Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2022/23
Erik ten Hag har en obalanserad trupp att balansera med

På söndag premiärspelar Manchester United i årets upplaga av Premier League och man gör det hemma på Old Trafford mot Brighton & Hove Albion. Ser vi till truppen har det varit en någorlunda stor omsättning men känslan är att grunden alltjämt är kvar, om än att Erik ten Hag ser ut att ha en ganska obalanserad trupp att förfoga över. Den här kolumnen blir en genomgång av hur läget i laget ser ut inför säsongen 2022/23. 

I den här artikeln begränsar jag mig till spelarna som klassas som A-lagsspelare på Uniteds hemsida

Nyförvärv

 • Christian Eriksen, 30, hämtades in på fri transfer efter att ha gjort ett halvår i Brentford. En spelare vi känner till sedan tidigare, av olika anledningar. De flesta är nog även varse om vilka spetskvaliteter dansken besitter.
 • Tyrell Malacia, 22, blev Erik ten Hags första värvning. En spännande vänsterback som hämtades in från Feyenoord. Lär gå rakt in i startelvan i premiären.
 • Lisandro Martínez, 24, anslöt från Ajax under sommaren. En hårdför mittback med god teknik och fin vänsterfot.

Spelarförluster

 • Paul Pogba har lämnat för Juventus. Kontraktet i United löpte ut i somras.
 • Juan Mata har lämnat men är fortsatt klubblös efter att kontraktet med United gick ut i somras.
 • Nemanja Matic har återförenats med José Mourinho i AS Roma. United valde att inte förlänga serbens kontrakt.
 • Jesse Lingard hittar vi numera i Nottingham Forest, dit han gick efter att ha lämnat United vid kontraktets slut.
 • Edinson Cavani spelade ut sitt kontrakt i United. Står fortsatt klubblös.
 • Andreas Pereira såldes till nykomlingen Fulham i somras.
 • Lee Grant har lagt målvaktshandskarna på hyllan.

Utlånade spelare

 • Dean Henderson gör Jesse Lingard sällskap till Nottingham Forest, men bara på lån. Målvakten har varit märkbart missnöjd med situationen i United det senaste året, något han uttalade sig om i en intervju nyligen.
 • Alex Telles kommer spendera säsongen på lån i Sevilla.
 • Alvaro Fernandez kommer under säsongen spela i The Championship med Preston North End.
Missnöjet har varit stort hos Dean Henderson under det senaste året i United. Kommande säsong väntar ett låneäventyr för målvakten i  Nottingham Forest, som tog steget upp i Premier League.

Skadeläge och övrig status

United har varit tämligen förskonade med skador under försäsongen. Det senaste är emellertid att Anthony Martial kommer missa premiären på söndag till följd av en lårskada. Allvarsgraden uppges i alla fall inte vara särskilt omfattande men sannolikt missar fransmannen mer än en match.

Vidare ådrog sig Scott McTominay en lättare mot Aston Villa i slutet av juli men var tillbaka mot Atlético Madrid. Syntes emellertid inte på träningsbilder i torsdags.

Noterbart är att även Facundo Pellistri åkte på en lättare skada mot Atlético Madrid. Uruguayanen meddelade dock själv via sociala medier att det inte var någon större fara. Hade sannolikt inte varit tilltänkt mot Brighton oavsett.

Inte aktuella

Phil Jones missade försäsongen och körde i stället ett individuellt träningsprogram hemma i Manchester. Fortsätter sannolikt med det och något preliminärt datum för comeback finns inte att ta del av.

Brandon Williams deltog inte heller under försäsongen. Är skadad men något datum finns inte heller här att förhålla oss till. Deltog inte i någon träningsmatch. Inför turnén kommunicerades det att han har ett mindre problem.

Axel Tuanzebe lämnade försäsongsturnén på grund av privata skäl. Deltog inte i någon träningsmatch och är inte aktuell i premiären.

Teden Mengi fanns inte heller med under försäsongsturnén. Oklart varför men troligtvis rör det sig om en skada.

Mason Greenwood är otillgänglig på obestämd framtid. Får tills vidare varken spela eller träna med United, detta efter att han anklagats för kvinnomisshandel och våldtäkt tidigare i år.

Målvakter

United står för tillfället med två seniormålvakter i truppen. Det givna förstavalet är David De Gea och spanjoren kommer naturligtvis vakta målet om inget oförutsett inträffar.

Bakom honom står i så fall Tom Heaton redo. Den 36-årige engelsmannen värvades in förra sommaren men har ännu inte gjort någon Premier League-match för United. Rutin från ligan är dock något Heaton har med snart ett decennium bakom sig i Burnley och Aston Villa.

Bakom dessa är det emellertid skralt. Där finns Matej Kovar och Nathan Bishop men en av dessa kan mycket väl bli utlånad under säsongen. Om United inte värvar in en tredjemålvakt är mitt tips att Bishop kommer figurera på bänken eller läktaren emellanåt.

Det råder inga tvivel om att David De Gea är nummer ett mellan stolparna i United.

Backar

Mittbackar

I de bakre leden är den stora frågan vilka som kommer bilda mittbackspar under säsongen. Troligtvis kommer det inte finnas en duo som är huggen i sten.

Raphäel Varane må vara gjord av glas men när han väl är frisk ska han givetvis spela, och då till höger i mittförsvaret. Till vänster är Martinez det långsiktigt självklara valet men med endast en match i benen (Rayo Vallecano) finns inga garantier för att han spelar från start på söndag. Gissningsvis blir det ändå Varane och Martinez i premiären.

Victor Lindelöf och Harry Maguire finns som alternativ. Den duo som tillsammans har gjort flest matcher av nuvarande mittbackar i United. Samspelet blandar dock och ger under åtskilliga perioder. Och så får vi ju inte heller glömma att Maguire är lagkapten. En lagkapten bör alltid spela, oavsett om statusen en bindel bär upp har urvattnas på senare år. Känslan är att Ten Hag ser igenom fingrarna och inte lägger någon större vikt vid det. Viktigast är att de spelarna han anser är bäst lämpade spelar.

Eric Bailly, då? Han kommer säkerligen figurera, så till vida han inte drar från klubben. Ivorianen är dock ingen spelare som går att förlita sig på, hur gärna man än skulle vilja.

Raphaël Varane torde vara given i mittförsvaret när han är tillgänglig, men vem ska göra honom sällskap?

Ytterbackar

Dessa positioner känns tryggare så till vida att vi vet vilka namn som kommer finnas nedpräntade i Ten Hags startelvor inledningsvis. Malacia till vänster och Diogo Dalot till höger.

Inget av dessa namn lämnar dock några garantier. Malacia är ung och har hämtats in från Eredevisie. Det bor en övertygelse inom mig att han kommer bli bra på sikt men per nu är det egentligen bara en spelare som är köpt på spekulation. Luke Shaw hade troligtvis känts tryggare men samtidigt är det mer spännande med Malacia.

På andra kanten är det uppenbart att Dalot inte håller Unitedklass men tvingas Ten Hag välja mellan portugisen och Aaron Wan-Bissaka är indikationerna glasklara.

Den så talangfulle Ethan Laird ser inte ut att kunna konkurrera till höger den här säsongen, då han ryktas bort på lån.

Vänsterbacksplatsen ser ut att tillhöra nyförvärvet Tyrell Malacia, åtminstone inledningsvis. Konkurrerar gör Luke Shaw.

Mittfältare

Centralt och defensivt mittfält

Här ekar det tomt…

Den här lagdelen är förmodligen Uniteds mest sårbara. Som renodlade centrala mittfältare finns egentligen bara McTominay, Fred, och Donny van de Beek. Med det i beaktning är det naturligtvis berättigat att man jagat Frenkie De Jong under hela sommaren. Barcelonas nederländske mittfältare ser dock inte ut att vilja flytta till Manchester.

Ten Hag har sedan tidigare haft Van de Beek i Ajax men 25-åringens chanser förefaller inte ha ökat för den skull. Därför lär vi fortsatt få dras med “McFred”. Där bakom finns heller ingen Matic eller Pogba som kan täcka upp, då de lämnat United.

Den som annars de allra flesta hoppas på kunna få sitt ordentliga genombrott är James Garner. 21-åringen var föregående säsong utlånad till årets nykomling Nottingham Forest och stod för en mycket fin säsong i The Championship. Garner har emellertid inte figurerat särskilt mycket under försäsongen. Vad det nu kan tänkas bero på.

Scott McTominay och Fred lär blir ett återkommande inslag på Uniteds centrala mittfält även den här säsongen.

Offensivt mittfält

Här finns desto mer att laborera med för Ten Hag.

Möjligen kunde Eriksen nämnts under rubriken ovan men jag vill på intet sätt skohorna in dansken på en position där han inte är tänkt att spela. Eriksen är en offensiv pjäs men skulle så klart vid behov kunna kliva ner i en lägre utgångsposition.

United plockade in Christian Eriksen i sommar och det är en tydlig förstärkning i truppen. Frågan är dock var han ska spela på mittfältet.

Men, om 30-åringen nu ska spela i en mer framskjuten roll, då ska han konkurrera med Bruno Fernandes, vilket blir intressant. Jag tror dock inte att det ena utesluter det andra. Två så pass skickliga fotbollsspelare kan tvivelsutan spela tillsammans men vi kommer nog behöva räkna med att få se en av dem mer än den andra samtidigt.

Fernandes är visserligen ingen kantspelare men han utgår gärna emellanåt från vänster. Med Eriksen centralt är det därför ingen otänkbar konstellation men kanske inte särskilt trolig.

Hannibal ska också nämnas. Troligtvis kommer det bli ett par inhopp och eventuellt någon start i enstaka cupmatcher men knappast mer än så. Reservlagsfotboll eller utlåning som gäller.

Ytterforwards

Till vänster är tanken att Marcus Rashford ska spela. Någon övertygelse hos mig finns dock inte. Nog för att det har sett hyfsat ut under försäsongen från engelsmannens fötter men han har bevisligen svårt att hantera motgångar, åtminstone på senare år. Det finns så mycket fotboll i honom men det kommer dessvärre ut alldeles för lite. Beslutsfattningen är alltjämt hans stora akilleshäl men förhoppningsvis kan Ten Hag ge honom rätt verktyg att utveckla den. Oavsett vad lär Rashford starta på söndag.

På andra kanten är det dags för Jadon Sancho att kliva fram på riktigt. Debutsäsongen i United blev varken vad han eller klubben hade hoppats på men ett år kan göra mycket. Under försäsongen är det förmodligen 22-åringen som sett bäst i ut offensiv väg och min känsla är att det kommer fortsätta under säsongens gång. Får han hålla sig frisk och spela kontinuerligt gör han flest poäng i United 2022/23.

Jadon Sancho kommer bli en nyckelspelare för Uniteds offensiv den här säsongen.

Bakom Sancho och Rashford finns svenske Anthony Elanga, som förra säsongen stod för ett genombrott. Jag ska verkligen inte ta någonting ifrån 20-åringen, för det han gjorde var oerhört imponerande, men United var också fruktansvärt dysfunktionellt. Elanga kunde komma in och spela med en förhållandevis liten press på sig. När man gör det spelar man ofta på intuition, och då flyter mycket av sig självt.

Elanga ska emellertid inte aspirera på någon startplats i United. Visst, det säger å ena sidan att klubben tror på sina ungdomar, å andra sidan indikerar det att kraven är relativt låga. Svensken må bidra med professionalitet och ett intryck av att sätta laget före jaget, men ser vi till kvalitet ligger, till exempel, tre år yngre Alejandro Garnacho före Elanga. Då vill jag dessutom understryka att jag finner det naivt att hoppas på någon form av genombrott den här säsongen för argentinaren.

Utöver de ovan nämnda spelarna finns även Pellistri, Amad, och Tahith Chong på ytterpositionerna. De två sistnämnda har jag svårt att se ta någon plats i säsongens trupp (det är fortfarande uppåt väggarna att United betalade omrking £30 miljoner för Amad och att man har fått ut absolut noll av honom). Luktar utlåning för Amad och försäljning på Chong. Pellistri kan eventuellt fylla en roll som breddspelare.

Forwards

Alternativen längt fram är få än så länge. Inledningsvis räknar vi med att Anthony Martial leder anfallslinjen, men att få in förstärkning kan komma att bli akut vad det lider.

Ännu en position som skriker efter förstärkning. Edinson Cavani lämnade och Cristiano Ronaldo gör lite som han själv känner för. Just nu verkar portugisen inte ha någon större lust att stanna på Old Trafford. Han borde emellertid spela premiären på söndag eftersom Martial är skadad.

37-åringen vann visserligen den interna skytteligan med 24 mål (alla turneringar) förra säsongen. Inget konstigt i sig. Ronaldo kommer alltid göra mål, oavsett vilket lag han spelar i. Det är förvånande att så många förbryllas av anfallarens uppenbarelse och pekar på allt runtomkring när det ska redas ut “problem” i och runt klubben. Så länge Ronaldo är kvar i United kommer han vara ett problem, eller bekymmer, om det låter mildare. Men mål, det kommer han alltid göra.

Inför säsongen som stundar finns dock fog för att vara bekymrad, oavsett Ronaldos närvaro eller ej. För tillfället står man endast med Martial och Ronaldo längst fram.

Nog för att fransmannen har i sig att göra minst 15 ligamål, men det är ingen att förlita sig på. United måste förstärka, om det så är till det bättre eller ett komplement till Martial. Ronaldo är jag nämligen skeptiskt till om vi kan räkna med.