Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss Premier League-guide 2017/18 (del 3): Southampton till West Ham

Embed from Getty Images

Premiärdagen är här. Ikväll sparkar Premier League-säsongen 2017/18 äntligen igång (ja, på riktigt börjar det förstås på söndag men låt oss vara lite slarviga). Manchester United har ni förstås redan koll på. Övriga lag kanske är mindre bekanta, varvid den här Premier League-guiden kommer väldigt behändigt.

Vi jobbar i bokstavsordning och i onsdags gick vi igenom de sex första lagen och igår tog vi de sex mittenlagen. Således har det nu blivit tid för de sju sista.

För varje lag kommer vi med ett tips. Det är den individuella skribentens tips, varför motsättningar i tipsen kan förekomma. Förra säsongens tips hänvisar till det vi skrev i Premier League-guiden förra året.

Southampton

Förra säsongen: Återigen har vi ett lag med tränarstrul, och spelarstrul. Förra säsongens tränare Claude Puel har fått lämna posten efter att laget hamnat åtta.

Ett stort problem under säsongen 2016/2017 var Southamptons backlinje som inte höll måttet. Problemen kvarstår dock i skrivande stund och vem vet vad som händer framåt.

Manager: Southampton har alltså ny tränare, Mauricio Pellegrino. Han spelade tidigare i Liverpool där han sedan även var assisterande tränare. Mest nyligen har han varit på sejour i Spanien, i Alavés.

Pellegrino har under försäsongen visat att han vill se ett mer offensivt Southampton, vilket inte är fel. Förra säsongen gjordes endast 41 mål av laget vilket, om man satsar mot Europa League är åtminstone 35 för få.

Silly season: Under sommarens cirkus har det varit mer motgång än framgång för Southampton. Man har tappat nio spelare och fått in två. En av de som kommit in är en 21-årig mittback från Lech Poznan, inte mycket mer att säga om det. Men man fick nyligen också in mittfältaren Mario Lemina. En något mer namnkunnig spelare som kommer från Juventus och som också spelat i Marseille.

Embed from Getty Images

Den fortsatta verkliga huvudvärken för laget är Van Dijk som nu valt att strejka sig ut från klubben. Han har inte fått sina önskemål om flytt hörda och Southampton har under lång tid stått pall. Men nu verkar det nästintill oundvikligt för dem att behålla honom. Han vill till Liverpool. Frågan är om det är där han hamna men stannar i Southampton gör han förmodligen inte.

Realistisk målsättning: Southampton bör kunna vara ett lag som naggar på en plats till Europa League men just nu känns det något avlägset. Ny tränare och en ofullständig trupp med en problematisk backlinje att ta itu med.

Det realistiska som jag ser det är att låta säsongen fortgå med tålamod och konstruktivitet. Målet är att sätta ramarna för det lag som ska växa fram.

Tips: Jag tror att Southampton befäster sin position på den övre halvan i tabellen. Troligtvis kommer dem att kunna matcha föregående säsongs placering och landa på plats åtta, kanske tio.

Av Sarah Svensson

(Förra säsongens tips: ”Hamnar förmodligen omkring plats 7-8.” Rätt!)

Stoke City

Förra säsongen: Stoke klarade sig kvar i ligan genom en 13:e plats efter dålig inledning på säsongen, en bättre period innan jul och en usel säsongsavslutning. Stoke hörde som brukligt till lagen som var hyfsat jobbiga att möta borta, men som inte skrämde slag på motståndet när de väl begav sig utanför bet365 Stadium. Precis som flera andra av mittenlagen passade Stoke på att åka ur tidigt ur det inhemska cupspelet för att koncentrera sig på kampen om att undvika degradering. Det lyckades, och det lyckades utan att man hade en spelare som gjorde mer än sju mål i ligan. Peter Crouch nätade totalt tio gånger under säsongen och det om något säger väl hur trist och tråkigt Stoke verkligen är.

Manager: Mark Hughes ersatte Tony Pulis efter säsongen 2012-13 och har sedan dess raden 9-9-9-13 sett till ligaplaceringar. Trenden är alltså på nedåtgående sett till förra säsongen, och Hughes har nog inte råd med en lika skral öppning på ligasäsongen som ifjol. Oddssättarna ger hyfsat låga odds på att just Hughes ryker först, och helt fel ute behöver de inte vara.

Silly Season: Stoke har sålt Marko Arnautovic till West Ham utan att för den delen, ännu, ersätta honom. Då Crouch som vi noterade vann den interna skytteligan med en skral målskörd är det tydligt var man måste förstärka. Har tagit in Darren Fletcher på free transfer och Kurt Zouma på lån. Det senare kan vara en lyckträff.

http://gty.im/824285190

Realistisk målsättning: Klarat kontrakt. Med nöd och näppe. Kanske. Stoke behöver en bra säsongsstart, annars kan det hänga rätt mörka moln över klubben in i omgång 38.

Tips: Strax ovanför strecket.

Av Marcus Beijar

(Förra säsongens tips: ”Mittenträsket igen.” Nästan rätt.)

Swansea City

Förra säsongen: Swansea hade en turbulent säsong 2016/2017. Man inledde förvisso med en seger men sen var det fritt fall med fem förluster på sju matcher. Resultaten innebar att manager Francesco Guidolin fick lämna sin post och istället klev Bob Bradley in, men utan större framgång. Swanseas tuffa säsong fortsatte men man lyckades, mot alla odds, att hålla sig kvar i Premier League.

Laget slutade tillslut på en, under omständigheter, imponerande femtonde plats under ledning av Paul Clement. Clement lyckades ingjuta tro och hopp i en annars sargad trupp som dem flesta redan hade gett upp hoppet på.

Manager: Paul Clement blev alltså den stora hjälten för svanarna under säsongen 2016/2017. Han lyckades hålla laget kvar i Premier League, en bragd värd att prisa då han utsågs till Premier Leagues bästa tränare under sin första månad på posten.

Embed from Getty Images

Paul Clement kom till Swansea direkt från staben i Bayern München. Med engelska ögon sett känner man möjligtvis igen honom från hans tid som tränare i Derby County under säsongen 2014/2015. Men framförallt känner man honom som assisterande tränare till Carlo Ancelotti i Chelsea.

För Swanseas del får man hoppas att detta inte blir en lika turbulent säsong som den föregående och att tränare Clement får fortsatt förtroende i klubben.

Silly season: Swansea har blivit av med fem spelare, en målvakt, en back och tre anfallare. Dem flesta av dem förvisso på utgående lån. Vad man istället fått in under samma tid är målvakten Erwin Mulder från SC Heerenveen, en mittfältare vid namn Roque Mesa och Tammy Abraham, anfallare från Chelsea på lån. Det är bra tillskott till truppen, men räcker det?

Som jag ser det hade Swansea behövt ytterligare förstärkning, framförallt eftersom stora orosmoln hägrar över truppen. I skrivande stund är inte affären klar men den ser ut att vara väldigt nära, den som kommer att rycka lagets guldgosse Gylfi Sigurdsson från truppen. Som det ser ut kommer han att lämna för Everton och om så blir fallet har Swansea en rejäl lucka att fylla.

Realistisk målsättning: Jag spår att det blir en tuff säsong för Swansea även i år. Det är viktigt för laget att man får en stabil inledning på säsongen. Att laget får några vinster i bagaget och att Paul Clement får fortsatt förtroende. Det blir förmodligen en mellansäsong. Förhoppningsvis klarar dem sig ifrån sträcket och i bästa fall klättrar dem en placering eller två.

Tips: Jag tror att Swansea får det riktigt tufft. Risken att Sigurdsson lämnar ser jag som överhängande och då ser jag det inte ens som självklart att laget hänger kvar i Premier League till säsongen 2018/2019. Dem kommer förmodligen att få slåss bland dem tre bottenlagen.

Av Sarah Svensson

(Förra säsongens tips: ”Bör hamna runt 12-14-plats.” Nästan rätt, i slutändan.)

Tottenham Hotspur

Förra säsongen: Tottenham slutade tvåa efter att ha tappat chansen på ligaguldet mot West Ham i maj. Pochettinos mannar led av att matcha i Champions League och åkte också ur den turneringen redan i gruppspelet, vilket får ses som en tung missräkning med tanke på vilka som faktiskt fanns i gruppen. Tottenham kunde inte stoltsera med någon pokal när vi gjorde bokslut i maj efter tidigt uttåg i ligacupen och en tung förlust mot Chelsea i FA-cupen. Säsongen 2016-17 blev också säsongen då Tottenham tog avsked av White Hart Lane. Nu väntar en säsong på Wembley innan man flyttar in på en ny arena. På pluskontot är det ju förstås omöjligt att undvika Harry Kane. Det blev totalt 35 mål, av vilka 29 i ligan trots en svag start på säsongen. Det visar på Tottenhams styrka, men samtidigt också akilleshälen.

Embed from Getty Images

Manager: Mauricio Pochettino inleder sin fjärde säsong som manager för Tottenham. I klubbens moderna historia börjar det bli en särdeles lång era, då man haft för vana att byta manager tämligen ofta i norra London. Pochettinos ursprungliga kontrakt skulle ha gällt ytterligare en säsong, men förlängdes i våras till våren 2021. Då Tottenham är en klubb utan traditioner att vinna titlar är det inte särdeles sannolikt att argentinaren skulle få lämna. Skulle en topp 4-placering börja hänga löst och skulle debaclet i Champions League upprepa sig kan det förstås bli ändringar, men känslan är att Pochettino sitter säkert i båten.

Silly season: Tottenham har, när denna text skrivs, inte presenterat ett enda nyförvärv. Det får ses som tämligen intressant då det torde finnas behov att täcka upp bakom Harry Kane. Samtidigt har man inte heller skeppat iväg andra namnkunniga spelare än Kyle Walker, vilket tyder på att spelaromsättningen kan bli rätt liten. Klubben fick dryga 50 miljoner pund för Walker, men då den nya arenan tenderar att bli dyrare än tänkt och då det finns back up bakåt är det osäkert hur mycket av de pengarna som återinvesteras i spelare.

Realistisk målsättning: Tottenham har förutsättningarna att kriga om CL-platserna även kommande säsong, samtidigt som konkurrensen skärps alltmer i toppen av ligan. Skulle Harry Kane gå sönder kan det bli svettigt.

Tips: Slutar topp 6. Då både United, city och kanske även Liverpool är vassare i år kan det bli hårt vad gäller en plats i Champions League.

Av Marcus Beijar

(Förra säsongens tips: ”Får fajtas med Chelsea om fjärdeplatsen.” Fick slåss med Chelsea. Men om förstaplatsen. Så fel.)

Watford

Förra säsongen: Watford (The Hornets) kommer till spel med ny tränare vid rodret, igen. Förra säsongen slutade man på sjuttonde plats, sex poäng ovanför Hull. Walter Mazzarri fick lämna sin post med omedelbar verkan så fort sista slutsignalen för säsongen ljöd.

Med den nye tränaren Marco Silva hoppas man alltså kunna ladda om och komma tillbaka med nya krafter. Det mest positiva är självklart att man fått behålla vad Watfordfansen kalla Captain Fantastic (Troy Deeney).

Manager: Portugisen Silva kommer med hyllningar i ryggen från en säsong tillsammans med Hull. Ändå vet man relativt lite om den före detta Olympiacostränaren. Watfordfansen verkar emellertid nöjda då han inlett sin visit hos dem med flera kloka värvningar som förhoppningsvis kommer att stärka truppen.

Embed from Getty Images

Får Marco Silva förtroendet som behövs och framförallt tiden för att bygga sitt lag så kan han vara mannen dem väntat på, ankaret som kan skapa stabilitet.

Silly season: The Hornets har haft en mycket lukrativ sommar. Det största tillskottet är så klart den nya tränaren Marco Silva. Men man har även fått in en rad spelare på både mittfältet och i försvaret.

Framförallt har det pratats en del om tillskottet Will Hughes som tidigare spelade för Derby i Championship. Han är 22 år ung, defensiv mittfältare och har flera stabila säsonger bakom sig som gör honom redo att ta ytterligare ett kliv upp i ligasystemet.

Så sent som i tisdags stod det också klart att laget får förstärkning framåt. Välbehövligt då succémannen Deeney haft en seglivad skada som oroat. Nu lättar orosmolnen något när man köpt in brasilianaren Richarlison för omkring 120 miljoner kronor.

Realistisk målsättning: Man ska inte underskatta den nya energi som kommer in i ett lag i och med en ny, hyllad tränare. Men det viktiga är att Silva får denna säsong till att i lugn och ro forma sitt lag. Watford har värvat mycket under sommaren samtidigt som många spelare också lämnat. Det behövs tid för att dessa spelare, och deras tränare, ska kunna forma ett lag. Men jag tror att dem kan klara det.

Tips: Är förutsättningarna dem rätta så tror jag att The Hornets skulle kunna lyfta sig ett par placeringar från förra året. Med ett gott självförtroende och en tränare att sluta upp kring kan Watford landa runt tionde till fjortonde plats.

Av Sarah Svensson

(Förra säsongens tips: ”En plats 11-13 vore rimligt.” Fel.)

West Bromwich Albion

Förra säsongen: West Bromwich kirrade kontraktet tidigt och hade häng på en än bättre slutplacering än det blev (10:a) men lade, som det kändes, av de sista två månaderna. Efter segern mot Arsenal i mars tog man inte en enda seger under de avslutande nio omgångarna. Tony Pulis må ha gjort sig känd som en man med primitiv fotboll på agendan, men så dåligt ska det inte få vara med tanke på betydelsen för övriga lag i ligan. West Bromwich åkte ur bägge inhemska cuperna redan i öppningsomgångarna och hade inte annat än ligan att fokusera på under vintern och våren. Ändå lyckades man inte mobilisera bättre än man gjorde.

Manager: Tony Pulis, ja. Efter ankomsten i januari 2015 har han gjort som han brukar med sina klubbar. Tagit dem till för dem hedersamma mittenplaceringar utan att bjuda på någon sevärd fotboll. Den vindtäta klubbdräkten och kepsen är lika givna som långbollar upp mot någon av anfallarna. Så länge West Bromwich fortsätter att klara kontraktet före nyår lär Pulis få fortsätta.

Embed from Getty Images

Silly season: Det mest spektakulära West Bromwich gjort i sommar är att släppa Darren Fletcher till Stoke. Utöver det har man plockat in Jay Rodriguez från Southampton för 12 miljoner pund. Pulis, som i sig är känd för att kunna handskas med små medel, lär nog agera i någon mån i augusti då truppen är förhållandevis tunn.

Realistisk målsättning: West Bromwich ska hållas kvar utan större problem. West Bromwich är bättre än de förmodade bottenlagen men på tok för dåligt för att utmana om en plats i Europa.

Tips: Nedre mitten.

Av Marcus Beijar

(Förra säsongens tips: ”Plats tretton.” Inte riktigt rätt.)

West Ham United

Förra säsongen: Inför förra säsongen pratades det om att West Ham var ett av lagen som skulle försöka utmana topplagen. Man gjorde ett bra 2015/16 och flytten till London Stadium skulle hjälpa laget att ta ytterligare ett kliv. Efter sju omgångar stod man dock med blott fyra poäng och låg under nedflyttningsstrecket. Laget skärpte till sig under vintermånaderna, och hamnade till slut på elfte plats, i den väldigt täta mittenregionen.

Manager: Slaven Bilic går in på sin tredje säsong i West Ham. Efter att ha varit hyllad under första året och stundtals ifrågasatt förra säsongen är detta sista året på nuvarande kontraktet, och han får chansen att visa att West Ham skall förlänga med honom. Precis som de flesta tränare i Premier League har han brukat utgå från en fyrbackslinje, men har under säsongerna experimenterat med tre mittbackar. Hans personlighet är hur som helst skön att ha i ligan.

Silly season: West Ham har, på pappret, gjort några riktigt fina värvningar under sommaren. Man har förstärkt i varje lagdel, från Joe Hart i mål till Zabaleta i försvaret, vidare till Arnautovic och Haksabanovic på mittfältet och slutligen Javier ”Chicharito” Hernandez längst fram. Att man har med José Fonte och Robert Snodgrass från start i år är dessutom en klar fördel. Det finns dock frågetecken kring åtminstone fyra av nyförvärven.

Hart håller Premier League-klass och har rutin, det kan vi konstatera. Samma gäller för Zabaleta, argentinaren fyller dock 33 under säsongen, och att gå ner från ett topplag till ett mittenlag är inte alltid det enklaste. Hur är det med motivationen när man inte längre slåss i toppen?

Arnautovic har ju en historia av att vara bra var tredje match, där måste Bilic få fram mer jämnhet om han skall kunna bli Payets ersättare. Haksabanovic tar steget från Allsvenskan, där han inte på något sätt varit dominant (han lämnar laget som ligger näst sist), och skall försöka slå sig in i Premier League. Han är ung och talangfull, men tillåt mig tvivla på att han gör många matcher i år.

Embed from Getty Images

Och så Chicharito då, den målfarlige anfallaren som i mina ögon gör sig klart bäst i ett tvåmannaanfall, något som Bilic använder titt som tätt men inte har som standard. Som ensam anfallare håller jag Carroll före Chicharito, så frågan är om det blir en roll som super-sub även i West Ham.

Realistisk målsättning: West Ham skall göra bättre ifrån sig än förra säsongen. De är, tillsammans med Everton, det lag som har bäst förutsättning för att försöka haka på de sex topplagen. Så en sjunde eller åttondeplats är något som laget skall kunna nå.

Tips: Får Bilic ihop laget direkt kan det bli en sjundeplats (topp sex rår de inte på). Jag är dock inte säker på detta utan ser (särskilt som de inleder med tre bortamatcher, varav den första är mot United) en risk för en höst liknande förra årets innan laget sätter sig. Jag tror på en plats mellan nio och 14, förutsatt att West Hams styrelse har tålamod med Bilic.

Av Gustav Brinck-Larsen

(Förra säsongens tips: ”Övre halvan men inte i närheten av Champions League.” Fel.)

För ordnings skull

Hull City: ”Sist. Överlägset sist.” Inte ens nära. De kom tredje sist.

Middlesbrough: ”Tippar på en placering runt 15-16.” Fel!

Sunderland: ”Ingen nedflyttningsstrid.” Tokfel, de kom toksist. Tack för det.

Manchester United-guiden

Manchester United är inte med i den här Premier League-guiden. United har vi ju daglig bevakning på. Dessutom återkommer vi med en stor genomgång i en frågelåda och en krönika. Kanske mer…

Annat att hålla koll på:

Mer läsning:

 • Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

  Adepterna: Angel Gomes, Scott McTominay och Demetri Mitchell

 • Allt du behöver veta om Nemanja Matic

  Allt du behöver veta om Nemanja Matic

 • Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

  Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

 • Grabben från Šabac är hemma

  Grabben från Šabac är hemma

 • Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

  Allt du behöver veta om Romelu Lukaku

 • Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

  Allt du behöver veta om Victor Nilsson Lindelöf

 • Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

  Frågeask: Tack och adjö Wayne Rooney

 • Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

  Frågeask: Våra tankar om Manchester United-spelaren Romelu Lukaku

 • Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

  Det är dags nu Romelu, din tid är kommen

 • Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

  Farväl Wayne Rooney, du är en av de största

 • Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

  Frågeask: Tack och farväl Zlatan Ibrahimovic

 • Välkommen Victor - nu startar vi en ny era

  Välkommen Victor - nu startar vi en ny era