Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss Premier League-guide 2017/18 (del 2): Everton till Newcastle

Embed from Getty Images

Imorgon är det dags! Premier League 2017/18 ska börja. Det är hög tid för Manchester United att ta tillbaka titeln. Men vi ska inte glömma lag 2-20, därför har vi producerat den här Premier League-guiden.

Vi jobbar i bokstavsordning och igår gick vi igenom de sex första lagen. Idag blir det sex lagen i mitten och imorgon tar vi de sju sista.

För varje lag kommer vi med ett tips. Det är den individuella skribentens tips, varför motsättningar i tipsen kan förekomma. Förra säsongens tips hänvisar till det vi skrev i Premier League-guiden förra året: Everton, Leicester och Liverpool samt Manchester city.

Everton

Förra säsongen: Spelade i en alldeles egen liga, långt efter topplagen (8 poäng efter United) och långt före resten (15 poäng före Southampton). Meningslösheten stärktes av de inte ens brydde sig om att försöka i cuperna.

Manager: Ronald Koeman tog över inför förra säsongen och lyckades med att stabilisera laget. Nu har han varit väldigt aktiv på transfermarknaden och tanken är att Everton ska uppåt. Lyckas han med det väntar nog större uppdrag, misslyckas han vill Everton nog inte ha honom kvar.

Silly season: Everton har spenderat hela sommaren på att försöka hämta in Gylfi Sigurdsson från Swansea. Hittills har det inte lyckats men fönstret är fortfarande öppet och utgångstipset är att Sigurdsson ansluter. Sigurdsson blir en direkt ersättare för Ross Barkley som förväntas lämna. Lämnat har Romelu Lukaku gjort för Manchester United.

Embed from Getty Images

Trots att de inte har löst Sigurdsson så har det ramlat in i snitt två spelare om dagen. Wayne Rooney från Manchester United, förstås. Oklart om det är en förstärkning. De största värvningarna är målvakten Jordan Pickford, mittbacken Michael Keane och mittfältaren Davy Klaassen från Ajax. Sandro från Málaga ska förhoppningsvis bidra med mål och Cuco Martina från Southampton breddar backlinjen.

Realistisk målsättning: Bättre än förra säsongen! Och vinna ett derby. Vilket betyder att de antingen ska slå sig in bland topp 6, helst på Liverpools bekostnad, eller vinna någonting. Koeman har pratat Champions League-plats men det är nog att gapa efter väl mycket.

Tips: De kan nog bättra poängskörden från förra säsongen med några poäng, vilket kan räcka för att klättra en placering i tabellen. Ett problem för Everton är dock att de i omgång 2 till 5 har city (b), Chelsea (b), Spurs (h) och United (b). Fyra raka förluster kan inte uteslutas och då kan säsongen vara över.

Av Mikael Österdahl

(Förra säsongens tips: “De känns fortfarande som ett mittenlag.” Fel!)

Huddersfield Town

Förra säsongen: Huddersfield lyckades ta sig upp från Championship genom att sluta femma i serien och sedan slå ut Sheffield Wednesday (0-0 och 1-1 i matcherna, inga bortamål räknas) på straffar vilket de slutligen följde upp med att vinna över Reading på Wembley, även denna gång efter straffar. I serien lyckades de dessutom hamna på minus i målskillnad med sina 56 gjorda och 58 insläppta mål. Så… Inte direkt ett lag som rusade upp från andraligan.

Embed from Getty Images

Manager: Klubben anlitade David Wagner som tränare i november 2015. Han gjorde sig känd genom att förra sommaren ta laget till Sverige och köra några dagars team building ute i naturen. Detta fick tydligen ihop laget rejält och både spelare och ledare har pratat om hur lyckat det var och att det bidrog till att förra säsongen inleddes oerhört bra.

Hans tidigare tränarerfarenhet kommer från Borussia Dortmund II, där han var mellan 2011 och fram tills han anslöt till Huddersfield. Han har således jobbat nära Liverpools Jürgen Klopp, något som inte ger några pluspoäng här.

Silly season: Ingen spelare har lämnat permanent, man har endast lånat ut några av sina yngre spelare.

Laurent Depoitre (Porto), Aaron Mooy (Manchester City), Tom Ince (Derby), Danny Williams (Reading, free transfer), Steve Mounie (Montpellier), Scott Malone (Fulham) och Mathias Jørgensen (FC Köpenhamn) är de spelare som anslutit på permanent basis. Man har dessutom lånat in Jonas Lossl (Mainz) och Kasey Palmer (Chelsea, var även i klubben förra säsongen). Jag kan inte påstå att någon av spelarna sticker ut som en fantastisk värvning och spelare som leder lag i Premier League, och med tanke på att truppen under fjolåret endast mäktade med en femteplats i Championship känns det som att något mer intressant borde ha skaffats. Men Wagner kanske går på lagmoral även i år.

Realistisk målsättning: Kämpa för att hålla sig kvar.

Tips: Nej, jag tror inte Huddersfield har vad som krävs. Möjligen kan de skrälla lite i början av säsongen, så som nykomlingar har en tendens att göra när de går på inspiration. Men när säsongen är summerad tror jag vi får se dem på plats 19 eller 20 i tabellen.

Av Gustav Brinck-Larsen

Leicester City

Förra säsongen: Från mästare 2015/16 till att efter 25 omgångar under fjolåret balansera på nedflyttningsstrecket. Ranieri fick gå, Shakespeare kom in och med honom tog Leicester fem raka segrar vilket gav andrum i ligan, där man till slut slutade tolva.

I Champions League gick det bättre. Gruppvinst (i en visserligen rätt lätt grupp) följdes av åttondelsvinst mot Sevilla och sedan uttåg i kvartsfinalen mot Atletico Madrid. I FA-cupen förlorade man i femte rundan mot Millwall och i Ligacupen blev det respass direkt i tredje rundan (lagets första) då man ställdes mot Chelsea.

Manager: Craig Shakespeare tog över i slutet av februari. Att han räddade kvar laget förra säsongen och dessutom ledde dem till en, med Leicester pre-2016-mått mätt, respektabel tolfteplats gör att han nu fått ett treårskontrakt som huvudtränare. Han har tidigare agerat som assisterande i Leicester sedan 2008 (med undantag för säsongen 2010/11 då han hade samma roll i Hull), och innan dess var han huvudansvarig i en match för West Bromwich 2006. Så, vi vet inte riktigt vad han har att komma med. Han verkar utgå från ett 4-4-2 i de flesta matcherna, för att dra ner till ett 4-2-3-1 mot bättre lag.

Silly season: Leicesters har än så länge en rätt lugn silly season. I skrivande stund finns Riyad Mahrez kvar, men det ryktas frekvent om att han skall lämna. Detta skulle naturligtvis påverka laget enormt. Även om hans statistik förra året var väsentligt sämre jämfört med året före (17 mål och elva assist 15/16 mot sex mål och tre assist 16/17) är hans blotta närvaro ändå en oro för motståndarna. Att hålla kvar honom är oerhört viktigt för Leicester. Intresset som tidigare funnits för Jamie Vardy verkar dessutom ha falnat helt.

Embed from Getty Images

Den mest anmärkningsvärda värvningen är Kelechi Iheanacho från Manchester City, som med väldigt liten speltid där gjort en del mål. Att få honom bredvid Vardy kan bli oerhört spännande, om tjugoåringen får den utväxling han har potential att få har Leicester många mål att hämta där.

Realistisk målsättning: Vad är realistiskt i Leicester numera? Från en Houdiniräddning av kontraktet 2014/15 till mästare 15/16 och fjolårets mittenplacering. Med en något bättre förstaelva än förra året, och inget Champions League bör de kunna avancera ett par platser jämfört med förra året. Så, någonstans vid platser sju till tio bör vara rimligt.

Tips: Jag tror Shakespeare lever på inspiration ett år till, och att truppen är såpass bra att de hamnar runt sin realistiska målsättning, alltså sjua till tia.

Av Gustav Brinck-Larsen

(Förra säsongens tips: “Lågt på den övre halvan.” Fel men ganska nära.)

Liverpool

Förra säsongen: Liverpool lämnade säsongen 2016/2017 med ganska gott självförtroende skulle jag tro. Man slutade på fjärde plats i ligan och får den kommande säsongen spela play-off till Champions League.

Nyförvärven, bland andra Matip, visade framfötterna under säsongen och med en säsong i ryggen som varit så pass lyckosam är risken att självförtroendet nu ökat ytterligare.

Manager: Det är tydligt att Klopp kommit till klubben för att stanna, åtminstone en ganska ansenlig tid framöver. Han vill befästa Liverpools position bland topp fyra och siktar självklart även utåt i Europa.

Hans position i klubben känns stabil. Han är en karismatisk tränare som får jobbet gjort och han har ett stort förtroende bland både spelare och supportrar. Men pressen är hög. Klubben har inte vunnit en Premier League-titel sedan 1990, vilket man inte är nöjd med.

Silly season: Vart ska man börja? Liverpool har inte sällan stått i centrum för denna sommarens Silly-cirkus. Men hittills har det inte blivit jättemycket av allt snack, åtminstone inte in till klubben.

När det gäller spelare som är på väg att lämna håller dock hela Liverpool andan. I skrivande stund är inte affären officiellt i hamn men allt tyder på att Coutinho kommer att lämna klubben. 900 miljoner och vi får se honom i Barcatröjan till nästa säsong.

Embed from Getty Images

Ersättaren för Coutinho har spåtts vara Ajaxspelaren Hakim Ziyech. Han är marockan och har spelat både ytter och offensiv mittfältare i tidigare klubbar. Han känns som något som Klopp skulle kunna ha haft blicken på ett tag men än så länge sitter man still i båten.

Det fortsätter även att storma kring Southamptons mittback Van Dijk som nu strejkar sig bort från klubben. Spekulationerna att Liverpool skulle vara intresserade verkar dock ha svalnat. Men Van Dijk fortsätter att fäkta vilt, vi får se vad som händer.

Realistisk målsättning: Stabilitet och kontinuitet är Klopps ledord och det kan ta en klubb långt i ett annars oroligt Premier League. Men tunga avbräck, i detta fall Coutinho, ställer så klart till det. Det finns emellertid andra spelare som kan göra mål i klubben och, som jag tidigare höjde ett varningens finger för, kanske nu börjar känna sig varma i kläderna.

Om det inte gjorts förr så kommer det nu att krävas resultat av Klopp. Han har nu haft flera fönster att reformera sin trupp på och nu vill man skörda. Vad som är ett resultat? Att ta sig till Champions skulle jag tro och det innebär i så fall att dem behöver spela som förra säsongen.

Tips: Det är svårtippat i toppen. Liverpool är inte ett lag som kommer att utmana om titeln men absolut om en Champions League-plats. Jag tror att dem kan tangera föregående säsongs placering.

Av Sarah Svensson

(Förra säsongens tips: “Runt platserna 6-7.” Tyvärr helt fel.)

Manchester city

Förra säsongen: Föregående säsong blev ett smärre misslyckande för Manchester City. De investerade tungt i både spelare och manager. För de skulle minsann vinna Premier League med Pep Guardiola vid styret. Det började förvisso oerhört bra innan det slutligen kom grus i maskineriet. Målvaktsförvärvet Claudio Bravo radade upp grodor och backlinjen framför honom underlättade inte direkt arbetet. Tillslut lyckades man ändå ro hem en tredjeplats i tabellen, mycket tack vare en stark vårsäsong.

Manager: Pep Guardiola hyllades per omgående när han tillträdde som ny manager för City inför förra säsongen. Han fick den inledning han och klubben ville ha, men sedan tog hans envishet och naivitet över. Guardiolas bisarra fokus på att rulla bollen efter marken till varje pris blev tillslut sönderläst av motståndarna och det tog lång tid innan spanjoren kunde svälja sin heder. Laget ryckte som sagt upp sig under våren och inför kommande säsong har de rustat starkt. Pep har erfarenheten och kunskapen för att lyckas, men det kan mycket väl bli så att hans stolthet kan fälla krokben för City även kommande säsong.

Silly season: Det har blåst enorma vindar av förändring över Ethiad Stadium under sommaren. Flertalet spelare som huserat i klubben under längre tid har lämnat medan det investerats rejält i nyförvärv, framförallt ytterbackar. In har spelare som gjort det bra i Champions League (Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Ederson) kommit, detta har kryddats med etablerade Kyle Walker, reserven i Madrid Danilo samt talangen Douglas Luiz från Vasco Da Gama (numer utlånad). Lämnat har rutinerade namn som Zabaleta, Clichy, Navas, Vaballero, Sagna, Nolito, Hart, Kolarov, Iheanacho och Fernando gjort.

Realistisk målsättning: City har absolut spetsen för att kriga om Premier League-titeln men knappast bredden i nuläget. Ska de även kunna konkurrera i Champions League så håller det givetvis inte att endast ha tre etablerade mittbackar i truppen. Kommer det inte in en eller flera mittbackar till kan vi räkna med att Pep skolar om en mittfältare i sedvanlig ordning. Blir det Yaya? Hur som helst kommer City sikta på ligatiteln.

Embed from Getty Images

Tips: Mitt tips är att City kommer gå bra under inledningen av säsongen när alla är friska och krya. Det hela kommer dock fallera när Vincent Kompany drar sin baksida för 357:e gången i karriären någon månad in i säsongen. City kommer vara med i toppen, men de kommer inte vinna. Plats 2-4.

Av Johannes Johansson

(Förra säsongens tips: “Jag ser dem som favoriter att vinna Premier League.” Helt fel, tack och lov.)

Newcastle United

Förra säsongen: Newcastle gick som tåget i fjolårets Championship och det ledde slutligen till att de vann hela ligaspelet. Det ledde såklart till uppflyttning och en återkomst till Premier League. Kan klubben som varit misskött under flertalet år under Mike Ashleys styre repa sig och åter etablera sig som ett storlag i England? De fick hur som helst maximal utdelning ur spelare som Dwight Gayle och Matt Ritchie under fjolårssäsongen. Spelare som tidigare blivit ratade på den stora scenen. Rafa Benitez har något på gång, men han har inte alltid Ashley med sig.

Manager: Rafael Benitez blev tillsatt under tuffa förhållanden när Newcastle kom att lämna Premier League för två säsonger sedan. Förvånande nog blev den meriterade spanjoren kvar i klubben i Championship och det skulle visa sig bli en succé. Inför denna säsong hade Benitez stora förhoppningar om att förstärka laget rejält. Han hade tidigt utsett sina transfermål, men där satta Mike Ashley käppar i hjulen. Spelare som Tammy Abraham och Willy Caballero gick istället till andra klubbar. Benitez har med andra ord inte de förutsättningar han önskar sig, men han har däremot erfarenheten själv att vidareutveckla sitt lag.

Embed from Getty Images

Silly season: Newcastle har värvat spelare som Fabian Lejeune, Christian Atsu, Jacob Murphy, Javier Manquillo och Mikel Merino inför säsongen. Murphy är ett spännande anfallsämne. Merino har trots sin unga ålder rutin från spel med Dortmund, vilket såklart kommer bli en tillgång ifall han kan anpassa sig till England och Premier League. Den största stjärnan som lämnat är givetvis Florian Thauvin. Thauvin gjorde braksuccé under sin lånesejour i Marseille förra säsongen och den franska storklubben tvekade inte på att aktivera hans utköpsklausul.

Realistisk målsättning: Newcastle har en intressant trupp med många spelare som tidigare spelat i Premier League. Med Gayle och Ritchies fjolårssäsonger i bagaget kan de bli sevärda attraktioner även i Premier League. I sedvanlig ordning får en nykomling dock inrikta sig på att klara sig kvar i ligan och därefter bygga vidare. Det känns ändå klokt, så vidare inte Ashley börjar strö pengar till höger och vänster.

Tips: Personligen tycker jag Newcastle ska sikta in sig på en högre tabellplacering än att klara sig undan nedflyttningsplatserna. Får Benitez ihop laget på ett bra sätt är jag övertygad om att de kommer sluta ovanför en femtondeplats. Kanske till och med strax under en tiondeplats.

Av Johannes Johansson

Manchester United-guiden

Manchester United är inte med i den här Premier League-guiden. United har vi ju daglig bevakning på. Dessutom återkommer vi med en stor genomgång i en frågelåda och en krönika. Kanske mer…

Annat att hålla koll på:

Mer läsning:

 • Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

  Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

 • Allt du behöver veta om Nemanja Matic

  Allt du behöver veta om Nemanja Matic

 • Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

  Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

 • Grabben från Šabac är hemma

  Grabben från Šabac är hemma

 • Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

  Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

 • Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

  Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

 • Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

  Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

 • Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

  Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

 • Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

  Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

 • Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

  Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

 • Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

  Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

 • Välkommen Victor - nu startar vi en ny era

  Välkommen Victor - nu startar vi en ny era