The tipper and the spillerbørs

Dags för säsongssummering, som sig bör veckan efter slutet. Jag har så mycket att säga att det får vänta till en annan dag med ord och känslor. I stället kör jag rakt av på hard stats. Mitt tips (innan transferfönstret bommade igen) hur ligan skulle sluta såg ut så här:  (minustecknen visar hur många placeringar fel jag var)

1) Manchester City -1

2) Chelsea -1

3) Arsenal RÄTT!

4) Liverpool -2

––––––––––––––––

5) Manchester United -1

––––––––––––––––

6) Everton -5

7) Tottenham -2

8) Southampton -1

9) Stoke RÄTT!

10) Newcastle -5

11) Swansea -3

12) Sunderland -4

13) West Bromwich RÄTT!

14) Hull -4

15) QPR -5

16) Leicester -2

17) West Ham -5

––––––––––––––

18) Crystal Palace -8

19) Aston Villa -2

20) Burnley -1

Totalt blev det alltså 52 minuspoäng. Satt i jämförelse med kvällisarnas ligabiblar inför säsongsstart:

Expressens Sebastian Mattsson: 51 minuspoäng.

Aftonbladets Johan Linderstam: 58 minuspoäng.

Slutkommentar: Helt okej, har jag max fyra minus åt något håll brukar jag vara nöjd. Och det är alltid något eller några lag som överraskar åt ”fel” håll. I det här fallet var det Palace och Everton, framförallt.

 

Jag har för första gången satt betyg på spelarna under säsongen, åt united.no. Bortsett från Cambridge (då jag befann mig i Norge på redaktionsträff) har jag satt nuffror på killarna efter varje 90-minutare. Mitt snitt, bland de som spelat fler än två-tre matcher, slutade så här:

1) Michael Carrick 6,91 (18 kamper)

2) David de Gea 6,76  (42 kamper)

3) Ander Herrera 6,66 (29 kamper)

Kommentar: Inga som helst konstigheter, förutom möjligen en viss förvåning över att Carrick har ett högre snitt än De Gea. Å andra sidan har De Gea 24 matcher där han flera gånger haft alldeles för lite att göra för att få ett högre betyg än 6 så det är en förklaring. Herreras debutsäsong kan inte kallas succé, men den har varit mycket bra och tryggheten i att ha åtminstone en – hyfsat ung – mittfältare av hög klass ska inte underskattas.

4) Daley Blind 6,52 (28 kamper)

5) Ashley Young 6,43 (27 kamper)

Chris Smalling 6,43 (27 kamper)

7) Phil Jones 6,36 (22 kamper)

8) Juan Mata 6,35 (30 kamper)

9) Ángel Di María 6,29 (29 kamper)

10) Luke Shaw 6,26 (17 kamper)

Kommentar:Ytterligare tre nyförvärv kvalar in på topp 10, varav 700-miljonerkronorsmannen är den ena. Och det är fanimej inte högt nog! Di María ska givetvis – Championship Manager-style – snitta drygt 7,50 för att motivera hajpen. Av de övriga gubbarna är det mest häpnadsväckande, och på flera sätt beklämmande, att jag har Daley Blind som fyra och Ashley Young som femma. Detta i ett lag med spelare som tjänar tre-fyra, ja till och med fem gånger så mycket som holländaren. Ashley Young får sägas ha motiverat sina £120,000 i veckan.

11) Marouane Fellaini 6,23 (28 kamper)

12) Marcos Rojo 6,22 (23 kamper)

13) Wayne Rooney 6,2 (37 kamper)

14) Rafael 6,19 (8 kamper)

15) Paddy McNair 6,09 (16 kamper)

Kommentar: Det som givetvis sticker ut är det faktum att Wayne Rooney anses (av ingen annan än mig) vara endast den 13:e bäste spelaren för säsongen. Och det bara i United! Visst, han har spelat defensiv mittfältare också, men det anses han ju klara så det är ingen ursäkt för de låga siffrorna. Framåt har han snittat ett mål var 240:e minut! Hans hittills sämsta säsong i klubben. Fellainis kurva kunde inte gå åt många andra håll efter tiden under Moyes och det är många på klotet som anser att han varit ”strålande” och ”fenomenal”. Jag är inte en av dessa. Jag ser självklart nyttan med honom, men bara då och då. Alltför ofta är han meningslös.

Rojo får anses ha infriat ungefär de förväntningar jag hade på honom. Han tröttnade under våren, vilket var att vänta med tanke på att det var hans första säsong i klubben och att han var tvungen att anpassa sig till det skadeläge United avkräver av samtliga spelare.

Paddy McNair var ungefär som förväntat och blandade finfina insatser med så usla framträdanden att han byttes ut innan paus.

Rafael? Där har vi en kille som älskar klubben som tränas av en spelare som är en av få som inte uppskattar brassens gung-ho-inställning.

16) James Wilson 6,06 (9 kamper)

17) Antonio Valencia 5,98 (33 kamper)

18) Falcao 5,9 (21 kamper)

19) Robin van Persie 5,89 (27 kamper)

20) Adnan Januzaj 5,77 (15 kamper)

Kommentar: I det här segmentet hittar vi tre anfallare och något överraskande, kanske, är att James Wilson är högst av dem. Valencia, Falcao, Van Persie och Januzaj får alltså underkänt för sina säsonger. Egentligen inte superförvånande i något fall. Valencia och Van Persies insatser gick att förutspå, Falcaos var alltid osäker med tanke på hans försök att skynda på rehaben efter korsbandet – och Januzaj löpte alltid risken att drabbas av ”andrasäsongssyndromet”.

21) Tyler Blackett 5,61 (9 kamper)

22) Jonny Evans 5,38 (17 kamper)

Kommentar: Det är så klart inspirerande att Louis van Gaal ser någonting i Tyler Blackett, men det är svårt att se exakt vad det är. Han är inte snabb, har ingen övertygande vänsterfot och hans positionsspel är i klass med Patrice Evras ointresse under dennes sista säsong i klubben. Ändå belönades Blackett med ett nytt kontrakt. Jonny Evans karriär i barndomsklubben kan däremot vara över efter en fullkomligt katastrofal säsong.

End of season-awards, then: 

Bäste back: Chris Smalling.

Bäste mittfältare: Michael Carrick.

Bäste anfallare: Wayne Rooney.

Sämste back: Jonny Evans.

Sämste mittfältare: Adnan Januzaj.

Sämste anfallare: Robin van Persie.

4 | United | permalänk

54 days and counting

”Behöver du verkligen gå och bajsa nu, Angel?!”

 

Ännu en säsong, ännu en med alldeles för mycket vånda och smärta. Bortsett från rycket med fantastisk fotboll som varade under några härliga vårveckor har United fått slita med näbbar och klor för att ta sig från sjunde till fjärde plats.

54 dagar återstår till första träningsmatchen och innan startelvan mot Club America presenteras har Uniteds lönekontor haft fullt upp med att avsluta och öppna nya konton. För en tredje säsong utan titlar känns … nej, jag vill inte ens nudda vid tanken.

Avslutningen mot Hull var ungefär lika upphetsande för Uniteds del som man kunde ana på förhand. Adrenalinnivån hos Rooney & co. var knappt uppmätbar och det borgade för den ”underhållning” vi bjöds på i epilogen. Det är få fans som om 30 år skryter om att ha varit på plats på KC Stadium i eftermiddag.

Ändå blir det 54 långa dagar för oss som älskar MUFC.

För det finns som bekant ingenting som slår att se United spela fotboll – oavsett hur det ser ut.

Någorlunda minnesvärt på KC:

 • Ander Herrera. Den ende som verkligen gav fullkomligt fan i att det var en betydelselös match. Ingen slump att de bästa chanserna föll till spanjoren.
 • Victor Valdés. Dels för de fenomenala räddningarna på Elmohamadys nick och på Jelavics skarv, och dels för de gånger han hade såpa i handskarna och var ute och seglade. Han ska förstås inte dömas för hårt med tanke på de 14 månaderna, give or take, utan spel på den här nivån, men det visar också problemen som United ställs inför om/när De Gea lämnar. Har klubben råd att skola in en målvakt i Premier League igen? För den här matchen påminde oerhört om De Geas start i Unitedtröjan.
 • Abel Hernandez slag i solar plexus på Phil Jones. Inte ofta man ser en klockren knytnäve i fotbollsmatcher. Vore helt skandalöst om han inte stängs av i efterhand.
 • Marouane Fellainis gästspel som avslutades abrupt med en överkörning som belgaren sannolikt jobbat ihop till under säsongen. Förvånande dock att det inte var en armbåge det handlade om.

Finns garanterat på Louis van Gaals schema för förbättringar:

 • Målfarligheten – eller avsaknaden av den. United avslutade säsongen med ynkliga tre mål (varav en straff) på sex matcher och faktum är att United inte varit så uddlösa framåt sedan säsongen 04-05. 10 gånger (på 44 matcher) har vi lämnat planen utan att göra ett enda mål. När Rooney tar hem den interna poängligan på 14 mål och 6 assists är det ytterligare bevis på en osedvanligt tung säsong framåt. Anfallstyngd har saknats.
 • United har inte ens vunnit var tredje match bortanför Old Trafford. Klart Van Gaal inte kan fixa alla fel på en säsong och vi ska vara mycket belåtna med att Old Trafford åter är någorlunda fruktat, men till hösten måste poängen på resande fot bli fler.
 • Wayne Rooney. Bortsett från den magnifika nedtagningen och avslutningen mot Aston Villa har kaptenens senaste två månader var bedrövliga. Trots att det var han som, enligt Van Gaals briljanta tal häromkvällen, sporrade spelarna att gå för andraplatsen. Rooney blir 30 i oktober och frågan är om han har förmågan att, á la Giggs, återuppfinna sig själv. Jag tvivlar, men har mer än gärna fel (Att jag lyfter fram just Rooney här beror inte på att det inte finns spelare som gjort en sämre säsong, utan med tanke på kravbilden på en (oerhört välbetald) kapten i United).
 • Det här laget lyckades till slut med säsongens målsättning, att nå Champions League-spel, men det var inte mer. Det behövs ytterligare en rejäl omgruppering – som vanligt fler alternativ på mitten och dessutom ytterligare positioner – för att det ska bli någon titelkamp på någon front nästa vår. 

Allra, allra sist för allra sista gången denna säsong:

 • Louis van Gaal startade med Ashley Young som innermittfältare. Det här är samme man som spelat Di María som striker, Rooney som defensiv mittfältare och använt Phil Jones som hörnläggare. Det är inte lätt att bli klok på det hela.
 • Radamel Falcaos gästspel i United tog som väntat slut med vinkningen på Old Trafford förra helgen. Det ska bli spännande att se vilken riktning hans karriär tar i höst, för det verkar vara en härlig karaktär med oemotståndlig swag utanför planen.
 • Om vi svenskar var euforiska i natt var David De Gea det rakt motsatta när hans käresta floppade i Eurovision. Vi som var vakna då förstod att han knappast skulle spela i dag och i veckan som kommer lär vi få svar på om han överhuvudtaget tänker spela för United igen.
 • Jag gillade James Wilsons inhopp i dag. Jag gillar fart. Jag gillar oräddhet. Jag gillar Wilson.
 • Adnan Januzaj lär ha en hel del beslut att fatta i sommar. Stanna och fajtas? Lånas ut för att bygga på en framtid i United? Lämna för att starta om någon annanstans? Jag hoppas på det mittersta.
 • Ángel Di María återkommer jag till. Låt mig bara säga att han – trots sina tio assists – är en av de allra största besvikelser jag upplevt i en Unitedtröja.
1 | Eftermatchbetyg | permalänk

Slutet är nära.

Så var den här, säsongens sista match. Som i alla fall för mig alltid innebär en relativt jämn fördelad blandning av sinnessjuk lättnad men också en gigantisk tomhet. På gränsen till sorg. Det var nog inte många som förra året vid den här tiden trodde att fjärdeplatsen skulle vara säkrad redan innan sista omgången. Men vi klarade det. Trots stundtals mediokert spel, typ 50 olika formationer i backlinjen (någon har säkert den exakta siffran här, var snäll och läck inte ut den! Ingen vill veta..) Lägg sedan till den hopplösa starten vi fick mot Swansea. Förlust på Old Trafford, som följdes upp av kryss mot både Sunderland och Burnley. Det kändes som Moyes the sequel. Så helt ärligt och sorgen till trots, idag vinner lättnaden.

Hull borta nu då. En match av absolut ingen betydelse för oss. Såvida vi inte går all in och siktar på att göra minst sju mål, samtidigt som vi ber till George Best att West Brom tvålar till Arsenal borta, i så fall kan vi nå en tredjeplats. Vi inser nog alla att det inte är speciellt realistiskt, men bara så alla vad vad som gäller liksom. Och Liverpool ligger så pass långt efter oss (jag älskar att säga det!) att en seger mot Stoke på Britannia idag inte skulle räcka för att rubba oss. Fjärdeplatsen it is.

Hull däremot har allt att vinna. De behöver en seger mot oss idag för att undvika nedflyttning, samtidigt som Newcastle då måste förlora mot West Ham. Så vi bör nog kunna förvänta oss full anstormning av Steve Bruces manskap i eftermiddag. Van Gaal har under veckan varit extremt tydlig med att vi för de andra lagens skull inte kommer vika ner oss idag, bara för att vi råkar ha hyfsat lite att spela för. United kommer alltså anlända till KC Stadium med bästa tänkbara tillgängliga trupp. Detta trots att en seger skulle innebära att vi skickar en gammal älskad Unitedlegend raka vägen ur Premier League med tidernas brak.

”We have won 6 points off Newcastle, and we have to win six points off Hull, I think” var Bossens exakta ord. Ödmjuk som alltid.

Han inflikar också att Rooney är tillbaka och kommer spela idag, men De Gea är fortfarande osäker, och att vi nog kan vänta oss att se Valdes mellan stolparna i säsongens sista drabbning.

Ingen större dramatik inför dagens match alltså, men hur det än är.. i United går man alltid för seger, oavsett oddsen. Allt annat är otänkbart. Ni har säkert också upplevt hur supportrar till andra klubbar blir förvånade över hur vi deppar efter senaste förlusten, och ibland säger saker som ”Men det var väl ingen viktig match?” eller ”Det var väl bara ligan, eller..?”

Lik förbannat deppar vi. Och vet ni, det är detta som gör oss. Det är detta som gör United till världens största klubb och det är detta som kommer göra att vi vinner idag. För även när vi inte har något att spela för så har vi ändå alltid allt att spela för, och då kvittar det att vi måste krossa självaste Steve Bruce på vägen. Så för sista gången på alldeles för länge:

KOM IGEN UNITED

0 | Arsenal, De Gea, Liverpool, LvG, Övriga Premier League, Rooney, United | permalänk

Buen viaje, David!

David De Gea lämnar med stor sannolikhet, medvetet dessutom, jublen för buropen. För sedan en alldeles för lång tid tillbaka pekar allt på den blivande 25-åringen är tillräckligt nöjd med utbildningen han fått i Manchester och nu vill återvända till fäderneslandet, flickvännen och fjanterierna som ständigt omgärdar Francos gamla hobby. Då hoppas jag att han minns att Real har 1 ligatitel och 1 CL-titel de senaste sju åren, så det lär knappast vara för att gå till ett dominerande lag i Spanien och Europa som De Gea flyttar söderut igen. Speciellt inte när han erbjuds hisnande £200,000 per vecka för att nöja sig med Deansgate, Canal Street och Bella Italia.

Well, det är bara hans förlust förstås. Antingen vill man spela i världens vackraste klubb eller så vill man det inte. We move on, som alltid.. Och förhoppningsvis ska näste målvakt inte behöva vara lika sysselsatt som De Donut varit de två senaste åren.

Likväl är spanjoren den bäste spelare att ta farväl av klubben sedan Snorungen gick samma väg för sex år sedan. Han är den bäste spelaren i klubben de tre senaste säsongerna – totalt sett – och han är den ende som kan lämna även den här säsongen med en äkta superstjärnestämpel.

I den här bloggen tänkte jag passa på att med slumpmässigt utvalda ögonblick sammanfatta hans tid i nordvästra England. Det funkar att läsa även om man tror att Louis van Gaal får rätt och han slipper byta första namnet på laguppställningen i höst.

 

Säsongen 2011-12

29 juni 2011: Officellt köpt av United för 200 miljoner kronor, sisådär. Blir världens näst dyraste målvaktsköp.

15 augusti 2011: Mark Ogden skriver sin första kritiska artikel om ”frail De Gea”. Det kom några till.

30 september 2011: Snattar en donut. Påstår att han var på väg ut till bilen för att hämta plånboken. Tjena.

31 december 2011: Bleacher Report listar ”De Geas fem största misstag” fyra månader efter debuten. Det höggs ofta och flitigt på en 20-årig spanjor som spelade Premier League-fotboll för första gången – dessutom i den mest utsatt av positioner.

20 januari 2012: Guardian skriver att De Gea kan genomföra en laseroperation för att fixa ögonen. Cue all the jokes om hans misstag.

5 februari 2012: Jim White noterar spanjorens ”förvandling” från flopp till frälsare. Till och med kritikerna i England börjar inse att det här kan vara en juvel och inte en pajas.

1 mars 2012: Fergie säger att DDG måste lägga på sig muskler för att bli ännu bättre. ”It’s a matter of developing his frame. He’s doing a lot of work in the gym.
‘If we can get maybe a stone on him without losing his flexibility or speed it would be a great boost to him.”

 

Säsongen 2012-13

18 september 2012: Anders Lindegaard ger sig inte och påstår att han minsann kan bli förstekeeper i United: ”At this point, I see David’s and my roles as co-workers rather than No 1 and No 2″. Dansken har startat 10 Premier League-matcher på tre år sedan det uttalandet.

23 oktober 2012: De första ryktena om Real Madrid tar fart: ”De Gea’s girlfriend, the Spanish pop star Edurne García Almagro, continues to travel between Madrid and Manchester and, while the player has been restored to the first-team in recent games, Lindegaard’s reliable performances have placed increased pressure on De Gea to perform.
Suggestions in Spain that De Gea has informed his agent, Jorge Mendes, of his desire to return to Spanish football are unconfirmed, but Real are determined to recruit an emerging young goalkeeper to challenge Casillas at the Bernabéu.”

28 oktober 2012: De Gea förnekar att han är på väg hem. Den enda gång han gjort det offentligt? ”I am happy at United and not thinking about a return to Spain.”

21 januari 2013: Mark Ogden – igen – påstår att United aktivt letar en ersättare till flopp-David: ”with United’s search for a replacement already under way, De Gea’s yearning for Madrid might ultimately hand both parties an escape route this summer”. Tihi.

Skärmavbild 2015-05-23 kl. 08.45.34

22 januari 2013: Gary Neville säger att medspelarna inte lär glömma De Geas misstag mot Spurs i första taget. ”There is an incredible amount of accountability in that dressing room; it is not a place that is forgiving, it is not a place where you won’t get people who will confront each other when mistakes are made.” Rätt i sak, sannolikt, Gary. Det vinklades förstås som att spelarna ville kasta ut De Gea ur klubben.

16 februari 2013: Javier Hernandez påstår att De Gea kommer att vara världens bäste målvakt ”inom två år”. Han visste inte hur nära han var.

22 mars 2013: Kommenterar ryktena: ”It is not just my name that appears. At Barca, Valdes is still the keeper and Madrid is my city, one day I’d like to return. But now I hope to stay in Manchester for a long time and win a lot of titles”. Brasklapp: The Sun som källa. Då är det faktiskt inte, otroligt nog, säkert att citaten stämmer. Men samtidigt är de inte så kontroversiella i dagens slit-och-släng-kontraktsvärld.

28 april 2013: Vald till Premier Leagues bäste målvakt. Så klart.

30 juni 2013: Nu drar snacket om nytt kontrakt och löneförhöjning igång. ”De Gea, 22, will see his pay shoot up from £55k to £75,000-a-week”. Två år senare är siffrorna annorlunda, men kontraktet fortfarande förlängt med exakt noll år.

 

Säsongen 2013-14

28 september 2013: Eric Steele förklarar varför det tog tid för De Gea att anpassa sig till PL: ”There were lifestyle issues. He’d sleep two or three times a day. He’d have his main meal late at night. He’d eat too many tacos. We pushed protein drinks on him straight after training. We physically made him drink. We had him in the gym a lot. He hated it. They don’t do the gym in Spain as much. We needed to build his core strength.”

11 oktober 2013: Nygamla uppgifter om att DDG ”är beredd att skriva på en förlängning” dras fram.

4 november 2013: Spöar Anderson i en hörnläggningstävling. Precis som majoriteten av målvakterna i Superetttan skulle göra.

14 november 2013: Närmar sig sin 100:e match i Unitedtröjan och avslöjar att han vill stanna i klubben och ”make it to 200 and then 300 appearances”. ”Please, let it continue!” utbrister han.

27 december 2013: Mark Ogden låtsas som att det regnade när han skrev om Uniteds jakt på ersättare och fastställer nu att ”De Gea’s upturn in form had eradicated the need for a new goalkeeper prior to the announcement of Ferguson’s retirement.”

21 februari 2014: Kanske den bästa storyn i England hittills om DDG, som inte har med själva fotbollen att göra (bortsett från donuten, givetvis). Ingen annan än Diego Maradona blir förbannad på att hans käring ska ha flirtat med Save Dave. Magnifikt. Tänk att skriva den storyn! Tänk att som ung drömma om att skriva den typen av artiklar! Enastående!

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.18.13

14 mars 2014: Kontraktssnack igen i blaskorna. Men nu är det inte några £75,000 i veckan det handlar om. Nej, nu är siffran uppe på £90,000. Ju längre tiden går utan förnyelse, desto högre blir siffrorna.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.10.33

 

27 april 2014: Av någon outgrundlig anledning utses Petr Cech till ligans bäste målvakt. Antagligen bara ett led i konspirationen mot Chelsea. Statistiken talade ju sitt tydliga språk till Cechs fördel …

ddg

9 maj 2014: Utses förstås till Årets spelare i United, både av medspelarna och av fansen. ‘

18 maj 2014: Kontrakt+artikel igen. Något oväntat har den potentiella lönen nu gått ned från £90,000 till £85,000.

7 juni 2014: Med Iker Casillas ”He’ll retire us all” ringande i öronen gör David De Gea sin debut i det spanska A-landslaget.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.25.55

13 juni 2014: David, stackarn, berättar att han var förkrossad över Atletis beslut att acceptera Uniteds bud: ”Yes [I cried]. I had spent the whole of my life at one club and it was difficult for me to leave. But joining Manchester United was a step I had to take, and I know I made the right decision”. Kommer det samma tårar igen när United accepterar Reals bud?

 

Säsongen 2014-15

17 oktober 2014: STOPPA PRESSARNA! Unitedmålvakten ”har nobbat Real Madrid” till förmån för ett kontrakt värt – nu går siffrorna upp igen – £120,000 pund i veckan. Tjoho!

23 oktober 2014: ”Lugn i stormen, det är bara ett rykte, jag är lycklig i Manchester”. Som om det skulle lugna fansen? Det låter snarare som att De Gea är besviken över att det inte kommit ett konkret bud från Francos gamla favoriter.

17 november 2014: Men, vänta nu, har han inte förlängt? Han har ju förlängt och fått flera pund till i veckan som tack? Varför yrar han då om intresse från Real Madrid? ”It’s difficult to know whether an offer will come from Real Madrid because there’s chatter in the press”.

15 december 2014: Gary Neville, ni vet han som snackade om misstaget mot Spurs för en tid sedan, beskriver hur DDG förbättrats under de tre senaste åren. Som vanligt är han träffsäker á la Gary med utförliga, rimliga förklaringar och en didaktik en förskolelärare skulle vara avundsjuk på.

17 december 2014: HURRA! Han kanske inte har skrivit på, men han har ”sagt till sina lagkamrater att han tänker stanna”. Jippi!

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 18.06.41

30 januari 2015: Louis van Gaal, det är en ny kille som kommit in i Davids liv, säger så här om sin förstemålvakts framtid: ”In football, everything is possible,’ Van Gaal said, when asked if he was concerned the European champions could pounce. ‘We want to keep him”. Jahaja. Han har alltså inte förlängt. Helvete.

24 februari 2015: Sky Sports självutnämnde Spanienexpert säger att det inte spelar någon roll om De Gea förlänger eller inte – han kan dra ändå. Snacka om att cover ones bases!

27 februari 2015: ”Get me out of here!”. Alltså, nu är jag förvirrad. De Gea har alltså BEORDRAT sin agent att befria honom från ”mardrömmen” i Manchester.

18 mars 2015: Andy Mitten, som har en radda kontakter nära den innersta Unitedkretsen (annars har vi varit blåsta rätt länge), säger så här: “The chance of De Gea staying long term are slim. He’s fine in Manchester and hasn’t made a definite decision on where he’ll be next season, but there are credible voices in Madrid who think he’ll start next season as Real Madrid’s number one.” 

26 april: För andra gången med i PFA Team of the Year. En fantastisk prestation.

4 may 2015: Nu jäklar börjar det likna något. United ska ha ökat budet från £75,000 i juni för två år sedan (varför skrev han inte på då, David?) till £150,000 – för att nu börja med vifta med det för målvakter nästan osannolika £200,000. Men räcker det? Bollen är – som så ofta under säsongen – i De Geas händer.

 

Han har utvecklats från en supertalang till en supermålvakt under sina snart fyra år i Manchester. Vi fans, åtminstone majoriteten av oss, tror jag, hade alltid De Geas back. Vi såg potentialen, vi gav honom tiden, vi förstod att det här skulle bli en av de allra bästa målvakterna i ligan. Inte alla höll med. Den mest minnesvärda sågningen kom från den gamle räven – och journalisten – Paddy Barclay i en oförglömlig sågning. Så här sa Barclay i augusti 2011 (länk):

“The goalie is like a jelly. He isn’t physically capable.”

“He’s Heurelho Gomes without the shot-stopping. I can’t see what he’s got. That’s what he is. I don’t know what he’s got?”

“I have to say, I’m looking forward to Man United Stoke, when is it?”

“How on earth could Ferguson and all his millions of goalkeeping [scouts]… is Tony Coton still there? Whoever. He’s had Alan Hodgkinson over the years. How on earth they could have watched this boy, week in week out, and then signed him for the first team. I just don’t know.”

 

Så what next? Alternativ finns det ganska gott om, trots att Sébastien Frey passerat zenit och aldrig kom till United. Men om Van Gaal får ordning på backlinjen lär inte nästa målvakt behöva vara lika skicklig som DDG varit de två senaste säsongerna. Så då är det ingen större katastrof att De Gea tar Easyjeten till barndomen.

Här är några tänkbara ersättare:

Victor Valdés.

Victor Valdés är inte bra nog. Han har spelat 30 minuters i A-lag på 14 månader och var inte ens betrodd med att ta cupmatcherna i sin nya klubb. Han sägs vara impopulär i delar av truppen och h.

Asmir Begovic.

En av målvakterna som gav titeln till Chelsea och en av målvakterna som kopplats ihop med storklubbar i flera år men ändå har Britannia Stadium som hemmaarena. Det måste förstås finnas en förklaring till detta faktum.

Petr Cech.

Mitt självklara förstaval. Tjecken är trilling, trummis och Twitterprofil.

Hugo Lloris.

400 mille? Inte för att jag bryr mig så mycket om pengarna som nu rasar ur de till synes outtömliga kistorna på Old Trafford, men kom igen?!

Tim Krul.

Ja, det kan nog faktiskt vara den målvakt som ligger närmast till hands. Holländare? Check. Jobbat med Van Gaal? Check. Det räcker långt så. Om inte – lägg till hans stora erfarenhet av Premier League.

Jasper Cillessen.

LvG:s val i VM och senaste veckorna har ryktena tagit fart om att Jasper ska vara ett namn för Van Gaal. Han checkas av på samma lista som Krul, men det faktum att han inte gjort en minut i PL ligger honom i fatet.

Det finns även killar som Leno, Handanovic, med flera att välja bland. Just på målvaktssidan är jag inte ett dugg orolig även om det hade varit roligare att behålla målvakten som, om han inte redan gör det, kommer att dominera världsfotbollen de närmaste sju-åtta åren. Minst.

1 | De Gea | permalänk

Adios, David!

En fjärdeplats är ingenting som får Unitedfans att arrangera fyrverkerier vid Albert Square och gråta av lycka i varandras armar. Det är snarare ett mål på vägen mot sådana tillfällen.

Egentligen var tredjeplatsen körd redan innan mötet med Arsenal, men hoppet fanns. Det levde också tills ytterligare ett par märkliga byten – där har Van Gaal inte lyckats i Manchester – fick pendeln att svänga.

Nu återstår att se hur länge det dröjer innan David De Gea sätter sin penna på ett kontrakt med antingen United eller – mer troligen – Real Madrid.

Och så kan vi se fram emot än aktiv transfersommar innan höstens Champions League-kval.

Fast först ska vi än en gång ta farväl av en Premier League-säsong på KC Stadium.

Bäst

 • Första 45 var de speedigaste, kvickaste och finurligaste sedan derbyt – vilket verkligen var på tiden. Många positionsbyten, snabba anfall och ett tillslag i många rörelser. Arsenal hade ingenting att sätta emot förrän 10-15 minuter in i andra.
 • Ashley Young. Med tanke på att Carrick varit borta så mycket är jag beredd att säga att Young varit Uniteds bäste utespelare för säsongen. I kväll la han Bellerin till listan över högerbackar han käkat upp. Hodgson kan knappast blunda längre, även om jag gissar att Ángel Di María gjort just det under våren.
 • Juan Mata. Sökte sig mycket centralt i första halvlek och skapade dels utrymme för Valencia och dels för sig själv att kickstarta anfallen. Hans one-touch-spel med…
 • … Ander Herrera var åter en fröjd att se. Herrera har skjutit 10 skott på motståndarmålet under säsongen – 8 gånger har han hittat nätet. Kanske den statistiken han har i huvudet eftersom han inte skjuter oftare? Ytterligare en cool avslutning på Youngs suveräna cross.

Mycket bra:

 • Antonio Valencias första 45 var hans bästa halvlek för säsongen. Han lyckades med i princip allting. Klackade till höger och vänster, var ettrig, vann närkamper, såg snabb ut … allt gick hans väg utom crossarna, dom går alltid någon annanstans.
 • Chris Smalling fick äran att vara kapten efter en väl genomförd säsong. Bortsett från hans meningslösa crossbollar till inkast (och blocket på Blinds avslut) höll han ihop backlinjen fint under större delen av matchen i dag också. Lär ha spelat till sig en ordinarie plats även om det kommer in fler mittbackar under det närmaste fönstret.

Helt okej:

 • Marcos Rojo såg lite rostig ut i början men i andra halvlek kom han till undsättning flera gånger. Lika lätt att gilla hans attityd som det är att ogilla hans lårtatueringar.

För dåligt:

 • Tyler Blackett ska inte be om ursäkt för att han är så begränsad som han är. Det är ju inte han som byter in sig själv (det kan vara så förstås, men jag tror inte det skulle accepteras) utan det är hans manager. Jag förstår att Van Gaal verkligen inte vill att (vissa) spelare ska köra 90 minuter i comebacken, men Blackett?! Varför inte in med McNair i mitten och flytta ut Jones, som ju faktiskt klarade rollen som vänsterback häromveckan. Eller ned med Blind? Obegripligt.
 • Bytena överlag sett över säsongen. Det är inte många Tim Krul-från-VM-moments, va?
 • Det var inte heller första gången under säsongen som United tröttnat sista halvtimmen. En aspekt som Van Gaal säkert ställer till rätta med några lugna träningspass under sommaren …
 • Offsidelöpningarna blev till slut så många att jag häpnade. Rekord? Och det med Javier Hernandez på bänken i Spanien.
 • Om jag räknade rätt i all hast har Falcao, Van Persie och Rooney gjort 7 mål tillsammans på de 17 senaste ligamatcherna. Det är ju en statistik som är horribel. Tack och lov har mittfältare som Mata och Herrera levererat. Men det kan ju inte fortsätta i höst, så klart, om det som Mr. Woodward påstår ska ”slåss om titlar på samtliga fronter”.
 • Radamel Falcaos säsong. Han gjorde sitt sista framträdande som Unitedspelare på Old Trafford i kväll och det blev ytterligare en frustrerande kväll för colombianen. Och det har ingenting att göra med att han inte försöker, för det gör han sannerligen. Men att försöka är inte samma sak som att leverera och med bara 1 avslut på mål på sina 13 senaste matcher känns det svårt att motivera ett utlägg på x antal hundra miljoner i övergångssumma och löner för honom. ”Risken” finns, förstås, att han kommer igång med en rejäl försäsong i kroppen, och att det kommer tillbaka och biter United där bak.

Sist:

 • Phil Jones-dokumentären i framtiden har så många guldkorn att den kan bli en mastodontfilm. Tyvärr inte så mycket tack vare hans magnifika spel, utan snarare på grund av hans märkliga förmåga att hamna i märkliga situationer. ”Nickrensningen” framför Giroud lär dock ligga bra till för att hamna i början av filmen.
 • När det nu är till 99,9 procent klart att United blir fyra undrar jag hur det påverkar Van Gaals val till mötet med Hull. Han kan ju knappast köra U21-laget rakt av, vilket vore en häftig idé, men han bör ju starta med Januzaj och Di María i alla fall, va?
 • David De Gea spelade eventuellt också för sista gången en fotbollsmatch på Old Trafford som Manchester United-spelare. Även om han inte bekräftat det själv – och vet vi ens om Real lagt ett bud? – så kan Van Gaals uttalanden både i fredags och efter matchen i kväll tolkas som att De Gea är på väg ”hem”. Tyvärr. Men samtidigt är det ingen katastrof då det finns alternativ.
 • Vad hände egentligen som fick honom att byta? En sträckning? Såg väldigt märkligt ut, men jag tror inte på allvar att en målvakt av DDG:s kaliber går av om han absolut inte måste göra det. Även om det, som sagt, såg märkligt ut.
 • Apropå alternativ är det inte varje dag en 33-åring gör debut i Unitedtröjan. Frågan är om Victor Valdés anses så pass bra efter sin långa frånvaro att han får chansen som förstemålvakt i höst? Kanske. Mitt val? Petr Cech.
0 | Eftermatchbetyg | permalänk