Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
På rätt väg

Efter en tuff start så kan vi konstatera att ungdomslagen nu är på rätt väg. Det har spelats sex matcher sedan den förra ungdomskollen, varav alla har varit vinster. 

I den här ungdomskollen går vi igenom vad som äntligen har klickat i respektive lag. Vi tar en titt på U23-lagets Teden Mengi, som har varit en bidragande faktor till lagets form, och även på U18-lagets Kobbie Manioo som har varit en rejäl ljusglimt i Travis Binnions lag.

Matcher sedan senast:

Nu är vi på rätt väg

Efter den mycket tuffa starten för båda ungdomslagen så ser det nu ut att gå åt rätt håll, och med tanke på all den talang man har i akademin så var det bara en tidsfråga. För U23-laget så har Teden Mengi visat sig vara en mycket viktig bit i att få försvarsspelet att fungera. Sedan Mengi återvände till startelvan så har man släppt in fyra mål på fyra matcher, och i de fem matcherna man spelade utan Mengi så släppte man in hela tio mål.

För U18-laget så har man först och främst fått tillbaka majoriteten av de spelare som saknades vid säsongsstarten. Utöver det så verkar det helt enkelt som att några spelare har tagit ett steg upp i sin utveckling. Kobbie Mainoo, som nämns mer senare i artikeln, och Sam Mather har varit två av de absolut bästa spelarna än så länge. Även anfallaren Manni Norkett verkar ha hittat formen under de senaste matcherna med fem gjorda mål på de två senaste.

Mengi-effekten

Efter att ha missat starten på säsongen så är Teden Mengi tillbaka i startelvan. Mittbacken har hittills spelat fem matcher, där man vunnit fyra och förlorat en. Förlusten kom i Mengis första match tillbaka men efter det så har man vunnit fyra raka och bara släppt in ett mål.

Mengi är ganska bekvämt U23-lagets bästa mittback och det tycker jag att man ser på resultaten. Personligen så tycker jag nog att Mengi är för bra för att spela ungdomsfotboll, och borde precis som förra säsongen, lånats ut till en klubb där han kan få regelbunden A-lagsfotboll.

Binnion om akademin

Manchester Uniteds U18-tränare Travis Binnion har pratat med klubbmedia om klubbens akademi, sin filosofi kring spelarutveckling och hur viktigt det är för honom att producera A-lagsspelare.

Binnion kom till klubben från Sheffield United år 2019 och har nu tagit över U18-laget efter att tidigare tränat klubbens U16-lag.

Detta hade Binnion att säga om spelarutvecklingen i klubben.

”Vårt jobb är att se till att det fortsätter som tidigare, och vi har gjort det bättre än någon annan klubb under så pass lång tid. Andra klubbar producerar uppenbarligen bra spelare men jag tror att vår stabilitet är det som skiljer oss från våra konkurrenter egentligen. Vi måste bara fortsätta så.

Om relationer med A-lagspersonal.

”Självklart har vi relationer med personalen i A-laget. Många har varit i klubben under en lång tid och arbetat i akademin, så det finns riktigt bra kunskap och förståelse för spelarna. Den här klubben har en oöverträffad historik när det gäller att driva på spelare, och det kommer vi att fortsätta med.”

Hela intervjun finns att läsa här.

Länktips: En vanlig dag för en akademispelare

Manchester United har skrivit en artikel om hur en vanlig dag ser ut för klubbens akademispelare.

Håll ögonen på

U18-lagets mittfältare Kobbie Mainoo har haft en mycket bra start på denna säsongen. Mainoo, som bara är 16 år gammal fick spela sporadiskt i U18-laget förra säsongen, men nu verkar det som att han kommer att ha en ordinarie roll i Travis Binnions lag. 

Han har spelat 90 minuter i de fyra första matcherna U18 Premier League och har som sagt imponerat rejält. Mainoo är en central mittfältare som kan spela i en attackerande roll, en box till box-roll, och i en defensiv roll, alltså en mycket flexibel spelare. Hade han varit några år längre fram i sin utveckling så hade han varit en perfekt spelare för A-laget.

Personligen så tycker jag att han gör bäst ifrån sig i en box till box-roll då han har de offensiva och defensiva kvaliteterna som behövs, samt att han är väldigt bra med boll. Som sagt så är han ju bara 16 år gammal och har fortfarande gott om tid att hitta rätt roll på mittfältet. 

Några korta

  • Sam Mather har skrivit på sitt första proffskontrakt med klubben.

  • Marc Jurado gjorde sitt första U18-mål i matchen mot Stoke.

  • Försvararna Willy Kambwala och Maximillian Oyedele startade mot Stoke efter att ha återhämtat sig från skador. Sonny Aljofree gjorde också sin första start för U18-laget i samma match.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 4 oktober.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik