Zlatan Ibrahimović

Den svenska superstjärnan Zlatan Ibrahimović spelade för Manchester United säsongerna 2016/17 och 2017/18. Han gjorde 29 mål på 53 matcher som Unitedspelare. Under sin tid i klubben vann han ligacupen och Community Shield.

Zlatan föddes i Malmö i oktober 1981. Han inledde seniorkarriären i Malmö FF och debuterade i Allsvenskan 1999. Sommaren 2001 värvades han till Ajax. Under sin första säsong i Nederländerna blev han dubbelvinnare. Han vann en ligatitel till innan han flyttade till Juventus i augusti 2004.

Under sin första säsong i Juventus var han med och vann italienska ligan. I november 2005 utsågs Zlatan till Sveriges bästa fotbollsspelare för första gången. Han vann priset elva gånger till, varav tio år i rad 2007 till 2016.

Han vann ligan med Juventus även 2006 men båda ligatitlarna annullerades senare på grund av Serie A-skandalen 2006.

Som en del av skandalen blev Juventus degraderade till Serie B och Zlatan flyttade till Inter i augusti 2006. Han vann ligan tre år i rad med Inter och utsågs till bästa spelare i italienska ligan 2008 och 2009. Sedan flyttade han till Barcelona. Han blev spansk mästare 2010 men han kom inte överens med Barcelonas tränare Pep Guardiola och gick till Milan, först på lån och sedan permanent. Zlatan hjälpte Milan att bli italienska mästare 2011 och blev återigen utsedd till bästa spelare i italienska ligan.

Sommaren 2012 värvades han till Paris Saint-Germain där han stannade fyra år och vann fyra ligatitlar. Tre gånger utsågs han till bästa spelare i franska ligan.

Sommaren 2016 fortsatte vandringen till Manchester United. Zlatan anslöt på fri transfer. Han inledde mycket bra med matchvinnande mål i debuten i Community Shield följt av mål i ligapremiären mot Bournemouth och två i den första hemmamatchen i ligan mot Southampton.

Zlatan var lagets överlägset bästa målskytt och avgjorde ligacupfinalen mot Southampton.

Karriären i United såg ut att få ett abrupt slut då han drog på sig en allvarlig knäskada i hemmamatchen mot Anderlecht i april 2017. Efter säsongen 2016/17 friställdes Zlatan av United. Några månader senare skrev Zlatan dock på för United på nytt.

Återkomsten till United blev emellertid inte lyckad och han var märkbart hämmad av skadan. Efter bara två matcher från start friställdes han i mars 2018. Detta gav honom chansen att skriva på för LA Galaxy.

Zlatan stannade två säsonger i LA Galaxy. I december 2019 signerade han för Milan och i maj 2022 blev han italiensk mästare för femte gången. En stor del av säsongen 2021/22 spelade han skadad. Efter säsongen blev han knäopererad med förväntad rehabiliteringstid på minst sju månader.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges meste målskytt någonsin. Han debuterade i januari 2001 och spelade VM 2002 och 2006 samt EM 2004, 2008, 2012 och 2016. Efter EM 2016 slutade han i landslaget men han gjorde comeback 2021 för att sedan missa EM sommaren 2021 på grund av skada.

Spelarkaraktär

Zlatan Ibrahimović tillhörde under många år världens bästa fotbollsspelare och han har en enorm meritlista. Efter att han lämnade Sverige blev han ligamästare 13 gånger på 15 säsonger (även om två av titlarna annullerades) och han har också vunnit ett antal cuptitlar. Men han har aldrig vunnit Champions League.

Zlatan har många styrkor och få svagheter och tillhör en sällsynt skara spelare som blev bättre efter 30. Han är stor och stark, han har fantastisk teknik och är stark i luftrummet. Han är en bra passningsspelare, han har ett fantastiskt skott och han är en ypperlig målskytt.

Rekommenderad läsning

 • Zlatan är tillbaka - vi diskuterar hur han passar in

  Zlatan är tillbaka - vi diskuterar hur han passar in

 • Allt du behöver veta om Zlatan Ibrahimovic

  Allt du behöver veta om Zlatan Ibrahimovic

 • Vi har fått en svensk världsstjärna i Manchester United

  Vi har fått en svensk världsstjärna i Manchester United

 • Frågeask: Zlatan Ibrahimovic

  Frågeask: Zlatan Ibrahimovic

 • Zlatan Ibrahimovic, he is a Swedish hero

  Zlatan Ibrahimovic, he is a Swedish hero

 • Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

  Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

 • En gång var Zlatan en av oss

  En gång var Zlatan en av oss

 • Frågeask: Tack för minnena, Zlatan

  Frågeask: Tack för minnena, Zlatan

 • Frågeask: Underbart att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester United

  Frågeask: Underbart att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester United

 • Grattis Zlatan Ibrahimovic, 40 år!

  Grattis Zlatan Ibrahimovic, 40 år!

Senaste artiklarna om Zlatan Ibrahimović

 • Pochettino närmar sig / Zidane ersätter / Zlatan om United

  Pochettino närmar sig / Zidane ersätter / Zlatan om United

 • Förlorare igen när Sverige och Portugal får nöja sig med kvalspel

  Förlorare igen när Sverige och Portugal får nöja sig med kvalspel

 • Grattis Zlatan Ibrahimovic, 40 år!

  Grattis Zlatan Ibrahimovic, 40 år!

 • Glazers aktier; Ahmedhodzic-rykten; Zlatan tillbaka i landslaget

  Glazers aktier; Ahmedhodzic-rykten; Zlatan tillbaka i landslaget

 • Bruno om Milan; Matic om att möta Zlatan; Fansens betydelse för Wan-Bissaka

  Bruno om Milan; Matic om att möta Zlatan; Fansens betydelse för Wan-Bissaka

 • Bättre än befarat för Rashford; Cavani kan bli kvar trots allt; Zlatan aktuell för spel

  Bättre än befarat för Rashford; Cavani kan bli kvar trots allt; Zlatan aktuell för spel

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis).