Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Silly season 2017: Matic, Lukaku och Lindelöf ger balans, spets och framtid

Embed from Getty Images

Så har transferfönstret stängt för den här gången. Manchester United plockade in Victor Lindelöf, Romelu Lukaku och Nemanja Matic. Samtidigt lämnade Wayne Rooney klubben. Dessutom gjorde United sig av med Zlatan Ibrahimovic för att sedan värva honom på nytt.

I den här krönikan tänkte jag gå igenom det som har hänt och komma med lite tankar om det ena och det andra.

Sammantaget tycker jag att Uniteds transferfönster balanserar på gränsen till godkänt, inte mer än så. Det är lätt att förivra sig efter den fina säsongsinledningen men i all väsentlighet är Nemanja Matic den enda förstärkningen, då jag menar att Romelu Lukaku i stort sett kan kvittas mot Zlatan Ibrahimovic.

Vidare ser Uniteds transferfönster på ytan bättre ut då konkurrenterna har misslyckats.

Manchester Uniteds nyförvärv:

 • Victor Lindelöf värvades från Benfica för 39,3 miljoner pund (inkluderat prestationsbaserade bonusar).
 • Romelu Lukaku anslöt från Everton. United betalade 75 miljoner pund.
 • Nemanja Matic hämtades, till Antonio Contes förtret, från Chelsea. Övergångssumman landade på 40 miljoner pund, med bonusar.
 • Zlatan Ibrahimovic signerades på fri transfer.

Manchester Uniteds spelarförluster:

 • Josh Harrop lämnade för Preston North End på fri transfer.
 • Zlatan Ibrahimovic friställdes för att sedan signera för Manchester United på fri transfer.
 • Wayne Rooney lämnade för Everton för en icke angiven övergångssumma. Detta var, enligt samstämmiga rapporter, en separat affär från den som tog Lukaku till United. Då Zlatan signerade på nytt är Rooney den enda signifikanta spelarförlusten (möjligen undantaget att Fosu-Mensah lånades ut).
 • Adnan Januzaj såldes till Real Sociedad för 9,8 miljoner pund.
 • Guillermo Varela återvände till moderklubben Peñarol. Oklart om den uruguayanska klubben behövde betala någonting.

Utlånade spelare:

 • Regan Poole ska hålla till i Northampton Town hela den här säsongen.
 • Dean Henderson skickades till Shrewsbury Town. Lånet gäller hela säsongen.
 • Sam Johnstone gick till Aston Villa, också ett säsongslångt lån.
 • Cameron Borthwick-Jackson försvann till Leeds United och ska stanna där hela säsongen.
 • Timothy Fosu-Mensah spenderar säsongen 2017/18 i Crystal Palace.
 • Matthew Willock packade väskorna för en flytt till Holland och Utrecht, där han ska vara kvar säsongen ut.
 • Devonte Redmond försvann till skillnad från de andra inte för hela säsongen. Scunthorpe United är hans nya klubb, men bara till januari.

Uppdatering: Efter att den här artikeln hade publicerats meddelades det att Andreas Pereira går till Valencia på ett säsongslångt lån. Diskussionen om Pereira får stå kvar som den stod.

Andreas Pereira till Valencia på lån

Nyförvärven, Rooney och Fosu-Mensah behandlas i följande avsnitt. I övrigt tycker jag egentligen inte att det finns så värst mycket att anmärka på de spelare som har lämnat, permanent eller på lån.

Målvakterna Henderson och Johnstone kommer med största sannolikhet att få fina karriärer. Men United är extremt bra rustade på målvaktssidan. Även om Henderson och Johnstone skulle försvinna permanent är min känsla att United på målvaktspositionen är bäst i världen, både vad gäller spets och bredd. Inte för att jag har så värst stor koll på hur bra tredje-, fjärde och femtemålvakterna i andra klubbar är.

Januzaj lämnar som en spelare som aldrig uppfyllde sitt löfte i United. Om vi överskattade talangen hösten 2013 eller om han kastade bort sin talang kan väl diskuteras. Jag misstänker att sanningen ligger någonstans däremellan.

Borthwick-Jackson tycker jag är en intressant spelare. Nu har han hamnat på bänken i Leeds men jag kan tänka mig att han efter hand får en hel del speltid. Året i Wolves gör att vägen till Uniteds a-lag nu är mycket längre men jag vill inte räkna ut honom riktigt än.

Harrop, Varela, Poole, Willock och Redmond är spelare som knappast hade någon framtid i United oavsett.

Målvakter: Världsklass

Som noteras ovan lämnade Dean Henderson och Sam Johnstone på lån. Dessutom skrev Joel Pereira och Sergio Romero på nya långtidskontrakt. Vidare stannade David de Gea i Manchester United, trots att starka rykten (i april och maj trodde de flesta att han skulle lämna) återigen placerade honom i Real Madrid.

Embed from Getty Images

De Gea är en av de bästa i världen, Romero har hittills visat sig vara en förträfflig backup (om än han inte har testats som etta under en längre period) och Pereira tillhör de bästa i sin ålder. Både vad gäller spets och bredd är målvaktssidan i United bland de absolut bästa i världen.

Försvaret: Duger i krig

Eric Bailly och Phil Jones parades ihop tidigt under försäsongen. De var i stort sett felfria då och de har varit i stort sett felfria under säsongsinledningen. Skulle de hålla sig skadefria kan United för första gången på länge ha ett riktigt stabilt mittbackspar att luta sig mot. Kan Phil Jones mot all förmodan hålla sig skadefri?

Embed from Getty Images

Förändringarna defensivt består i att Victor Lindelöf kom in och att Timothy Fosu-Mensah försvann på lån. Jag begriper mig inte på värvningen av Lindelöf. Om tanken var att Lindelöf faktiskt skulle komma in för att se och lära tycker jag att det är en felaktig värvning. Det sista United behövde var en mittback som blir bra om några år – vi har ju redan Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe. Om tanken är att Lindelöf ska vara backup så hade jag föredragit att Fosu-Mensah hade fått de matcherna. Det vore dock vansinnigt att döma ut Lindelöf redan nu.

För Fosu-Mensah kan det säkert vara positivt att få en säsong som ordinarie (om han nu får det, skulle inte förvåna om Crystal Palace snart står med en ny manager och då kan saker förändras). Jag menar ändå att han redan nu är redo att starta sisådär 20 matcher för Manchester United och det tror jag hade varit bättre för hans utveckling.

Med Marcos Rojo på skadelistan i några månader till är det Lindelöf och Chris Smalling som utgör bredden i mittförsvaret. Det kan jag inte påstå att jag känner mig så värst trygg med. Någonstans i mig ropar en röst att Tuanzebe och – faktiskt – även Daley Blind är bättre alternativ.

Om spetsen är okej i mittförsvaret och möjligen även bredden så är det inte lika bra ställt på ytterbacksplatserna. Jag upplever att supporterskaran närmast unisont pekar på vänsterbacksplatsen som lagets svaga position. Ändå gjordes inga uppenbara försök att förstärka där. Räknar José Mourinho verkligen med att Luke Shaw ska komma fram och vara så bra som vi hoppas?

Vi har Antonio Valencia som ett givet val på högerbacken. När det gäller bredd till höger och när det gäller både spets och bredd till vänster ser jag bara frågetecken.

Mittfältet: Matic balanserar på Herreras bekostnad

På mittfältet förstärkte Mourinho med Nemanja Matic. Hittills ser det ut som ett genidrag. Matic har varit en kandidat till matchens spelare i stort sett varje match hittills. Allt frid och fröjd? Kanske. Jag hör lite viskningar om att Matic är en spelare som ibland hamnar i rätt långa formsvackor. Där kan jag inte uttala mig tvärsäkert, har sett för lite av honom i Chelsea. Så låt oss hoppas att han kommer att vara så här bra hela säsongen.

Embed from Getty Images

En som definitivt hoppas det är Paul Pogba, vars fotbollsspelande har blivit ett par resor enklare sedan Matic klev in istället för Ander Herrera. Tufft för spanjoren som gick från startelvan till en roll där han knappt får lämna bänken.

Med Michael Carrick, Herrera och Marouane Fellaini är bredden okej. Önskas en mer defensiv balans kan någon av dem kliva in i startelvan istället för någon av de offensiva utan problem.

Bakom finns Andreas Pereira, tillbaka från lån. Jag skulle gärna se att han fick ett gäng matcher att visa upp sig. Någon naturlig öppning finns kanske inte på mittfältet, så det kan hända att han får sikta in sig på en offensivare roll.

Anfallet: Fart och finess

Wayne Rooney lämnade för Everton och det var nog bäst för alla inblandade. På sätt och vis kan vi säga att Zlatan Ibrahimovic kommer in som ersättare för Rooney medan Romelu Lukaku ersätter Zlatan som spets. Kruxet? Bredden var undermålig under förra säsongen.

I väntan på att Zlatan ska komma tillbaka slåss Lukaku, Juan Mata, Marcus Rashford, Anthony Martial och Henrikh Mkhitaryan om fyra platser. Hittills har de gjort det väldigt bra, med fart och finess. Vi ska dock ha stort flyt för att det ska räcka. Jesse Lingard och Pereira kan säkert få en del speltid men de har fortfarande mycket att bevisa.

Embed from Getty Images

Lukaku har inlett strålande och med tanke på hans historik i Premier League är det rimligt att anta att han kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Straffarna måste han dock lämna till någon annan!

Det positiva offensivt är att Mkhitaryan, Martial och Rashford alla ser ut att ha höjt sig en eller två nivåer mot förra säsongen.

Det blir intressant att se vad som sker när Zlatan kommer tillbaka. Många är inne på att han inte går in i startelvan. Vi kan givetvis inte veta vilken version av Zlatan som kommer tillbaka. Jag vill dock påstå att Zlatan under förra säsongen hade en högre högstanivå än de andra offensiva spelarna har. Når han tillbaka dit så går han in i startelvan, så enkelt är det.

Zlatan och Lukaku kanske inte kan spela tillsammans i nuvarande system på ett naturligt sätt. Men även om det handlar om två stora centertankar så är de som spelare faktiskt ganska olika.

Helhetsomdöme: Vi ska slåss om titeln

Just nu är det mesta positivt i Unitedsvängen. Det är emellertid självklart att motgångar kommer och det gäller att laget hanterar det på rätt sätt. Vi kan hitta positiva tecken där i matchen mot Real Madrid och även i sättet som vi borstade av oss Lukakus straffmiss mot Leicester.

Samtidigt tycker jag att United borde ha gjort mer för att förstärka. Varför gjorde vi inte ett seriöst försök att värva Alexis Sánchez? Varför gjorde vi inget på vänsterbacken?

Uppenbart är att United på intet sätt handlade med obegränsade resurser. Vi ville ha Ivan Perisic men vi ville inte betala för det.

Motståndarna fick inte som de ville

Det motståndarnas misslyckanden under sommaren som gör att Uniteds transferfönster ter sig mycket bättre.

Arsenal

Arsenal fick förvisso behålla Alexis Sánchez, vilket kan ses som det bästa de gjorde på transfermarknaden. Sead Kolasinac och Alexandre Lacazette in är inga spelare som förvandlar en Europa League-plats till en mästartitel. De kan nog leva med att ha tappat Alex Oxlade-Chamberlain.

Embed from Getty Images

Chelsea

Chelsea var i desperat behov av att bredda truppen. Det misslyckades de kapitalt med. Det trots att de tog in fem spelare för stora pengar: Álvaro Morata, Tiémoué Bakayoko, Antonio Rüdiger, Davide Zappacosta och Daniel Drinkwater. För i de flesta fallen är det ju tal om direkta ersättare för spelare som lämnade. Att bli nobbade av Ross Barkley på deadline day är icke positivt.

Embed from Getty Images

Antonio Conte bet ihop i slutet av augusti och grejade två imponerande segrar. Det blir svårare när det kommer två matcher i veckan.

Everton

Everton är laget som ska utmana topp 6 den här säsongen. De gör det på kvantitet. På Premier Leagues hemsida räknar jag till 15 nyförvärv, även om inte alla går in i a-lagstruppen. Jag skulle inte ramla av stolen ifall de slåss med Arsenal om femteplatsen.

Liverpool

Mohamed Salah har börjat alldeles för bra för att det ska vara bekvämt. De fick behålla Philippe Coutinho (om inget sensationellt sker de närmaste timmarna), vilket jag hoppas ger mer problem än det löser. Att de värvar Alex Oxlade-Chamberlain tar jag med en axelryckning.

De fick inte mittbacken de desperat behöver och även om Oxlade-Chamberlain breddar så breddar han ju inte på sju positioner, vilket i runda slängar var vad de behövde. Jag räknar fortfarande med att energin tar slut redan under hösten.

Manchester city

Manchester city värvade alla ytterbackar som finns. Benjamin Mendy kan de gott skicka till United, tycker jag. Bernardo Silva hade jag heller inte tackat nej till i United, även om han inte är exakt vad vi behöver. Det var väldans skönt att de inte fick Jonny Evans.

Embed from Getty Images

Måhända har Pep Guardiola tänkt revolutionera fotbollen genom att spela utan mittfält. Jag förstår den fotbollsklubb som vill värva Alexis Sánchez men nog var det på mittfältet som de behövde värva?

Tottenham

Tottenham väntade länge men landade till sist några spelare. Truppen känns ungefär på samma nivå som tidigare. Fernando Llorente ger ett nödvändigt alternativ till Harry Kane och Davinson Sánchez breddar mittförsvaret. Serge Aurier var den tredje stora värvningen men han är ju en direkt ersättare för Kyle Walker.