framstår inte som en bra ledare. Efter ett sämre resultat är han snabb med att kritisera spelarna. När det går bättre lyfter han gärna sitt eget bidrag.

Skinners laguttagningar fortsätter att frustrera. Förra säsongen hade han bestämt sig för en startelva. Nu tycks han mest famla i mörkret. Det är inte så att han roterar för mycket. Det är mer att han får för sig att experimentera i fel lägen.

Vi kan illustrera med Lisa Naalsund. Hon är långt ifrån ordinarie. Faktum är att hon bara har startat en enda ligamatch som Unitedspelare. Den var mot Manchester City. Hon har den här säsongen dessutom startat i de båda Champions League-matcherna mot Paris Saint-Germain. Så Skinner tycks vara av uppfattningen att Naalsund behövs mot de bästa lagen. Men hon får bara spela i de matcherna samt i roterade lag i Ligacupen. Hur ger det henne någon rimlig chans att prestera på topp när det verkligen behövs?

Vissa spelare måste prestera på topp varenda gång för att få fortsatt förtroende. Andra spelar alltid, oberoende av prestation.

I december blev det bara tre matcher. Vi vann mot Leicester i Ligacupen och har en mycket god chans att gå till kvartsfinal. I ligan vann vi stort mot Tottenham men därefter blev det förlust mot Liverpool. Vår allra första förlust mot Liverpool.

Fyra poäng upp till trean Arsenal och tvåan Manchester City är mycket. Trots att mer än halva säsongen återstår är det svårt att se United äta upp det avståndet. Så sällsynta är poängtapp för topplagen i den här ligan.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att United bara har vunnit en av fem hemmamatcher i ligan. Vi gör färre mål än förra säsongen och vi släpper in fler.

Det ska nämnas att United har haft otur med skador. Framför allt att vi tappade nyförvärvet Gabby George var kostsamt. Det har i all väsentlighet lämnat oss med två ytterbackar. Å andra sidan har ett av säsongens glädjeämnen varit Jayde Rivieres spel på högerbacken. Men vetskap om hur Skinner jobbar är det mycket möjligt att Riviere hade varit fastfrusen på bänken om George hade varit tillgänglig.

Frågar ni mig är det dags för United att sparka Marc Skinner. Det långa uppehållet över jul och nyår är ett utmärkt tillfälle för en ny huvudtränare att komma in.

Troligare är förstås att Skinner får fortsatt förtroende och att han i januari får värva spelare för – i sammanhanget – stora pengar. Tittar vi på spelarna han har värvat är det svårt att känna förtroende för att han ska hitta rätt.

Skinner kom till United sent sommaren 2021. Så värvningarna den sommaren var nog inte hans. Därefter har United, på fyra transferfönster, värvat 22 spelare. Av dessa har sex redan lämnat klubben medan Grace Clinton är utlånad. Det känns ogenomtänkt. Som att vi plockar in allt vi kan, snarare än att fokusera på vad vi faktiskt behöver. Flera värvningar – som Gemma Evans, Irene Guerrero, Estelle Cascarino och Aïssatou Tounkara – tycks mest ansluta för att finnas i truppen som nödlösningar i händelse av skadekris.

Det kan också noteras att åtskilliga spelare som har lämnat United tycks utvecklas positivt. Flera har dessutom pratat om hur mycket lättare det är att prestera när tränaren tror på dem.

Tittar vi istället på spelarna i truppen är det svårt att skönja positiv utveckling. Allra helst sedan populäre assisterande tränaren Martin Ho försvann till Norge.

Att Skinner inte tycks ha lagets förtroende blev tydligt i matchen mot Liverpool. Då fick vi ett längre uppehåll efter en otäck skada på Liverpools Gemma Bonner. Uniteds spelare samlades då på mittplan istället för att gå till sin tränare för råd.

Nej, låt en ny tränare komma in och utveckla spelarna vi har. För i mitt tycke har vi nu en mycket stark trupp. Visst finns det utrymme för att förstärka laget. Men att inte få ut mer av kvaliteten vi redan har är svagt.

Månadens matcher

Newco tar över

Förändring kommer till den engelska damfotbollen. Från och med nästa säsong kommer Women’s Super League och andradivisionen Women’s Championship drivas av ett eget bolaget och inte längre i FA:s regi.

Exakt vad det innebär återstår förstås att se. Klart är hur som helst att det ger förutsättningar för ökade intäkter för damfotbollen. Fler lag i ligorna och fler matcher känns som en självklarhet.

Läger på Malta

För andra året i rad kommer United att resa till Malta för träningsläger i januari.

García om att slåss för rättigheter

Lucía García har skrivit på Players’ Tribune om de spanska spelarnas kamp mot förbundet. Läsning rekommenderas!

Månadens spelare: Ella Toone

Efter en svag start på säsongen har Ella Toone höjt sig ordentligt. I december bidrog hon med två mål på tre matcher. I matchen hon blev mållös – Leicester i cupen – var hon ändå involverad i det mesta offensivt.

Lyssnar vi på experter blir Toone fortfarande kritiserad. Jag upplever att de helt enkelt ligger efter i bedömningarna. I våras var Toone rätt svag men då fick hon fortfarande beröm per automatik. Då prestationerna fortsatte att vara sämre kom kritiken. Men när formkurvan nu pekar uppåt igen har kritiken liksom fortsatt.

Toone var en av fem spelare som startade alla tre matcher i december och jag tycker att hon var bra i alla tre.

Främsta utmanare

  • Hayley Ladd var bäst på planen mot Tottenham och stod för en bra insats även mot Liverpool. Hade hon startat även mot Leicester kunde hon ha utmanat Toone om titeln månadens spelare på allvar.
  • Mittbacksparet Maya Le Tissier och Millie Turner fortsätter att vara mestadels bra.
  • Utöver det var det ingen som imponerade konsekvent under månaden. Melvine Malard imponerade mot Tottenham men var sämre mot Liverpool. Geyse var mycket bra mot Leicester men spelade inte mycket därutöver.

Behöver höja sig

  • Katie Zelem spelar alltid, hur hon än presterar. Det var för mig en stor anledning till förlusten mot Liverpool (det är egentligen synd att skylla på Zelem, det är ju Skinner som envisas med att aldrig byta ut henne). Hon får dessutom ta på sig det insläppta målet mot Leicester.
  • Leah Galton fortsätter att underprestera och Nikita Parris form har försvunnit. Detta till trots får de ständigt förtroende.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Derby spelade bara två matcher i december. Ashton startade i 5-1-segern mot Chester Le Street Town Ladies i FA-cupen men hon var, av okänd anledning, inte involverad i ligamatchen mot West Brom.

Keira Barry (Crystal Palace)

Keira Barry var äntligen tillgänglig för spel mot Chatham Town. Hon blev inbytt efter en timme och 20 minuter senare blev hon målskytt i debuten.

Tyvärr slutade matchen med att Barry klev av skadad. Hon var därefter inte involverad mot Reading i ligan.

Förhoppningsvis kan hon vara tillgänglig när säsongen återupptas i januari.

Grace Clinton (Tottenham)

Clinton var förstås inte tillgänglig mot United i ligan men hon startade sedan mot Arsenal både i Ligacupen och i ligan. I Ligacupen blev det 3-3 följt av Arsenalvinst på straffar. Tottenham har ändå en mycket god chans att ta en kvartsfinalplats i cupen. De behöver bara vinna mot andradivisionens Southampton på bortaplan.

Tottenham följde upp det med en chockerande 1-0-seger på Tottenham Hotspur Stadium. Den före detta Unitedspelaren Martha Thomas gjorde målet. Om jag inte är felunderrättad var det Tottenhams allra första seger mot Arsenal. Åtminstone är det första segern sedan laget blev professionellt.

Clinton gjorde anspråk på att vara planens allra bästa spelare, med ett stort bidrag både offensivt och defensivt.

Alyssa Aherne (Everton)

Alyssa Aherne spelade hela matchen när Everton förlorade mot Liverpool i Ligacupen. Dessförinnan fick hon ett inhopp i den sjunde tilläggsminuten i 1-0-segern borta mot West Ham. Mot Manchester City blev hon kvar på bänken.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik