Ashley Young

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kantspringaren Ashley Young spelade för Manchester United från 2011 till 2020. Han gjorde 261 matcher och 19 mål för klubben och vann ligan, FA-cupen och ligacupen.

Young började karriären i Watford, där han etablerade sig i a-laget i ung ålder. Han hjälpte laget att gå upp till Premier League men efter en halv säsong i högstaligan lämnade han Watford för Aston Villa. Young utsågs till årets unga spelare i England 2009 och värvades till United två år senare.

I United inledde Young starkt och bidrog tidigt med en hel del mål och assist. Efter hand avstannade dock poängproduktionen och han fick en allt mindre roll i laget.

Young fick ett uppsving, ofta i en defensivare roll än tidigare, under Louis van Gaal första säsong i United. Sedan följde en säsong med en mer perifer roll igen.

José Mourinho hade inledningsvis ingen plats för Young i sitt lagbygge. Efter hand kämpade sig Young ändå in i truppen och våren 2017 var han regelbundet med i startelvan. En skada gjorde att han missade säsongsavslutningen och inledningen på säsongen 2017/18. Tillbaka från skadan tog Young överraskande över som förstaval på vänsterbacken och han slog personbästa för antal matcher under en säsong i United. Säsongen 2018/19 slog han igen personbästa för antal matcher under en säsong, nu oftast som högerback.

Sommaren 2019 blev Ashley Young klubbkapten för Manchester United. Speltiden blev dock begränsad och i januari 2020 valde han att lämna klubben för spel i italienska Inter.

Totalt gjorde Young åtta och en halv säsong som Unitedspelare. Hans största framgång kom säsongen 2012/13 då United vann ligan. Young vann också FA-cupen (2016), ligacupen (2017) och Community Shield (2011) under sin tid i klubben. Totalt gjorde han 261 matcher och 19 mål som Unitedspelare.

Ashley Young gjorde landslagsdebut i november 2007. Först 2012 skulle han göra sin första landslagsturnering, då han spelade samtliga minuter i EM. Utanför truppen i VM 2014 och EM 2016 kämpade han sig tillbaka till landslaget hösten 2017. Han var sedan ordinarie då England gick till semifinal i VM 2018. Därefter har han inte varit med i landslaget.

Spelarkaraktär

Ashley Young var en klassisk ytter när han värvades till United, användbar både till höger och till vänster. En spelare som tar sig runt på kanten och matar inlägg eller går på eget avslut. Senare användes han allt oftare som ytterback eller vingback, på båda kanterna.

Young har en mycket bra högerfot och han är bra på fasta situationer. Han är snabb och tekniskt skicklig. Han kan ibland vara lättläst för motståndarna och lite feg i dueller. Med sin fina högerfot borde han kunna ha bättre precision på sina inlägg.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb

  Frågeask: Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb

 • Forever Young

  Forever Young

Senaste artiklarna om Ashley Young

 • Bruno Fernandes fortfarande på radarn; Skadeuppdatering; Baillys optionsår aktiverade

  Bruno Fernandes fortfarande på radarn; Skadeuppdatering; Baillys optionsår aktiverade

 • Frågeask: Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb

  Frågeask: Kom igen Ashley, du åt fågelskit för vår klubb

 • Forever Young

  Forever Young

 • Officiellt: Ashley Young presenterad av Inter

  Officiellt: Ashley Young presenterad av Inter

 • Solskjaers presskonferens: Ashley Young lämnar

  Solskjaers presskonferens: Ashley Young lämnar

 • Ashley Young nära Inter

  Ashley Young nära Inter

 • Förändringar i Champions League?; Dagens Fernandes

  Förändringar i Champions League?; Dagens Fernandes

 • Träningsläger inställt; Cupmotstånd dröjer; Fler United-spelare till Inter?

  Träningsläger inställt; Cupmotstånd dröjer; Fler United-spelare till Inter?

 • Solskjaers presskonferens: Inga uppdateringar om transfers

  Solskjaers presskonferens: Inga uppdateringar om transfers

 • Bruno Fernandes fortsatt het; Luke Shaw till Leicester?; Young lämnar snart?

  Bruno Fernandes fortsatt het; Luke Shaw till Leicester?; Young lämnar snart?

 • Dagen efter: Då blir han exceptionell

  Dagen efter: Då blir han exceptionell

 • Solskjaers presskonferens: Viktigt att man väljer väg

  Solskjaers presskonferens: Viktigt att man väljer väg

Biografin uppdaterad i januari 2020 (kan uppdateras då fakta ändras, ska uppdateras senast då spelaren avslutar sin karriär).

 

Säsongen 2018/19: 5,5 & 4

Adam: För det första vill jag förtydliga att jag definitivt inte vill ha Ashley Young i närheten av en United-startelva. Med det sagt så anser jag att hans sista två månader färgat av helhetsbetyget lite väl mycket. Det är lätt att låta det som ligger färskast vara grund till bedömningen och att glömma hur det såg ut på hösten. Han var långt långt ifrån någon toppspelare då med, men han kunde åtminstone lösa grunderna i ett försvarsspel och bistå med någon form av offensiv kunskap. Underkänd, absolut, men inte usel (vilket en fyra i betygsskalan står för) säsongen igenom.

Gustav: De sista månaderna var oerhört viktiga, och som lagets kapten svek han då i match efter match. I mina ögon var han en femma i höstas och någonstans mellan en tvåa och trea under våren (minns när han hade en matchsvit där han lyckades få betygen 2, 2 och sedan 1, i ett betygssystem där 4 oftast är det lägsta som sätts). Usel offensivt, ännu sämre defensivt.

Adam: Jag anser som sagt inte att han ska vara godkänd – absolut inte. Men en fyra, allt som allt, är lite väl lågt i min bok. Särskilt då det skulle betyda att han varit direkt usel säsongen igenom, match efter match, vilket jag som sagt inte tycker. Däremot var han det de sista två månaderna. En femma skulle kanske varit rimligare sett över hela säsongen. Vi kan åtminstone enas i att Ashley Young bör hållas så långt bort ifrån en United-elva som möjligt i fortsättningen.

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 5,2

Säsongen 2017/18: 6

Har petat Uniteds givne vänsterback Luke Shaw så gott som hela säsongen. Ömsom har det varit vin, men förhållandevis ofta har det varit vatten. Offensivt är han ett vapen i sina bästa stunder. Defensivt är han en säkerhetsrisk så gott som alltid. Toppade med två mål mot Watford i november. [Marcus]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 5,8

Säsongen 2016/17: 6

Hur bedömer man egentligen en högavlönad spelare som trots det bara gjorde 8 starter i ligan? Det bör ju per automatik egentligen vara underkänt. Men i de få matcher Ashley Young faktiskt spelade gjorde han det bra, både som ytter men också i hans nya position som ytterback. Lojaliteten och att han inte yttrat ett ont ord om den bristande speltiden skall han också ha cred för. [GB]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,1

Säsongen 2015/16: 6

Young har en skadefylld säsong bakom sig och missade en knapp tredjedel av säsongen. Elva starter blev det dock samt sju inhopp men engelsmannen hittade aldrig riktigt tillbaka till flytet. Han skrev på ett nytt treårskontrakt för ett år sedan, men frågan är om Mourinho hittar en plats åt Young som ju inte blir yngre. En ytter med snabbhet som sin kanske främsta styrka brukar behöva anpassa sig i takt med stigande ålder och än mer när skadorna duggar tätt. Jag har mycket svårt att se Young hitta en annan spelstil och/eller position senare i karriären á la Giggs eller Rooney och det troliga är nog att Young lämnar inom kort. [AS]

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 5,8

Säsongen 2014/15: 7

En annan som höjt sig efter några svaga år, vilket så klart är positivt. Stod faktiskt för en ganska bra vår med både mål och assists. Men, om United vill fightas i Europa nästa år så krävs det en uppgradering här. Real har Ronaldo, Barca har Neymar, Chelsea har Hazard, och United har Young. Nye Memphis bör plocka hans plats, men Ash har visat att han har en plats i truppen. [DS]

Redaktionen: 7,13 Matchbetyg: 6,33

Säsongen 2013/14: 3

Ashley kan knappast ha övertygat någon, Moyes undantaget, om att han håller Unitedklass eller ens platsar i något annat PL-lag med ambitioner att ta plats på den övre halvan för den delen. Det spelar ingen roll att han då och då sätter dit en kanon i krysset när han vid 99 procent (möjligen en överdrift, men inte en stor sådan) av sina bollinnehav står för ett felaktigt val och sjabblar bort ett potentiellt läge. [AS]

Redaktionen: 3 Matchbetyg: 5,65

Säsongen 2012/13: 5,5

Succé första halvåret när han kom till United, men har inte lyckats så bra efter detta. Skadad mycket och tämligen oinspirerande på planen. Tycker ändock att han har varit mest stabil av Uniteds ordinarie yttrar denna säsong, i jämförelse med Nani och Valencia, och därför ger jag honom även högst betyg av dessa. Ger honom en säsong att spela upp sig, efter det kanske det är dags att låta honom gå tillbaka till Watford. [SS]

Redaktionen: 4,63 Matchbetyg: 6,42

Säsongen 2011/12: 7

Stundtals totalt livsfarlig från sin vänsterflank, där han både hotar utifrån med sin fina inläggsfot och sitt fantastiska skott när han viker in i planen. Tenderar dock att, titt som tätt, försvinna i matcherna och ett ännu större minus är det eviga filmandet. Att han senare framstår som en id#%t i pressen när han försvarar sitt agerande är helt enkelt inte okej. Vi får hoppas att Fergie tar ett snack med honom inför kommande säsong för att få till en förändring. Om Ashley slutar med fuskandet samt höjer sin lägstanivå så kan inte hans säsong 12/13 bli annat än magisk. [AS]

Redaktionen: 7

 

Personinformation

Namn: Ashley Simon Young
Född: 1985-07-09, i Stevenage, England
Längd/vikt: 175 cm/65 kg
Position: yttermittfältare, ytterforward, ytterback

Manchester United

Till United: 2011-06-23, från Aston Villa, 17 000 000 pund
Lämnade United: 2020-01-19, för Internazionale, 1 300 000 pund
Debut: 2011-08-07, mot Manchester city (n)
Sista match: 2019-10-27, mot Norwich City (b)

Seniorkarriär

KLUBB PERIOD MATCHER MÅL
Watford 2003-2007 98 19
Aston Villa 2007-2011 157 30
Manchester United 2011-2020 192 15
Internazionale [ITA] 2020-
Totalt
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
# Totalen anges endast på spelare som har avslutat karriären.
Landskamper: 39 landskamper/7 mål för England (per 2020-01-31)

Meriter

Titlar med United:

 • Premier League (1): 2013
 • FA Challenge Cup (1): 2016
 • EFL Cup (1): 2017
 • Community Shield (1): 2011
Titlar med landslag:

 • inga
Titlar med andra klubbar:

 • inga
Utmärkelser:

 • PFA Young Player of the Year 2009
Övrigt:

 • Ashley Young var lagkapten för Manchester United sommaren 2019 till januari 2020.
Uppdaterad: 2020-01-31 (kan uppdateras då fakta ändras, ska uppdateras senast då spelaren avslutar sin karriär)

 

Ashley Young
TOT LIGA FA LC EUR ÖVR
SÄSONG MS IN GM MS IN GM MS IN GM MS IN GM MS IN GM MS IN GM
2011/12 27 6 8 19 6 6 0 0 0 0 0 0 7 0 2 1 0 0
2012/13 18 5 0 17 2 0 1 1 0 0 0 0 0 2 0
2013/14 17 13 3 13 7 2 0 0 0 2 0 1 2 6 0 0 0 0
2014/15 24 5 2 23 3 2 1 2 0 0 0 0
2015/16 14 12 1 11 7 1 0 1 0 1 1 0 2 3 0
2016/17 15 8 0 8 4 0 3 0 0 1 0 0 3 4 0 0 0 0
2017/18 35 3 2 28 2 2 3 1 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0
2018/19 38 3 2 28 2 2 3 0 0 1 0 0 6 1 0
2019/20 14 4 1 10 2 0 1 0 0 1 1 0 2 1 1
TOTALT 202 59 19 157 35 15 12 5 0 6 2 1 26 17 3 1 0 0

Tabellkommentarer

 • Ligan: Premier League samtliga säsonger.
 • Europa: Uefa Champions League [3 (0)/1] och Uefa Europa League [4 (0)/1] säsongen 2011/12. Uefa Europa League säsongerna 2016/17 och 2018/19. Uefa Champions League övriga säsonger.
 • Övriga: Community Shield.

Tabellförklaring

 • -: United deltog inte i den aktuella turneringen den här säsongen (i förekommande fall, då – bara syns i kolumnen för inhopp, noterar detta att systemet med inhoppare ännu inte var introducerat)
 • EUR: europeiska turneringar (inkluderar European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup och Uefa Europa League)
 • FA: FA Challenge Cup
 • IN: inhopp
 • GM: gjorda mål
 • LC: Football League Cup/EFL Cup
 • LIGA: ligaspel (inkluderar Football League Division 1, Football League Division 2 och Premier League)
 • MS: matcher från start
 • TOT: totalt
 • ÖVR: övriga turneringar (inkluderar Test Matches, Charity Shield, Community Shield, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship)

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS