Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss Premier League-guide 2017/18 (del 1): Arsenal till Crystal Palace

Embed from Getty Images

På fredag (ja! fredag) börjar det! Premier League-säsongen drar igång, då Inte Manchester United ställs mot Inte Manchester United. För att ni ska kunna hålla koll på Inte Manchester United bjuder vi här på en ordentlig genomgång av Manchester Uniteds motståndare i denna Premier League-guide.

Vi jobbar i bokstavsordning – där Bournemouth förstås är Bournemouth och inte AFC Bournemouth – och idag blir det de sex första lagen. Imorgon blir det sex lag till och på fredag de sju sista. Vi ansökte hos Premier League om att utesluta Liverpool så att vi kunde köra sex lag varje gång men de har inte återkommit.

För varje lag kommer vi med ett tips. Det är den individuella skribentens tips, varför motsättningar i tipsen kan förekomma. Förra säsongens tips hänvisar till det vi skrev i Premier League-guiden förra året.

Arsenal

Förra säsongen: Arsenal fick nöja sig med en femteplats i ligan och missade Champions League för första gången på väldigt länge. I Champions League var de traditionsenligt chanslösa i åttondelsfinalen. Hej, de slipper åtminstone göra det för åttonde året i rad nästa år… Bättre lycka i FA-cupen, som de vann för tredje gången på fyra år. Totalt inte ens nära godkänt och känslan är att den långsiktiga formkurvan pekar nedåt.

Manager: Arsène Wenger, förstås. Med vinsten i FA-cupen och i helgen Community Shield köpte han sig lite tid. Wenger fick dessutom ett nytt tvåårskontrakt (har du suttit tillräckligt länge behöver du inte längre leverera resultat). Vi dock att protesterna kommer tillbaka vid första motgången och det får Wenger leva med tills han lämnar eller mirakulöst återuppstår som vinnare.

Silly season: Vänsterbacken Sead Kolasinac (24 år) anslöt från Schalke på fri transfer och ger Arsenal kraft och fysik. Den stora värvningen är ändå anfallaren Alexandre Lacazette från Lyon, som väl får ses som en uppgradering på Olivier Giroud, även om den franska förbundskaptenen har en annan åsikt. Varken Kolasinac och Lacazette känns emellertid som värvningar som lyfter Arsenal i tabellen.

Embed from Getty Images

I skrivande stund är Alexis Sánchez kvar i Arsenal. Huruvida han också är det när transferfönstret stänger är mindre givet. Försvinner Sánchez utan en likvärdig ersättare (vilket bör vara omöjligt) kan fönstret sammanfattas som uselt.

Realistisk målsättning: Arsenal ska nu spela Europa League, vilket är en fördel enligt Wenger. Den här säsongen kan de satsa fullt ut på ligan. Nu ger jag inte mycket för Wengers retorik och de bästa de kan hoppas på är nog att slåss om en Champions League-plats.

Tips: Om Sánchez försvinner ska de vara glada om de slutar före Everton. Får de behålla Sánchez kan de nog också behålla femteplatsen, då Chelsea eller Liverpool kan tänkas springa sig trötta i Champions League.

Av Mikael Österdahl

(Förra säsongens tips: “Slutar med all förmodan topp 3.” Helt fel.)

Bournemouth

Förra säsongen: Sydkustslaget fortsatte sin progress under Eddie Howe även föregående säsong. Tillslut slutade de på en mäkta imponerande niondeplats i tabellen. En stor bidragande faktor kan tillskrivas Joshua King. Norrmannen, tillika United-produkten, fick äntligen utväxling på sitt spel och det resulterade i mål i massor. När säsongen summerades kunde det konstateras att King målat vid hela 16 tillfällen. Flera andra spelare höjde sig även ett par snäpp under säsongen, vilket United-spelarna fick bevittna på Old Trafford. Matchen slutade 1-1, där målvakten Artur Boruc förmodligen stod för sin livs insats på en fotbollsplan.

Manager: Eddie Howe har varit omhuldad under en längre tid och det är bara att stämma in i hyllningskören. Det Howe har utfört med Bournemouth ska inte kunna vara möjligt i dagens moderna fotboll. Att ta laget från slummen till att bli ett lag som placerar sig på övre halvan i Premier League är en alldeles fantastisk prestation. Dessutom spelar laget på Eddie Howes vis. Bournemouth vill allt som oftast rulla boll, och de är dessutom väldigt duktiga på det.

Embed from Getty Images

Silly season: Transferfönstret har varit ett mycket positivt sådant för Bournemouth, även om det kostat rejält med kosing. In har tungt etablerade namn som Asmir Begovic och Jermain Defoe kommit. Laget har dessutom kryddats med de talangfulla spelarna Nathan Aké och Connor Mahoney. Aké gjorde succé på lån i klubben under förra hösten, så pass bra att Chelsea hämtade hem honom. Nu beslutade sig dock Bournemouth för att köpa loss honom. Utav spelarna som lämnat klubben är det ingen som varit någon tongivande spelare.

Realistisk målsättning: Är det realistiskt att återupprepa fjolårets bedrift? Med Eddie Howe kan man aldrig veta även om det känns oerhört tufft. Laget har dock förstärkts rejält med flertalet tunga pusselbitar. Vi kan nog konstatera att det är realistiskt att de kan återupprepa fjolårssäsongen.

Tips: Att de fått in tre spelare som kommer gå direkt in i laget och bidra (Begovic, Aké och Defoe) är oerhört nyttigt. De kommer inte bara bidra utan de kommer bli bärande spelare per omgående. Jag tror Bournemouth kommer sluta på den övre halvan av tabellen.

Av Johannes Johansson

(Förra säsongens tips: “Nedflyttningsstrid.” Helt fel.)

Brighton & Hove Albion

Förra säsongen: Brighton tog steget upp i Premier League genom en andraplats i Championship. Man gjorde det efter en svag säsongsinledning och mycket stark period mellan omgång sju och 25 där det bara blev en förlust. Brighton gjorde, efter säkrat avancemang en väldigt slät figur och avslutade säsongen svagt. Respass mot på pappret svagare motstånd i cuperna.

http://gty.im/669482288

Manager: Chris Hughton tog över efter att Sami Hyypiä fått sparken i december 2014 och har sedan dess fört Brighton uppåt. Det gav till sist en plats i Premier League, där Hughton  varit tidigare, senast med Norwich. Hughton är en manager som kräver mycket av sina spelare och det lär krävas en hel del för att sejouren i ligan inte ska bli ettårig.

Silly Season: Brighton och Hughton har agerat förhållandevis anonymt på transfermarknaden, med tanke på att man är nykomling med förhållandevis klen trupp. Matthew Ryan, målvakt från Valencia med 35 landskamper för Australien, är kanske den mest namnstarke av de nya spelarna. Två ”fynd” från Ingolstadt, som föll ur Bundesliga, imponerar inte.

Realistisk målsättning: Undvika totalhaveri. Brighton ska inte klara sig kvar, om ett under inte sker i augusti sett till spelarvärvningar. Då ska Hughton dessutom få ihop helheten och få en skral trupp att prestera över förmåga.

Tips: Åker ur.

Av Marcus Beijar

Burnley

Förra säsongen: Gjorde efter sina förutsättningar en strålande säsong och Premier League-statusen 2017/18 var egentligen aldrig hotad. Poängen bärgades på hemmaplan vilket gav en fin niondeplats i hemmatabellen. Borta usla, bara sju poäng på hela säsongen och uttåg i cuperna mot Accrington Stanley och Lincoln City sänker betyget. Formkurvan på våren oroar emellertid: bara två segrar på de sexton sista.

Manager: Sean Dyche har haft jobbet sedan 2012 och han gör ett mycket bra jobb med små medel. Han har nog ett större uppdrag framför sig. Dyche satsar brittiskt, både vad gäller spelarmaterial och vad gäller spelstil.

Silly season: Tre Premier League-spelare har anslutit, Phil Bardsley och Jonathan Walters från Stoke samt Jack Cork från Stoke. Dessutom vänsterbacken Charlie Taylor från Leeds och en ny reservmålvakt. Inga kioskvältare, direkt. På utlistan räknar jag till 19 spelare (lån inkluderat) men det är egentligen bara Michael Keane som räknas. Förlusten av lagets bästa spelare känns dock och det är svårt att argumentera att laget har blivit starkare.

Embed from Getty Images

Realistisk målsättning: Nytt kontrakt.

Tips: Jag tvivlar starkt på att de kan upprepa förra säsongen och det kan nog krävas fler poäng för att stanna kvar den här gången. Nedflyttningsstrid absolut, men jag lutar åt att de klarar sig kvar.

(Förra säsongens tips: “Klarar sig kvar om än med minsta möjliga marginal.” Rätt i sak men med fel marginal.)

Chelsea

Förra säsongen: Chelsea vann ligan i överlägsen stil, sju poäng före tvåan Tottenham och 15 före Manchester City på tredje plats. En bra augusti följdes av en vinstlös september – sedan hittade laget sitt spelsätt och vann 27 av de 32 sista matcherna. Att de inte hade något spel i Europa, samt ett relativt tidigt utträde ur Ligacupen, gjorde att man kunde använda sig av så gott som samma lag rätt igenom säsongen utan att trötta ut spelarna, vilket gav en stabilitet de andra topplagen inte var i närheten av.

Manager: De överdrivna gesternas man (Antonio Conte för den som inte förstod) kom inför förra säsongen, försökte en kort tag med fyrbackslinje och fick ett mediokert resultat. I oktober bytte han till den fembackslinje han tidigare haft succé med i Juventus och Italien, vilket också korrelerade med att laget började gå som tåget. Av naturliga skäl verkar det vara tanken att fortsätta med det under 2017/18. Att han gjort sig ovän med lagets bästa målskytt från förra säsongen får dock anses som ett dåligt beslut, även om Costa inte verkar vara den enklaste spelaren att ha att göra med och mycket sannolikt ligger hos honom.

http://gty.im/827012038

Silly season: Nej, Diego Costa har visserligen inte officiellt lämnat laget, men det sägs ju bara vara en tidsfråga. Alvaro Morata har kommit in som ersättare. I övrigt har Chelsea tagit in Willy Caballero som reservmålvakt (Begovic har lämnat), den tyske försvararen Antonio Rüdiger som någon sorts Terry/Ake-ersättare samt köpt Tiemoué Bakayoko och då låtit rutinerade Nemanja Matic komma till United istället.

I mina ögon kan Bakayoko leva upp till Matic i längden, att han gör det den här säsongen är jag dock inte lika säker på. Det är inte lätt att komma in på ett centralt mittfält i Premier Leagues mästarlag och dominera. De övriga är i mina ögon klara försvagningar, särskilt i att ersätta Costa med Morata. Chelsea har inte heller breddat truppen nämnvärt, något jag tycker är direkt nödvändigt efter förra säsongen då de, som nämnts ovan, hade jämförelsevis få matcher i förhållande till övriga topplag.

Realistisk målsättning: Är man regerande mästare är man naturligtvis med i snacket om titeln året efter, något annat finns inte.

Tips: Jag tycker laget saknar bredd för att spela både Premier League och Champions League samt de inhemska cuperna. Jag tror därför att laget hamnar någonstans runt plats tre till fem i ligan. Skador och trötthet kommer ta ut sin rätt.

Av Gustav Brinck-Larsen

(Förra säsongens tips: “Fyra eller femma.” Helt fel.)

Crystal Palace

Förra säsongen: Crystal Palace var ett av de allra ojämnaste lagen under föregående säsong. Under perioder radade de upp flertalet segrar i rad, för att sedan falla pladask och förlora massor av matcher i rad. Det håller självklart inte om man vill etablera sig på den övre halvan av Premier League. Laget slutade tillslut på en 14:e plats. Mycket var tack vare nyförvärvet Christian Benteke. Belgaren gjorde hela 15 ligamål trots att laget i sig underpresterade. Det är såklart imponerande.

Manager: Under fjolårssäsongen styrdes London-klubben först utav Alan Pardew. Pardew fick sedermera sparken och ersattes med Sam Allardyce. Den sistnämnde fick coacha laget säsongen ut men ersätts nu inför 2017/2018 med den gamle storspelaren Frank de Boer. Holländaren spåddes tidigt en lysande framtid på managerhimlen men när han valde att ta steget till ett splittrat Inter från Ajax fick sig hans rykte en rejäl törn. Nu börjar han alltså om på en lite lägre nivå fast fortsatt i en stor liga. Många experter tror på de Boers kunskaper och jag är beredd att hålla med. Får han samman detta ojämna Crystal Palace så kommer de bli en tuff nöt att knäcka för vilket lag som helst.

Embed from Getty Images

Silly season: Under fjolåret var det skytteltrafik på spelare in och ut ur klubben. Inför denna säsong har det varit betydligt mer stiltje. Laget har lånat in den spännande mittfältstalangen Ruben Loftus-Cheek från Chelsea, vilket känns spännande. In har dessutom de Boer plockat sin gamle adept Jairo Riedewald från Ajax. I dagarna blev det även klart att de lånar in Timothy Fosu-Mensah (övergången bör annonseras officiellt inom kort), vilket med all förmodan kommer bli en fantastisk förstärkning för Palace. Fosu-Mensah lär ta en utav tre platser i mittförsvaret, alternativt rollen som wingback i de Boers 3-4-3-system. På minuskontot finns än så länge bara Steve Mandanda som rest hem till Marseille igen.

Realistisk målsättning: Först och främst bör laget rikta in sig på att återfå någon form av stabilitet. De kommer vara ett lag på under halvan, frågan är bara vart på under halvan? Prio ett bör givetvis vara att undvika nedflyttningsplatserna.

Tips: Tror de Boer kan få ordning på Crystal Palace. De har många spelare av hög kaliber. Fortsätter Christian Benteke att ösa in mål, så kommer de absolut närma sig mittenskiktet av tabellen. Mitt tips lyder dock att de hamnar strax under, plats 12-14.

Av Johannes Johansson

(Förra säsongens tips: “En placering mellan plats 10-12.” Inte riktigt rätt.)

Manchester United-guiden

Manchester United är inte med i den här Premier League-guiden. United har vi ju daglig bevakning på. Dessutom återkommer vi med en stor genomgång i en frågelåda och en krönika. Kanske mer…

Annat att hålla koll på:

Mer läsning:

 • Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

  Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

 • Allt du behöver veta om Nemanja Matic

  Allt du behöver veta om Nemanja Matic

 • Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

  Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

 • Grabben från Šabac är hemma

  Grabben från Šabac är hemma

 • Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

  Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

 • Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

  Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

 • Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

  Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

 • Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

  Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

 • Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

  Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

 • Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

  Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

 • Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

  Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

 • Välkommen Victor - nu startar vi en ny era

  Välkommen Victor - nu startar vi en ny era