West Brom it is

Tre dagar – 73,5 timmar kvar. Den enda fördelen med att spela sist är att man inte behöver dissa resten av matcherna om United skulle förlora. Nackdelen med det är dock i sin tur att man hinner bygga upp fler och större förväntningar på MUFC när man ser övriga lag vinna och förlora.

Sådant är livet som fotbollssupporter.

Lika oväntade som märkliga som sensationella var de nyheter som meddelades av bossen under eftermiddagen: Evans, Valencia, McNair och Lingard är enligt honom de enda som är helt uteslutna till mötet på The Hawthorns. It’s only four! Till storyn hör att ingen av dessa fyra är en startspelare i United i höst (Evans borde vara det, men har varit för dålig) vilket då ger LvG angenäma problem för första gången i hans Unitedkarriär. Men vi sakntar också i backarna eftersom detta faktum inte per automatik innebär att samtliga spelare är aktuella för spel från start. En sådan som Michael Carrick lär knappast vara det efter sex månader utan bollsparkande i världshögt tempo. Han bör smygas igång med U21, som Aloysius också antyder.

Aloysius visade att han inte tappat något fokus medan albaner och serber bråkade och Zlatan fick se Ola Toivonen av alla människor göra ett fotbollsmål. Han trummade vidare med sina excentriska presskonferenser:

”We still need more balance in the team and I am looking to find that balance. But if you ask me how I think I am doing, I would say ‘great’. ”When I respond like that, people might think I am arrogant, but I normally go in the right direction. I have always shown that. How should I respond? Should I say we are not going in the right direction? No, I have confidence in myself and confidence in the players and that is very important. It is also important that the players have confidence in me and my staff.”

Precis som Fergie, aningen häpet, sa i intervjun på MUTV – han har väl varit med på fler program där efter sin pension än under sin tid som manager – så är LvG uppriktig på sina framträdanden med pressen. Jag har fortfarande inte fått något intryck av att han försöker slingra sig angående tillgängliga och otillgängliga spelare, något Alexander var en mästare på. Det har gjort att tombolagissningarna inte varit lika svåra som tidigare. Det och en minimal trupp med hälften skadade, förstås. Men jag märker när jag tänker på potentiella elvor att variationen inte är lika stor som tidigare. På gott och ont, men mest på gott med tanke på det magra spelprogrammet. Jag skrev en potentiell uppställning i går, men det var med nio skador i åtanke. Med den siffran nere i fyra (plus kaptenens läktarbesök) skriver fingrarna nästan detta av sig själva:

DDG

Rafael – Jones – Rojo – Shaw

Blind – Herrera – Di Maria

Mata

Falcao – RvP

Med friskare och mindre ledbruten trupp blir också bänken vettigare och borde se ut ungefär så här: Lindegaard, Smalling, Blackett, Fellaini, Fletcher, Januzaj och Wilson.

Januzaj från start-frågan tänker jag inte ge mig in på längre. Det lär inte hända medan LvG ”sätter” sin filosofi helt.

Den där elvan är gjuten om nu Ander tänker lira med korsett. Är det lika uppseendeväckande som när Pennant körde med fotboja? Kanske.

* WBA är precis lika lurigt som vanligt, men skillnaden denna säsong är att Lukaku och Rosenberg har blivit Berahino. Där får Jones-Rojo något att sparka på. Och James Morrison. Honom får man alltid sparka på.

Ni vill väl också veta när vi torskade borta i ligaspel mot West Brom senast, eller hur?

Det gjorde vi när Darren Fletcher var två månader gammal.

0 | spekulationer om startelvan, United | permalänk

Enough is enough

Nio dagar utan blogginlägg är oacceptabelt. Jag straffar mig själv genom att lyssna på både Sportbladets och Expressens Premier League-poddar i kväll. Okej?

Nåväl, det har varit fullt ös då jag passat på att utnyttja landslagsuppehållet till att jobba (det där mot betalning alltså), vara sjuk, hänga med sjuk familj, och plugga. Just nu har jag dock en paus och med ynka fyra dagar kvar av den femton dagar långa – och helt meningslösa – frånvaron av riktig fotboll är det dags att börja foka på United på allvar igen.

Vi går nämligen in i den mest intressanta perioden under Aloysius ledning. De fem kommande matcherna innehåller möten med Chelsea, city och Dat Guy – med stickspår som WBA och Palace. Holländaren ville först bli dömd efter tre månader, men efter det misslyckade 3-5-2-experimentet har han nu mellan raderna gjort gällande att det kan ta tre ÅR innan United är tillbaka på rätt spår. Med det sagt: Det blir ingen ligatitel förrän tidigast 2017.

Det finns lite att notera från den senaste veckan, med Unitedbrillorna på nästippen:

 • Det har gått tre månader sedan LvG bad om tre månader. Journalisterna har slipat knivarna, men domen har inte fallit så hårt över honom. Telegraphs Mark Ogden sätter här sina skolbetyg på jobbet så här långt. Jag är beredd att hålla med i det mesta, faktiskt. C+ känns i alla fall gjutet som totalbedömning, so far.
 • Jag saknar Falcao!
 • Vicente Del Bosque har till slut också sett ljuset. David De Gea släpper aldrig #1-platsen i Spanien heller. Som på given signal kom ryktena om Real Madrid och lika givet var den påföljande ”nytt kontrakt på gång till DDG”-kontringen som ska sätta press på Ed att belöna den nye landslagsmålvakten. Det märkliga i kråksången är att det snackats länge om en förlängning med Dave. Redan 2013 kom första vågen med ”DDG har fått en ny deal” och  i februari i år kom en ny våg med påståenden, då hade den nya påstådda lönen ökat från £75 000 till £90 000. Den siffran är nu uppe i £120 000 i veckoersättning. Hans agent? Japp, Jorge.
 • Pep Guardiola till United-snacket har tagit oväntad fart senaste dagarna. Inte för att, vad jag förstår, det är någon akut längtan från LvG att lämna United eller för Pep att lämna Bayern. Men det säger en del om Uniteds betydelse i media, när en sådan här icke-story blir en story. För den enda källan är ett citat från 2011 då spanjoren ska ha sagt så här: ”I like this atmosphere. I could see myself coaching here one day” apropå Old Trafford. Det ger rubriken att ”Pep vill ta över United”.
 • Allas vår Wayne Rooney gjorde mål i landskamperna och närmar sig Sir Bobby även där. Nu ska han inte spela match förrän 2 november. Och som vi alla vet är det inte mannen som slår på marken springande. Dålig planering att ta ett rött under en säsong där United spelar max 40-42 matcher.
 • Luke Shaw försöker sitt bästa att visa vilken skalle han har när han poängterar hur viktigt han tycker det är att spela U21-fotboll (även om han stod och sov på ett mål i veckan). Det lyckas och visar på respekt från Shaws sida. En respekt som exemplevis Jonjo Shelvey – ni vet han som anklagade Fergie för att få honom utvisad – helt saknar. Och frisparkar kan han slå, Lukie.
 • Varje gång det går mer än en vecka utan Unitedmatch tänker jag, fortfarande faktiskt, att ”bra, nu får vi tillbaka några spelare”. Jag lär mig aldrig. Det spelar ingen roll om det kommer tillbaka spelare eller inte. Det finns alltid friska spelare att ha sönder. Som Paddy McNair, som knappt förstod vad som hände i hans liv innan han också drog en hamstring. Vi tar hela tiden rygg på Arsenal på physioroom.com, där vi nu delar ledningen:

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 13.23.39

 

Förstå när ADM lunkar in på rehab för första gången. Då är det bara att hoppas att han hunnit avverka tvåsiffrigt i både assists- och målkolumnen först.

* Laget mot WBA, med ingen återvändare från listan ovan, kan inte varieras i så värst många tombolarullningar. Det här ser mitt dimmiga jag framför mig på The Hawthorns:

DDG

Rafael – Thorpe – Rojo – Shaw

Blind – Fletcher – Mata

Di Maria

Falcao – RvP

 

 

3 | De Gea | permalänk

Stat attack!

Skärmavbild 2014-10-07 kl. 19.42.30

Lyssnade på en podcast (United Rant) häromdagen som argumenterade för att United spelar bättre utan Wayne Rooney. Det kan vid en första anblick verka lika befängt som påståendet – som var på tapeten för ett par år sedan – att Sverige är bättre utan Ibrahimovic, men samtidigt är det ett påstående som skulle förtjäna lite eftertanke.

Han är ju i alla fall bättre än Welbeck, om vi ska gå efter listan ovan, och det är minsann inte det lättaste. Men det som förvånar mig mest är hans oförmåga att hitta ”key passes” och skapa chanser med tanke på att han har för vana – även som anfallare i utgångsläget – att droppa ned och leta öppningar. Skottprocenten lyfter jag inte ens på ögonbrynen åt, han brukar ligga där någonstans. De senaste två har siffran varit 53.

Är det fel att jämföra honom med mer utpräglade anfallare kan vi välja att göra en med random mer tillbakadragna spelfördelare:

Skärmavbild 2014-10-07 kl. 19.54.56

Här får Wayne ett övertag tack vare sina tre fullträffar, men i övrigt är det inte mycket som glädjer ur Rooneys perspektiv. Han har, som både jag och många med mig är överens om, inte satt världen i gungning under hösten. Han är faktiskt inte ens godkänd, sett till betygen.

Men har hans spanske ersättare gjort det då?

Vi kör en koll på hur han står sig mot The Perfect Man, vetja!

Skärmavbild 2014-10-07 kl. 20.10.24

Jämnt skägg. Rooney missar fler passningar – han försöker längre bollar också. Ungefär lika beskedligt från båda håll och det är egentligen ingen av dem som strålat under hösten. Tack och lov har båda så pass mycket erfarenhet, och skicklighet, att kurvan inte ska kunna plana ut och ned alltför snabbt.

Spanjoren är dock tre år yngre, vilket borde tala för honom. Men det gör det inte nu när Wayne är kapten, oavsett om det är 60 procent av er som tror att han passerat zenit (omröstning till höger i spalten här). Just nu skulle jag dock inte välja någon av dem – jag skulle sätta in Adnan och ge honom tre-fyra fajter där. Men det är jag det.

Och så var det bara 13 dagar kvar till match.

6 | Mata, Rooney, United | permalänk

Hey Dave, you saved the day!

Sista kvarten blev precis lika nagelbitande som den hade potential att bli. United har som bekant ännu ingen riktig plan B för att spela ut en match, det har vi sett prov på alltför många gånger. Det finns ingen Scholes-typ som kan behålla bollen, lugna ner trupperna och få klockan att lite snabbare närma sig full tid. Alla tecken tydde på att Everton till slut skulle trycka in en kvittering och sabotera de närmaste 15 dagarna för oss. Det visade sig i stället vara en mästerlig plan av Louis van Gaal för att kickstarta David De Geas säsong. Spanjoren har inlett säsongen hyfsat bra, men bommade senast mot West Ham och jag har efterlyst mer avgörande insatser från honom. Den kom i dag – och som den kom! Bara under de sista minuterna passerade spanjoren Angel Di Maria som min Man of the Match efter ett par sensationella räddningar. Man kan vända på det och säga att det inte ska behövas på hemmaplan mot ett Everton som inte inlett strålande. Men det håller inte, för lika väl som det ibland krävs en individuellt fantastisk prestation framåt för att avgöra krävs det ibland samma sak bakåt.

David i all ära, det är dock Angelito vi ska tacka för att ha tagit tillbaka gåshuden till Manchester Uniteds matcher. Den har varit efterlängtad och saknad. Må den aldrig försvinna igen.

Formidabla prestationer:

 • Angel Di Maria var än en gång huvud och axlar bättre än alla andra (ute)spelare. Förutom målet stod han än en gång för en assist efter ett ”felriktat” skott. Till och med när han misslyckas så lyckas han. Så bra är han. Premier Leagues bäste spelare, om det tvista inte de lärde. Volleyklacken! Tänk på hur du känner när Ashley Young får bollen på kanten i en kontring – och så vänder du helt och hållet på den känslan.
 • Tyler Blacketts block på Barrys skott i slutminuterna var lika viktig som McNairs rensning mot West Ham. Han är coolness personifierat också, Tyler.
 • Rafael da Silva var nästan lika bra som förra helgen. I dag startade han matchen som den näst mest rutinerade Manchester Unitedspelaren av alla. Och spelade än en gång som om han vore just det. En spelare det är lätt att älska.
 • David De Gea. Givetvis. Räknar vi in straffräddningen (och varför skulle vi inte göra det?) så var det här hans bästa match i United.

Nickar även gillande åt:

 • Daley Blind. Jag hade stora förhoppningar på holländaren och jag är inte sen med att påstå att han till och med överträffat dom. Smartaste spelaren i laget som alltid verkar ha koll på vad han ska göra härnäst – och gör det som många av våra tidigare innermittfältare misslyckats med. Städar ofta upp i eget straffområdet också. Svårt att se Carrick komma in i förstaelvan om Herrera och Blind skulle få för sig att vara hela resten av säsongen.
 • Falcaos envishet. Skrev så här inför matchen på bloggen: ”Vad jag kräver på söndag? Ett mål från Falcao. Allt annat är lika oacceptabelt som det är osannolikt”. I dag bommade han sitt första läge – som han givetvis borde ha satt – och fortsatte med att skjuta utanför, till inkast, missa bollen och vara allmänt miserabel i avslutningarna – ända tills han styrde in ADM:s sagolika framspelning. Titta gärna på reprisen (om ni inte redan noterat detta) hur han rör sig alldeles innan Fideo skjuter. Så agerar en tiger i boxen.
 • Paddy McNair. Skulle vi ställt upp 1000 hyfsat intresserade Unitedfans inför första matchen för säsongen och frågat om de hade hört talas om McNair gissar jag att 900 skakat på huvudet. I vanliga fall hade han kanske fått en ligacupfajt den här säsongen. I stället fick han stoppa ner Romelo Lukaku i den imaginära shortsfickan inför 75 000 plus i Premier League.

Skakar lite bekymrat på huvudet åt:

 • Andrahalvlekarna. I dag syntes tecknen redan i slutet av första halvlek på att United var på väg ut ur matchen. Det fortsatte efter paus och paniken som laget utstrålar är lite oroväckande. Ingen vågar hålla i bollen, alla söker avgörande passningar i stället för att försöka lugna ned tempot och skapa lite organisation i leden. Däremot, precis som efter West Ham, bör det stärka självförtroendet att komma undan med andan i halsen igen. Nästa steg blir att helt frångå paniken och spela 90 bra minuter. Dit verkar det vara en bit.
 • Antonio Valencia är inte min tekopp. Han är inte ens bra på sin naturliga position till höger i en 4-4-2 så chanserna att han skulle briljera från en position mer i mitten var inte särskilt höga. Nu gjorde han inte bort sig, men gud vad han är … trist? Hur blev han det? Och varför? Vad tänker han när han ser sin gamla #7 sväva iväg längs kanten och vara så överlägsen? Äsch, jag ska inte klaga på Toni mer. Han får väl godkänt i dag i all hans enkelhet. Men det är ledsamt och ovant att se honom vara lika harmlös i offensiven som fjärdedomaren.
 • Luke Shaw. Är det bara jag som får känslan att han inte är helt fit än? Klumpig tackling på Tony Hibbert, av alla människor på planeten, och inte lika självklar som i Southampton förra säsongen. Men det har kanske bara inte med fitness att göra utan mer med det faktum att han bytt arbetsplats och känner sig för.

… till sist:

 • Bänken innehöll otroligt nog fem egna produkter. Nu ska vi inte sträcka på oss över hövan mycket, utan skador hade det kanske varit färre, men det är ändå värt att ta till sig.
 • Inte en minut för Adnan i dag, vilket tedde sig lite märkligt i mina ögon. Mata ut – Januzaj in började jag tänka efter cirka 55 minuter. Spanjoren är inte någon man lutar sig emot när motståndarna börjar pressa. Det kanske inte Januzaj heller är, men han har en speed som hade kunnat användas som farligare vapen i omställningarna.
 • 15 dagar utan United borde vara lika olagligt som att ge oss fans magont i ytterligare en match. Men det hade varit ännu jobbigare om vi gått in i minidvala utan tre poäng till. Topp 4 just nu!
5 | Eftermatchbetyg, United | permalänk

Everton it is

Åtta skador och en avstängning säger LvG: Smalling, Jones, Evans, Rooney, Lingard, Young, Herrera får jag ihop det till. Physioroom.com lägger till James Wilson, men Carrick såg vi ju träna häromdagen. Kanske ändå räknas in eftersom han inte är redo för spel.

LvG höll i eftermiddagspresskonferens i dag – för nytillkomna läsare är det han som gör det nuförtiden och inte David Moyes och framförallt inte Alex Ferguson – och rörde vid följande intressanta punkter:

 • Han har berättat för spelarna vem som ska vara kapten. Men han berättade det inte för fansen/pressen. Gissningsvis RvP, eller Fletcher om skotten tar plats.
 • Paddy McNair spelar från start i stället för Blackett då United nuförtiden är inkapabelt att spela med två vänsterfotade innerbackar. Vill minnas att det gick hyggligt med två högerfotade under några år på 2000-talet. Oh well, han har sina idéer, Louis.
 • AFROTANKEN ÄR TILLBAKA.
 • Det ska spelas uppvisnings-träningsmatcher så småningom under säsongen. ”We have spoken last week with each other and Ed Woodward so I fully agree” var LvG:s kommentar. Tja, inte mycket att säga om det. Alltid skönt att skaffa fler lägen att ha sönder spelare på. Och fler sätt att håva in kulor på till den kärleksfulla, amerikanska familjen.
 • ”Juan Mata has played very well in his [Rooney's] position” sa Aloysius. Det kan tolkas som att Mata spelar och oddsen är helt klart i spanjorens favör, men jag är beredd att slänga in Januzajbrasklappen.

Ska vi tro LvG ser elvan på söndag ut så här:

DDG

Rafael – McNair – Rojo – Shaw

Fletcher – Di Maria – Blind

Mata

RvP – Falcao

Alternativet är att Di Maria tar Herreras plats och att både Januzaj och Mata går in från start, men den offensiven vore inte bra för hjärtat. Även om alla – inklusive jag – skulle spricka av upphetsning om den elvan ramlade in.

* Medan United faktiskt inlett bättre än i fjol efter sex omgångar har Everton har inlett säsongen bedrövligt jämfört med i fjol. Det beror till viss del på vilket motstånd man haft under de första sex omgångarna, men ändå noterbart hur mycket sämre Everton startat:

13-14 efter sex omgångar.

4) Everton 3-3-0 9-6 12 poäng

12) United 2-1-3 8-8 7 poäng

14-15 efter sex omgångar.

7) United 2-2-2 11-9 8 poäng

15) Everton 1-3-2 12-14 6 poäng

Everton är 6 poäng och 5 mål sämre medan United är 1 poäng och 2 mål bättre i dag. Everton har mött Arsenal, Chelsea och Liverpool så här långt, medan United inte mött ett enda tippat topp 6-lag. Av det jag sett av Lukaku så här långt har han inte imponerat, vilket med största sannolikhet innebär att han käkar upp Paddy McNair. Men då kontrar vi med att slänga in Fellaini som bryter ner sin landsman totalt och dräper in ett hattrick sista fem. För United är ju så imponerande i avslutningarna av matcherna på senare år.

* Som vanligt får vi se fler poänger från dagens rapporter först sent i kväll, alternativt i morgon, då blaskorna kommer med sina knäck.

* Vad jag kräver på söndag? Ett mål från Falcao. Allt annat är lika oacceptabelt som det är osannolikt.

3 | spekulationer om startelvan, United | permalänk