Chelsea it is

Embed from Getty Images

Visst, det är mycket som ser bättre ut, men vi jämför å andra sidan med Moyes och Dödgrävaren och inte mannen som satte ribban så jävla högt man kan sätta den. Så är det med den saken.

Rent objektivt/subjektivt kan vi i alla fall konstatera att Manchester United sedan länge lidit av en identitetskris som bara fortsätter. Och jag kan köpa dilemmat: Resultat vs supportrar som inte nöjer sig med 1-0 i 89:e mot Burnley. Men även om José Mourinho är mycket så är han inte bäng; han vet att vi vill se free-flowing football och mycket av hans utåtagerande aggression beror nog på frustration över att ”tvingas” försöka balansera det hela.

Men med tanke på att det inte finns något ligaguld att sikta på längre så är det väl fanimej bara att släppa på alla tyglar som finns?! Anfall! Släpp dom fria! Sätt in en rejält fet-offensiv elva och låt dom göra allt dom kan framåt!

Alright. Så får det bli.

DDG

Valencia – Lindelöf – Smalling (i fucking brist på annat) – Shaw (förutsatt att han kan slå ett inlägg som åtminstone får kollegan på andra kanten att framstå som den drummel han är i sammanhanget och kan glömma att han eventuellt är Chelseafan)

Carrick

Rashford – Pogba – Martial

Sanchez – Lukaku

Förstå om Mourinho skulle skicka ut dom här snubbarna med bara ett ”go out and destroy them” i morgon? Förstå hur bra det skulle kunna bli?

Tyvärr lär det ju inte hända, men en man har ju tillåtelse att drömma. En 3-0-slakt skulle faktiskt kunna sätta lite fucking respekt i detta United som vanligtvis gnetar sig till vinster istället. Men om vi ska få se tre hemmapoäng i morgon så är det sannolikt så det kommer att ske. Fyrbackslinje, två-tre defensiva spelare och blablabla. Och visst, vinner vi är vi väl glada, men kom igen?

Chelsea, då? Jag bryr mig inte nämnvärt mycket om ett lag med Antonio Conte som tränare. Men det är inte många där jag önskar att jag kunde få se i en Unitedtröja. Med möjligen Willian som ett undantag.


Är det någon som minns när Daley Blind startade en Premier League-match senast? Gör han det själv?

Anyway, så var det den 26 augusti, mot Leicester. Herre min je. Det är ett tag sen. Men vad tänker han själv om det? Tänker han gå all Winston Bogarde? Hans kontrakt går ju inte ut förrän nästa sommar, så det är ju ett tag kvar. Eller tänker han att det kommer en dag när alla andra är fucking borta så att han måste spela? Det finns som sagt bara en väg att vandra efter United, om man inte heter Cristiano Ronaldo. Och det är det väl typ bara en vuxen och tre småttingar som gör.

Ändå kan jag se någon slags trygghet i Manchester United v 2.0 att omhänderta Daley Blind. Fråga mig inte varför.


Fråga mig inte heller varför, men OM Luke Shaw startar i morgon har jag feeling för att han gör sitt första Unitedmål.

0 | United | permalänk

Well, hello Sevilla.

Alltså, seriöst.. vad hände här? Van Gaal ringde och ville ha sin match tillbaka, typ. Detta var ingen Mourinho-match, det var en Lollo Van Gaal-uppvisning. Statiskt passningsspel, oklar spelidé och David De Gea som enda ljuspunkt. Absolut inte det sämsta vi sett av United den här säsongen, men helt nöjda är vi inte va?

Men ja, här är vi nu. Tillbaka i Champions League på riktigt. Jag kan bli lite irriterad på hur det pratats om den här matchen sedan igår. Lite som att ”okej, det var ingen jättebra match men vi fick ett bra resultat” HUR är 0-0 ett bra resultat? Jag kan förvisso förstå känslan av lättnad kring att spela oavgjort borta mot Sevilla, särskilt sett ur ett perspektiv där vi trots allt är United post Fergie och allt det där, men 0-0 är inte ett bra resultat. Det är inget dåligt resultat heller, såklart. Men jag ogillar den generella nöjdheten som verkar råda så fort vi inte förlorar (mot tuffare motstånd menar jag nu) Dels för att det är en direkt kränkande tanke att vi då reduceras till en klubb som ska vara nöjd bara vi inte förlorar, och dels (FRÄMST) för att 0-0 borta i första mötet INTE är ett bra resultat. Punkt. 1-1 hade varit ett bra resultat. 0-1 definitivt. Och för United anno 2012 och tidigare hade kanske 0-0 varit okej för då visste vi att vilken motståndare som helst skulle få ett helvete på Old Trafford, men nu är läget annorlunda. Resultatet igår lägger en massiv press på oss inför nästa möte, och från vad vi såg igår är risken ganska stor att om de gör ett enda mål på oss är det kört. Det är i alla fall vad vi har att förvänta oss, med gårdagen som underlag då vi just nu inte gör de där ”lätta” målen som vi så enkelt trillade in i början av säsongen, och delar av förra, faktiskt (Jag kallar det Mourinho-effekten, kanske inte helt befogat men there you are..)

Om vi börjar med det positiva. Inte så svårt för den listan är inte lång, men David DeGea. Han är så fantastiskt briljant den pågen! Det är ju givetvis ingen nyhet för någon, men jag slutar liksom aldrig förvånas eller imponeras över hur otroligt före sin tid han är i teknik och koordination. Som gammal målvaktstränare och analytisk fotbollsdåre överlag kan jag inte alltid hålla mig från att nörda in på de målvaktstekniska detaljerna, och Dave är ett jäkla mästerverk att studera. (Och tur är väl det med tanke på hans roll som Smallings evige borgenär..)

Vi behöver ju såklart också prata om gårdagens startelva. Inte helt logisk va? Den stora snackisen där var ju att Pogbas namn lyste med sin frånvaro. Självklart köper vi det om han skulle vara sjuk, vilket var den officiella anledningen senast, eller skadad eller något annat. Det mest förvånande var att se hans namn bland avbytarna, och eftersom Herrera inte höll kom han ju in relativt snabbt ändå. Drar slutsatsen att han varken var sjuk eller skadad, det är något annat som pågår där. Sen är det kanske meningslöst att spekulera, men jag känner att vi måste göra en sak klar: vi vet inte varför eller ens om det ligger någon liten konflikt och skaver mellan Pogba och José, men jag vet åtminstone vem av dem jag vill ha i United många år framöver, och vem jag ser som en kortsiktig lösning. Vi ska inte dra alltför stora växlar av det här, men ni förstår poängen.

Hade i samma veva kunnat ta tillfället att diskutera vad det är som pågår med Luke Shaw, men jag orkar fan inte. Är riktigt trött på att en spelare som kan (eller hade kunnat om Mourinho bara fick huvudet ur sin egen röv) bli en fantastisk försvarare för United totalt kastas bort. För det är precis det som händer, Mourinho pissar bort hur mycket talang som helst i att åsidosätta en av våra (i mitt tycke) bästa spelare. Är ett massivt Shaw-fan själv och lider lite extra på grund av det. Det har varit mycket kring Shaw sedan han kom till klubben. Långa perioder av skador och kanske inte i helt rätt fysisk form alltid, men nu ser jag helt ärligt inte problemet? SÅ bra är fan inte Ashley Young.. Se, nu pratade jag om det fast jag inte skulle. Blir bara så provocerad av hela grejen.

Sen var det ju skittrist med skadan på Herrera. Tråkigt för honom först och främst, men också väldigt olägligt för oss. Vi har en riktigt tuff månad att vänta och trots att Herrera personligen inte har någon jättesäsong att skryta med kan hans erfarenhet vara viktig att ha just nu, särskilt jämte en ung och oerfaren McTominay. Ser honom även som ett alternativ för att kunna ge Matic lite välbehövlig vila.

Sen vill jag egentligen också snacka lite om Alexis (som var ganska anonym igår, kanske inte helt och hållet hans eget fel men så var det i alla fall) och hans roll i laget, men tänker att vi tar det inför Chelsea på söndag.

Är inte helt nöjd, som ni märker. Lite smågrejer som skaver, där vårt anfallsspel och spelidé framåt (eller snarare brist på sådan) är den största och värsta. Planerar att återkomma även till det inför Chelsea-matchen, ni får hålla tillgodo med Muss-bloggens ambivalenta moder under tiden 😉

Nu blickar vi framåt. Det är härligt att vara tillbaka i Champions League och det ska vi njuta av, men om ni liksom jag känner att den fotbollsmässiga tillvaron trots detta är lite otillfredställande, tänk då på att det finns Liverpoolfans som fortfarande tror de har chans på ligan.

Aufwiederhören.

4 | United | permalänk

The Return of the Gåshud

Embed from Getty Images

Som ni vet gör ju inte bloggen Europa League – egentligen. Vi valde trots detta faktum att gå ur vår comfort zone och motvilligt plita ner några rader under resan mot Friends förra säsongen. Bara för att bryta mot våra egna principer och tillfälligt skaffa oss nya.

För det är ju självklart att United ska spela i Champions League, trots att namnet antyder att vi inte ska göra det när vi inte vinner ligan. Det är på den här nivån vi ska befinna oss, oavsett om det är en transition period eller inte.

Sevilla, däremot, ska som bekant spela i Europa League. Alltid. Så det är dom som är the odd man out här och ska således avfärdas så snabbt som möjligt. Och det borde egentligen vara några issues eftersom United, trots allt, är ett bättre lag på så många sätt.

Eric Bailly är äntligen tillbaka, men jag tvivlar på att de sekunder han fick i helgen räcker till en startplats. Å andra sidan har Mourinho tidigare haft en förkärlek för att kasta tillbaka spelare rakt in i lejonets kula tidigare, så ingenting ska uteslutas.

Annars känns elvan hyfsat självklar med tanke på att United börjar i Spanien och tänker gå all Mourinho.

DDG

Valencia – Lindelöf– Smalling – Young

Matic – Pogba

Mata – Lingard – Sanchez

Lukaku

Självklar?

Nej, kanske inte. Men den här blir den.

Är vi då nöjda med kryss, 0-0 och stängda dörrar och en återhållsam insats? Tja, pragmatism är Mourinhos specialitet och i Europa är det inte mycket att gnälla på, speciellt inte på bortaplan. Det är nog väldigt få som förväntar sig en 3-3- eller 5-5-tillställning. Men det vore lite coolt att bli överraskad.

Oavsett vilket så hoppas jag gåshuden kommer tillbaka runt 20.43 i kväll.

Eller, jag vet att den gör det.

0 | Champions League | permalänk

United VAR mest effektivt

Embed from Getty Images

Hade det varit ombytta roller hade vi varit förtvivlade. Huddersfield var ju överlägset United stora delar av matchen, men United var för en gångs oerhört effektiva när tillfällen gavs.

Vi fick ingen superföreställning, men vi fick det vi alltid vill ha: En Unitedvinst.

Och nu laddar vi för Champions League igen. Det kan man aldrig ladda för mycket inför.

Kvällens clou:

  • Romelu Lukaku har fått och får mycket kritik för sina insatser i Unitedtröjan. Även här har han fått en släng av sleven. Men i dag var belgaren effektiv värre. Vid båda målen – Uniteds enda avslut på mål förresten – fanns han med i uppbyggnaden av anfallen och han var både snabb, stark och skicklig i lägena. 21 mål, varav 6 på 8 matcher i år, kan man inte skoja bort. En liten Zlatansäsong från i fjol från Lukakus sida. 2018 har börjat riktigt bra för vår beständiga spjutspets.

Yey!

  • 22 nollor under säsongen är icke att förakta. I kväll hade hemmalaget inga superlägen utan de flesta avslut hamnade rakt i famnen på vikarierande Romero, och Chris Smalling klarade sig undan ytterligare en märklig situation (handsen), men faktum kvarstår ändå att United höll nollan ytterligare en gång. Man kan liksom inte göra mer försvarsmässigt, oavsett motstånd.

Jovars:

  • Chris Smalling och VNL inledde och fortsatte första halvlek lika skakigt som man förväntat sig. Men trots att Huddersfield fortsatte att äga matchen även under halvlek så kom inga riktiga superlägen och våra mittbackar lyckades även med en hel del viktiga brytningar och fina läsningar av spelet.

Frågetecken:

  • Alexis Sanchez inkasserade ytterligare en poäng i kväll, via sin assist till Lukakus andra, och han var åter riktigt viktig i offensiven. Men chilenaren får sällan chansen att gång på gång utmana, imponera och ställa till det i offensiven eftersom det ytterligare en gång saknades någon – i alla fall för en lekmans ögon – struktur i anfallsspelet. Var det meningen att Huddersfield – HUDDERSFIELD?! – skulle äga matchen nästan totalt? Låg omställningar helt i Mourinhos planer? Var han beredd att spela så högt eller hoppades han bara att ett gäng enmansföretag på planen skulle ro affären i hamn?
  • Luke Shaw hade enorma problem på sin kant – igen. Och kom inte alls med i offensiven. Jag tror att det helt enkelt handlar om matchande, eller icke-matchandet för hans del. Shaw känns som en spelare som behöver hållas igång.

Sist:

  • Champions League-spelet fanns garanterat med i Mourinhos tankar i och med laguttagningen. Bailly är tydligen tillbaka i full träning och fick värdefulla sekunder i dag … Räkna i alla fall med att Martial, Pogba, DDG och Valencia är tillbaka i startelvan mot Sevilla.
  • Alltså, den här videogranskningen som fanns med i kvällens match ser ju löjeväckande ut. Den ska användas när det finns risk för ”klara och tydliga” fel, men den som lyckades hitta det i och med Juan Matas 2-0-mål får svårt att övertyga mig.
  • Med tanke på allt snack kring förhållandet mellan Pogba och Mourinho den seanste veckan var det ju märkligt att inte se fransmannen i startelvan eller ens i truppen överhuvudtaget. Kan sjukdomen vara ”sjukdom”? Ska vi vara så konspirationsnyfikna? Ingen rök utan eld heter det ju, samtidigt som vi får vara medvetna om att det minsann verkligen kan vara precis så när vi snackar engelska medier.
0 | Eftermatchbetyg | permalänk

Huddersfield som vanligt.

Jaha, då var det Huddersfield..igen. Börjar bli lite av en trist tradition att möta dem faktiskt. Tredje gången på fyra månader liksom. Bortsett från detta tror och hoppas jag att vi har en bra kväll att vänta. FA-cupen är alltid kul, och min personliga favorit av de större turneringarna. Känslan är väl att FA-cupen väger tyngre i England än den gör för svenska fans, men för mig har de FA-cupfinaler vi spelat alltid varit en av årets fotbollsmässiga höjdpunkter. Så ja, FA-cupen är viktig, men om vi går tillbaka och pratar lite om det vi skrev om redan inför Yeovil-matchen om hur våra (läs: Mourinhos) prioriteringar ser ur eller bör se ut måste vi se det ur ett större perspektiv. En potentiell FA-cupseger är inget som räddar den här säsongen, det kan vi nog alla vara överens om. Skulle någon sagt inför säsongen att vi kommer vinna FA-cupen och sluta fyra i ligan hade ingen köpt det, det är helt enkelt inte bra nog.

Men vårt utgångsläge är faktiskt inte dåligt. Faktum kvarstår att vi är tvåa i ligan (där en titel förvisso är körd) samtidigt som vi har goda (-ish) chanser att vinna FA-cupen och dessutom är kvar i Champions League. Det är en godkänd situation på pappret, anledningen till den totala deppen de sista två veckorna beror, åtminstone för mig, på två saker. Dels att vi efter den hype som var kring värvningen av Alexis gjorde två så dåliga insatser mot Tottenham och nu Newcastle senast, och dels på grund av den totala bristen på.. Ja, vad ska man kalla det? Inspiration? Röd tråd? Mening? Supportrar har i lite olika forum pekat ut avsaknaden av spelidé (kring anfallsspelet förutsätter jag nu) som anledningen till dessa dåliga prestationer, och det tycker jag är en bra summering. Eller kanske, avsaknaden av en spelidé vår trupp faktiskt kan genomföra. Vi har alla sett Mourinhos lag genom åren, vi vet hur exempelvis Chelsea spelade under José, hur deras matcher såg ut och hur man där lyckades med ett effektivt anfallsspel ur en relativt defensiv laguppställning och extremt defensiv taktik. Jag vet inte hur mycket det påverkar oss idag men jag vill någonstans tro att det är omöjligt att implementera en sådan idé i en klubb som United, som har något helt annat i sitt DNA. Kanske är det bara en uppgiven supporters förhoppning, men det mesta tyder på att vi just nu gör någonting fel, och en liten del av mig gläds åt att det tråkiga defensiva skräpet inte funkar för oss. Se det som ett friskhetstecken i den sjuka värld som toppfotbollen blivit. (Domedagsprofeten har talat, nu: Huddersfield)

Matchen idag kunde vara ett ypperligt tillfälle att vila spelare med tanke på kommande vecka då vi har extremt viktiga möten med först Sevilla och senare Chelsea, men jag tror ändå vi får se en stark laguppställning idag. Som sagt, i England är FA-cupen viktig, och Mourinho vet det. Enda nyheten kring laget är att Pogba inte finns med i truppen, den officiella anledningen till detta är ”sjukdom.” Vi kan välja att godta den förklaringen om vi så önskar.. Herrera och Rashford är borta sedan tidigare, detta gäller också givetvis Zlatan och Fellaini. Zlatan ryktas dock kunna vara tillbaka i slutet av månaden, det är ju alltid något. För övrigt rapporteras Bailly kunna vara tillbaka idag, helt i rätt tid känns det som.. Hudderfield har en del skador på viktiga spelare, men utöver det behöver vi inte prata om dem. Ni känner dem ganska väl vid det här laget..

Mot Huddersfield, och party like it’s 1999!

0 | United | permalänk