En sorglig syn

Jag vet inte var jag ska börja.

Det är bara så ledsamt.

Manchester United är fortfarande – otroligt nog – ett lag i fritt fall.

En sorglig syn.

Inte världens värsta:

  • 0-4 var trots allt siffror som smickrade United. Det kunde lika gärna ha slutat 0-7 utan att man hade protesterat.
  • Givetvis bortastödet. Lika magnifikt som alltid. 

Illa:

  • Att United inte såg ut att ge upp – och ändå vara så långt ifrån att skaka mäktiga Crystal Palace. Herregud. 

Bedrövligt:

  • Anfallsspelet. United hade två avslut på mål på 90 minuter, varav en nick av Casemiro var den enda riktigt heta chansen. Och då hade vi namnkunniga spelare som Garnacho, Mount, med flera på offensiva positioner. 
  • Att sätta in stackars Wheatley i slutminuterna för att behöva vara en del av de mer pinsamma insatser United stått för under 2020-talet. Han hade inte behövt vara en del av det. Svagt ledarskap.

Katastrofalt:

  • Insatsen som helhet. Skämskudden var konstant närvarande och när målen rasade in blev man inte ens arg. Man skämdes.
  • Casemiro. Visst kan det vara taskigt att sparka på en som ligger (och det gjorde brassen en hel del på Selhurst Park…) men samtidigt är det en flerfaldig mästare vi snackar om. Förfallet är häpnadsväckande. Han chansar som en division 5-spelare i tacklingarna?!
  • Nu är Evans och Casemiro kanske inte förstavalet som mittbackar i någon klubb som aspirerar på att vara ett topplag i Europa, men kom igen: Vem är det som “ser till” att varenda mittback värd namnet är skadad? Hur går det ens till? 
  • Beslutet att blåsa frispark för Henderson. Svagt. 

Till sist:

  • Tre matcher kvar. Jag tror på max en poäng totalt. Sen återstår att se hur många som hinner komma tillbaka till cupfinalen 25 maj. Den lär bli sevärd …
  • Än en gång: Erik ten Hag kliver inte ut som Manchester United-manager i augusti. Inte en chans.

#4 Alexis Sanchez

För inte så länge sen kunde jag göra listor om vilka fiaskoköp både city och Liverpool gjorde år ut och år in, medan United hela tiden lyckades fixa rätt spelare till rätt plats.

Det känns som i går.

Nu är rollerna helt ombytta. Manchester United lyckas alltså slänga upp mer än två fucking miljarder på två spelare som nu inte ens får träna med laget.

Vi började den här nedräkningen med plats #11 i elvan med de största misslyckandena United gjort på transfermarknaden sen Den Gamle valde att ta hissen upp på läktaren. Då handlade det om ivorianen Eric Bailly.

Därefter landade vi på en plats #10 för serbiske kladda-på-bollen-experten Nemanja Matic och därefter följde Romelu Lukaku på plats #9. Senare var det dags för allas vår Fred att kamma hem #8 för att därefter följas av den rappande holländaren Memphis på #7.

Vi skyndade vidare till en av den moderna fotbollens största talanger – och gåtor: Paul Labile Pogba. Som femma återfann vi en holländare: Donny van de Beek.

I dag plockar vi fram listans andra sydamerikan: Den pianospelande chilenaren.

4) Alexis Sanchez, 400 miljoner, Arsenal, 2018

Vi pratar ingen Mozart eller Bach och vi var nog inte särskilt lätträknade, vi som nästan ville krypa ur skinnet när Manchester United presenterade “Robin van Persie 2.0” som det senaste tillskottet från norra London. Uniteds sociala medier-team har väl nästan aldrig varit rätt ute, men här var det en all time low. Kanske inte med tanke på presentationen, som var något annorlunda, men med tanke på utfallet. För enligt uppgifter långt senare ville Sanchez lämna United dagen efter.  “After my first training session, I got home and told my family and my agent – can I not rip up my contract and go back to Arsenal?”. Härlig inställning av ett proffs – och samtidigt en oerhörd kapning av Manchester United post Ferguson. 

Detta uttalande kom alltså trots en rapporterad veckolön på i runda slängar 6 miljoner kronor. Att chilenaren inte hamnar högre upp på listan handlar enkom om det faktum att han försvann ganska fort. För Sanchez gjorde bara en och en halv säsong i United innan han aldrig mer sågs till i rätt tröja på Old Trafford. Så vad fick vi då under den tiden och varför i hela fridens namn slängde klubben ut dessa summor på honom?

5 mål på 45 matcher är ett målsnitt på 0,1 fullträffar per match. Ingen annanstans i Alexis karriär hittar vi ett lägre målsnitt. Och då räknar vi ända från hans enda säsong i River Plate 2007/2008 till hans nuvarande tid – ja, 35-åringen lirar än och blev precis mästare – i Inter. Det är ganska talande för så mycket, med tanke på att hans mest framgångsrika tid var i London och att han föll pladask direkt när han styrde kosan norrut mot Manchester.

I spelet imponerade han föga förvånande inte alls. Dels var det svårt att integreras i ett Mourinho- och senare Solskjaer-lett United, och dels var det svårt att se att han ens ville vara där (vilket han alltså inte ville). Han var motvillig hjälte i någon FA-cupmatch, men det är väl det enda positiva man minns spelmässigt. Kroppspråket (se bilden bara) var rätt ofta talande, och när Solskjaer tog över blev det till slut dags att inse att tiden var räknad och Alexis skeppades iväg på lån till Milano. Saknad av exakt noll supportrar.

Hela historien illustrerar på ett bra sätt vansinnet som präglat ledningen i United post Fergie. Vi snackar ett utlägg på över en halv miljard kronor för en spelare som vare sig ville var i klubben eller kunde prestera i den. Om det hade varit ett enstaka felsteg hade man kunnat ursäkta det, men det här har varit mer regel än undantag under 2010- och 2020-talet. För många tomtar i för många ledande positioner har verkligen gjort sitt allra yttersta för att förstöra så mycket som det bara går för klubben.

En skam för Manchester United.

Precis som Alexis Sanchez tid som #7.

#5 – Donny van de Beek

För inte så länge sen kunde jag göra listor om vilka fiaskoköp både city och Liverpool gjorde år ut och år in, medan United hela tiden lyckades fixa rätt spelare till rätt plats.

Det känns som i går.

Nu är rollerna helt ombytta. Manchester United lyckas alltså slänga upp mer än två fucking miljarder på två spelare som nu inte ens får träna med laget.

Vi började den här nedräkningen med plats #11 i elvan med de största misslyckandena United gjort på transfermarknaden sen Den Gamle valde att ta hissen upp på läktaren. Då handlade det om ivorianen Eric Bailly.

Därefter landade vi på en plats #10 för serbiske kladda-på-bollen-experten Nemanja Matic och därefter följde Romelu Lukaku på plats #9. Senare var det dags för allas vår Fred att kamma hem #8 för att därefter följas av den rappande holländaren Memphis på #7.

Vi skyndade vidare till en av den moderna fotbollens största talanger – och gåtor: Paul Labile Pogba.

Och nu är det dags för den nederländska totalfotbollens märkligaste fiaskon:

5) Donny van de Beek, 450 miljoner, Ajax, 2020.

Donny anlände som 23-årig firade Ajaxhjälte. “Ta hand om honom väl” skrev Edwin van der Sar på Twitter och så här, snart fyra år senare, kan vi med lätthet konstatera att – det gjorde United inte.

Under sin första säsong i klubben figurerade han i 36 matcher, varav 19 i ligan – men bara 4 i startelvan, vilket gav en tidig fingervisning om hur lågt hållen han var redan från början. Under de tre efterföljande noteras han för totalt 26, varav 16 i ligan. Man kan så här i efterhand verkligen undra vem det var som fick för sig att han skulle bli en viktig pjäs i ett fortfarande trasigt United.

För i Holland hade han varit magisk. 2018-19 startade han nästan samtliga matcher för Ajax, som vann ligan för första gången på fem år och gick till semifinal i Champions League efter att ha spöat Juventus. Donny gjorde mål mot italienarna liksom i semin mot Spurs. Året efter gjorde han flera mål i CL igen och sen dog hans karriär när Ed Woodward lyfte på luren. Fler karriärer har gått samma öde till mötes, men Donnys är speciellt. Han ratades tämligen omgående av Ole Gunnar och vi fans fick aldrig se honom regelbundet, vilket gjorde att han blev sedd som någon slags “frälsare” som vägrades speltid. Detta trots att han var ytterst medelmåttig när han väl syntes på planerna.

I januari förra året fortsatte eländet med en skada som gjorde att holländaren inte ens kunde spela under resten av säsongen. Och då hade till och med den mest hoppfulle United-Donny-supportern tappat hoppet om att holländaren skulle bli den frälsande mittfältaren att göra Bruno sällskap som alla hoppats på.

En av de mer märkliga aspekterna med van de Beek är att man hade otroligt svårt att se vilka styrkor han hade – eller ens på vilken position han skulle utnyttjas allra bäst på. På det sättet påminner han en del om Anderson, som kom från Porto som en offensiv mittfältare, men efter att Fergie fått för sig att han skulle spela längre ned i banan så hade varken han eller vi någon aning om vad han pysslade med. Ser man det så är det faktiskt nästan lite synd om Donny – men samtidigt ska vi minnas att det faktiskt inte är en social verksamhet att spela boll med Unitedloggan på bröstet.

Utlåningen till Everton gjorde varken honom eller Everton gott och vi kan säkert fastslå samma sak med Eintrachf Frankfurt när årets säsong ska sammanfattas. I sommar blir det, fyra år efter den bejublade ankomsten, ett avsked för den nu 27-årige mittfältaren, antagligen för ett i sammanhanget vrakprisigt pris. Fram till nu har hans val att skriva på för United knappast satt Donny på några topplistor, men här kliver han in på en respektabel topp 5-position.

Alltid något.

En skammens cupvinst

Jag minns inget liknande på nära 35 år som Unitedsupporter.

Kollapsen mot Coventry kan stå oöverträffad.

Vad jag dock är helt säker på är att jag aldrig tidigare känt mig skamsen över att ha sett ett Manchester United-lag nå en cupfinal.

En oerhört märklig känsla – som jag helst aldrig upplever igen.

Fantastiskt:

  • Att United når sin andra raka FA-cupfinal är egentligen helt ologiskt. Rent faktamässigt är det ju fantastiskt med tanke på hur framförallt den här säsongen sett ut spelmässigt. 

Unitedklass:

  • Andre Onana. Släppte visserligen in tre av de fyra första skotten han fick emot sig, men sen höll han hög klass (även i maskandet…). Han gjorde dessutom något hans företrädare ytterst sällan gjorde: Räddade en straff i en straffläggning.
  • Första 70 minuterna var knappast högklassiga, men var ändå den transportsträcka vi hade hoppats på och räknat med på förhand. Coventry hotade knappt någonting egentligen, vilket gör det efterföljande sammanbrottet än mer obegripligt.  

För dåligt:

  • Casemiro. Som någon skrev i sociala medier: Är det någon som är mer uppgiven än Unitedfansen så är det Casemiro. Nu fick han visserligen vikariera som mittback (eftersom det pågår något slags experiment där alla som någonsin spelat centrala försvarare i United måste skadas), men oj vad efter han är i spelet. Som vid 1-3-målet. Och straffen?
  • Marcus Rashford. Nej, det går bara inte längre. Hade ett bra avslut, men i övrigt en ytterst blek insats. Igen.
  • Antony. Inte bara skämde han ut sig med sitt firande i slutet, utan med sin insats på planen. Spelade i över 50 minuter utan att göra någonting minnesvärt offensivt överhuvudtaget. 

Sensationellt uselt:

  • Kollapsen.  Vi har ju sett United hela året släppa in mål i klungor, men det här tog verkligen priset. Förluster och dåliga insatser är en sak, att tappa 3-0 med 20 minuter kvar att spela, mot åttan (!) i Championship tar priset. Managern pratade om att spelarna visade karaktär, men då har vi en märklig nivå för vad “karaktär” egentligen innefattar. Jag såg ingen spelare i United ta tag i situationen när Coventry öste på mer och mer. Ingen ledare, ingen karaktär – istället ett kollektivt sammanfall i ren panik från rutinerade landslagsspelare och fullblodsproffs. Och det är just detta som gjorde att det var så svårt att känna glädje när Højlund skickade in den avgörande straffen. En känsla av tomhet snarare än eufori efter att ha säkrat en plats i en FA-cupfinal. 
  • Aron Wan-Bissakas insats var så erbarmlig att det knappt går att ta in. Ur position vid 1-3, styrde in 2-3, orsakade straffen som gav 3-3 och i förlängningens sista minut upphävde han så när offsiden och krönte det med att styra in det som kunde ha varit 3-4. Otroligt. 

Sist:

  • Så nästa datum att hålla koll på är 25 maj. Antagligen sista gången vi får se Erik ten Hag leda ut ett Manchester United också. 
  • Det är några ligamatcher kvar att klara av innan dess, men att slåss om platserna 6-8 känns aningen … ljumt.

Vi har något som inte Liverpool har

United är klart sämre än Liverpool.

Det är ingen statshemlighet.

Men det hindrar inte laget från att åtminstone förstöra lite för sina svurna fienders titeljakt. 

Och så har vi Kobbie Mainoo. Det har inte dom.

Tjoho!

  • I brist på vinster och titlar och magiska insatser får man hitta små ljuspunkter i matcherna. Eller stora: Som när 20-talets första magiska produkt från egna leden bara vände och smekte in 2-1 halvvägs in i andra halvlek. Gåshud över hela kroppen när Kobbie dessutom började fira innan bollen satt i nätet. En magisk spelare i en ex-magisk klubb. 
  • Och givetvis Brunos påpasslighet när Quansah fick hjärnsläpp. Inte lätt att chipp-skjuta in den på ett tillslag.  
  • Och som när Kambwala först missade sin rensning för att sen jaga ikapp Nunez. Man gillar ju Kambwala, det gör man. 

Unitedklass:

  • Onanas vänsternäve på Szoboszlais avslut i inledningen. Briljant. Onana var överlag lika habil han varit till stora delar under 2024. 
  • Efter ett komplett misslyckat gästspel på vänsterbacken mot Chelsea var Diogo Dalot tillbaka till höger. Och var kanske bäst i United. 
  • 3 möten med Liverpool – 0 förluster. Tänk att vara Liverpool: Spela bättre i tre matcher och ändå inte vinna en enda. 

Inte gott nog:

  • Spelet igen. När ten Hag pratar om att framtiden ser ljus ut är det svårt att tro att han menar med tanke på den spelmässiga upplevelsen vi får vecka ut och vecka in. 0 skott på mål i första halvlek, en bjudning till 1-1 och ett individuellt briljant nummer för mål nummer 2. I övrigt: I princip inget eget spel. På hemmaplan. 
  • Det var länge sen Harry Maguire fick sig en slev här, men jag kan bara inte förstå att han fortfarande är dels i klubben, dels i truppen och dessutom i startelvan. 
  • Casemiros passningsspel (om vi bortser från bicycletan (på chans?) till Kobbie, som var starten på 2-1-anfallet) var rent av undermåligt matchen igenom. 
  • Højlund har slutat att göra mål igen. Han ser ibland lite väl klumpig ut när saker inte går hans väg. Samtidigt ska vi minnas att han spelade mot en av världens bästa försvarare större delen av matchen. 
  • Visst var straffen (återigen) billig som kostade United poäng. Men AWB måste givetvis vara hundra på att ta bollen när han kastar sig in på det sättet. 

Till sist:

  • Semifinalen mot Coventry, Wembley, en cupfinal på spel. Allt annat är en transportsträcka där vi kan sysselsätta oss med att se hur många avslut motståndarna får mot oss. Och sabba för fiender. 
  • Ändå lite spännande att se vilka mittbackar som startar mot Bournemouth.
  • Rashford klev av skadad. Hade det varit för ett år sen hade man varit förbannad. Nu rycker man mest på axlarna. 

Ändå bara cupen kvar att bry sig om

Vi bjöds på en sensationell föreställning på Stamford Bridge. Sensationell såtillvida att målen haglade, chanserna avlöste varandra och två lag som inte slåss om topp 4-platserna möttes.

Det syntes verkligen.

3-4-förlusten var inte heller någon chock, för man vet aldrig var detta United ska ta vägen.

Fantastiskt:

  • Antonys yttersida (han var ju tvungen! Hans höger fungerar ju inte!) till 3-2-målet var säsongens assist. Kul för den (med rätta) hårt kritiserade brassen att få bjuda på konster ur den högre skolan och överlag var miljardmannen faktiskt klart godkänt. 
  • Alejandra Garnacho gjorde mål på frilägen. Två gånger om. Strålande. 

Unitedklass:

  • Unge Kambwala kom in sista 30 och gjorde vad man kunde förvänta sig och hoppas av en ung mittback i United. 
  • Anfallet till Brunos 2-2. Så kan United spela när allt klickar (och Chelsea går bort sig).
  • Vändningen! Att gå från 0-2 efter 20 minuter till 3-2 på bortaplan, oavsett motstånd, är inget annat än bevis på att det finns något i det här laget. Ibland.

Oroande:

  • ten Hag har alltså genomgående valt att spela AWB till vänster och Dalot till höger, trots att det omvända skett genomgående under tidigare säsonger. Så plötsligt byter han till denna match och det ger ett utfall där Dalot är klappkass och typ alla Chelseamål kommer på hans kant. 

För dåligt:

  • Casemiro. Lika trygg som jag kände mig när han inledde karriären i United, lika otrygg känner jag mig nu när jag ser honom i startelvan. 
  • 0-1-målet ska väl Onana ändå ta? Samtidigt: Snett-inåt-bakåt mål #2092 som United släppte denna säsong. Det är som att spelarna inte tittar på sina matcher i efterhand?
  • Marcus Rashford bör inte spela en minut till den här säsongen om det där vi såg i inhoppet är det bästa han kan erbjuda. 

Uselt:

  • United tappar fem poäng på stopptid två ligamatcher i rad. Det är inte någon slump. Jag twittrade direkt efter Garnachos 3-2 att “Vi kan lika gärna förlora detta med 5-3” och det gjorde jag inte bara för att skoja. 
  • ten Hag påstår att United “dominerade” matchen. Problemet är bara att han får ytterst svårt att bevisa och belägga det påståendet. Vad menar han? Bollinnehav? Nej. Avslut? Nej. Hörnor då? Nej. Jag förstår inte riktigt vad han tänker att den typen av uttalanden ska leda till, mer än att man som supporter blir frustrerad och förbannad. 
  • Kanske menar han att United “dominerar” i statistiken över flest avslut emot? Där har han i så fall en poäng, då bara bottenlag över Europa kan stoltsera med liknande siffror under 2024. Alltid något, Erik.
  • Vi såg en helt sanslöst öppen match och det var två lag utan struktur och linjer i både defensiv och offensiv, där båda litade till individuella insatser för att få med sig resultat. Ingen organisation att peka på i vare sig Chelsea eller United. För den neutrale var det dock säkert fantastiskt att se denna gung-ho-fotboll.

Sist:

  • Skadelistan med försvarare är nu löjligt lång. Men vi ska inte glömma att även under Fergie hade vi obscena perioder med frånvarande backar. Vi minns ju att Carrick och Fletcher startade i backlinjen åtminstone vid ett tillfälle. Det ska gå att lösa bättre än det vi ser. 
  • United har förlorat 40 procent av ligamatcherna sedan augusti. Bara en gång sen vi trillade ur serien 1974 har vi varit sämre: 1989-90. Då vann vi en viss cup och sen …
  • Liverpool hemma på söndag. Jag har varken förhoppningar eller förväntningar på någonting och eftersom ligasäsongen varit över ett tag är det bara cupen kvar att bry sig om. Inte ens tanken på att förstöra för ett titeljagande motstånd kittlar i nuläget. 
sida 1 av 516äldre »