Fletch the Punisher

Postad i Eftermatchbetyg, United

Inga kommentarer »

fletch

Så här i efterhand, efter att ha sett matchen i efterhand, är jag glad att jag såg matchen i efterhand.

Det var en Iniestablek historia, sett till mål och målchanser. Men det känns ändå bättre att vara Unitedsupporter efteråt. Inte bara för att vi vann, utan för att vi hade ett lag som skapade chanser. Inter hade ett skott på mål, en frispark i 85:e minuten. That was it.

MVG

 • Darren Fletcher. Man of the Match för mig (och många andra ser jag nu när jag tittat efter). Stökade, bökade, kreativ, noggrann, you name it. Dessutom kapten och matchvinnare.
 • Anfallet som startade med Herrera-Fletcher och sedan övergick till Mata-Rooney-Welbeck. Synd att inte spanjoren dräpte till med högern i första krysset. Det var ett sånt avslut det anfallet förtjänade.
 • Straffarna! David Moyes fattar ingenting.

VG

 • Uniteds spel överlag. Ser vi en tendens i bestämdare och snabbare passningsspel? Ser vi kortpassningar och rörelse på ett annat sätt? Vi såg i alla fall ett tålmodigt United som istället för att svepa iväg långbollar på chans började om och behöll bollen inom laget när man inte kom fram. Bollinnehav är A och B och C, hela vägen till O. Kunde dock lite oftare utnyttjat när man spelade sig förbi Inters höga press.
 • Backlinjen. Jones-Smalling-Evans blev Keane-Evans-Blackett men Inter var ändå helt inkapabelt till att skapa några farligheter.
 • Nollan igen.

G

 • Willie Zaha fick sina första minuter under LvG och jag tycker att han gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. Första matchen, ovan position, ovant spelsystem, hög press på sig.
 • Shinj i #10-rollen givetvis bättre än längre ned i banan.

IG

 • Internazionale.

Annars

 • Befriende och chockerande att se domaren säga åt Ranocchia på skarpen när denne tog bollen, vid inkast för United, sprang iväg med den och kastade tillbaka den. Ett satans otyg.
 • LvG säger att det kan ta tre månader innan systemet sätter sig. Då borde det rimligen bli 3-5-2 vi får vänja oss vid då det funkat bra hittills och vi bara har drygt två veckor kvar till kickoff. Vore märkligt att gå över till 4-3-3 då.
 • Luke Shaw är snabb. Tänk hur snabb han kommer att vara när han väl blir fit! Han kör rätt hårt med honom, LvG: “Luke is working very hard and he was lucky because normally I would have played our friend Reece James, but he was a little bit injured. And so I asked him in spite of a very heavy training session this morning and I think he did very well.” Haha 1: “our friend”. Haha 2: Han låter alltså Shaw köra ett tungt pass på morgonen för att sedan spela match på kvällen. Verheijen måste gå i taket!
 • Nani in och ut. Förnedrande oavsett vilken nivå det är på matcher. Säger en del om hans status.
 • Nemanja var lika bra som mot Real Madrid. Inte underligt att de bara släppt in ett mål på två matcher mot dem och United – och det var ett jätteskott från Bale.
 • Minst kryss på lördag så är vi i “final”.

* In other news har Diego Simeone bekräftat Atlétis intresse för Javier Hernandez. Det känns logiskt om Ärtan, den lille, också är intresserad. Ska LvG använda RvP, Rooney, Zaha, Nani, Keane, Wilson med flera på topp så …

* LvG gjorde sin första massintervju med brittisk press i går.

Det är intressant värre.

Avslutningen är typiskt van Gaalsk:

“Interesting eh? Interesting. You’re all coaches now.”

* Här har ni senaste straffläggningen, förresten, för jämförelse:

* Vida tyckte det var märkligt att spela mot United. Listen and watch.

 

Aptitretare

Postad i LvG

Inga kommentarer »

Bara timmar kvar till game #3. Ska man sova innan, eller köra vaket till 03.30? Fan vet.

Anyway, det kom en skaplig sågning av Nani, Ashley Young, Wilfried Zaha och Antonio Valencia från Lollo van Gaal häromtimmarna:

“If I play 4-3-3 I need more specialists in the wings and attackers and then we have to buy another kind of player.”

Specifikt om Zaha sa LvG:

“When we play this system, he has to play as a striker, otherwise he cannot play”

Som jag påpekade häromdagen efter att ha sett en bild på Daily Mails hemsida så är inte Luke Shaw i topptrim efter ledigheten:

“I am a coach who looks at what individual players need and I think he needs to be fit, but he is not very fit.”

Fördelen, den största av alla fördelar, med spelsystemet 3-5-2 är att han får plats med trion Mata-Rooney-RvP från start. Nackdelen är att vi saknar mittbackar och ett vettigt alternativ till höger när brassen har en kropp som en benskör 90-åring.

Ska han fortsätta vara så här öppenhjärtig, Louis? Vi kan ju hoppas. Allt annat än det Lagerbäckska lögnerna är underbart.

FC Internazionale it is

Postad i Träningsmatcher, United

Inga kommentarer »

manja

FC Internazionale är inte det FC Internazionale det en gång var. Visserligen har de fortsatt vara den storklubb i Europa som omsätter flest spelare (det måste de vara), men det är inte samma klassiska gubbar som passerar genom portarna vid Angelo Moratti Sports Centre.

1996 köpte klubben Diego Simeone, Ciriaco Sforza, Nwankwo Kanu, Youri Djorkaeff, Aron Winter, Jocelyn Angloma och Ivan Zamorano.

Den här sommaren har man hittills i princip bara lånat in med världsfotbollens synvinkel rätt anonyma spelare och snappat upp några med bara en sign-on-bonus som utlägg. Men det är ett namn som sticker ut i mängden: En 32-åring från Uzice. Känslan av att se honom spela mot United kvalar inte in på topp 3 av mina mest magiska ögonblick i Unitedhistorien. Det var jobbigt nog att se honom lira mot marängerna häromnatten. Det blir sjukt mycket underligare i övermorgon.

Vem eller vilka som ska starta spelar just nu mindre roll eftersom alla utom Zaha får spela. Men en pre-game-text utan gissad elva är ingen riktig pre-game-text:

DDG

Keane – Smalling – Evans

Young – Herrera – Fletcher - Shaw

Mata

Rooney – Chicharito

Eller nåt. Vad fan, det lär i alla fall bli alla utom Zaha igen.

Killar som skött sig: Herrera, Mata, Rooney, James, Smalling, Evans, Shaw, Fletcher, Welbeck, Jones.

Killar som inte startar om de inte spelar bättre eller för att de inte är tillräckligt bra ändå: Cleverley, W. Keane, Chicharito, Kagawa, Lingard, Rafael.

Killar som inte borde få starta alls i United mer: Valencia, Young, Nani.

Målvakterna har jag inget att säga om för det behövs inte sägas något. Alla vet vad som gäller.

Vinner vi mot Inter också är vi ett stort steg närmare “final”, antagligen mot city eller Liverpool, 3 timmars flygresa från Michigan Stadium i Detriot där vi möter Real två dagar tidigare. Just nu är truppen i Washington efter att precis ha lämnat Denver. Flängandet över den nordamerikanska kontintenten är ju verkligen perfekt uppladdning för ett lag som försäsongstränar.

* Rafael har dock gjort det enda rätta och flytt turnén för Manchester för att ta hand om sin skadade ljumske. Nu om någon gång måste LvG inse att det behövs en högerfigur till i laget.

I Manchester har han förresten fått sällskap av Addie J och Afrotanken som är afrotank igen. Tack och lov.

* Det hör inte till vanligheterna att ex-Unitedkaptener ställs mot United. Jag kan inte minnas någon faktiskt (om vi bortser från testimonialmatcher).

* Rio Ferdinand presenterades i dag för nionde gången som QPR-spelare. 13 september kommer han till drömteatern för att sparka boll. Jävlar vad jag ska skälla på honom om han inte jublar när QPR gör mål.

Gissar att Ray Wilkins var den senaste och han var inte långvarig som kapten på Old Trafford. Det är således inte varje dag nåt liknande inträffar.

* Nani blir 28 bast i november. Han ska vara på toppen av sin fotbollsförmåga, en superstar. I stället är han en skugga av den man som 2010/2011 stod för 10+18 och röstades fram till Årets spelare av sina polare i laget.

SnipImage (3)

Det är ledsamt att se att han aldrig numera når ens i närheten av de höjderna. Läge för en så kallad nytändning i en klubb av en lite mindre modell.

Watch this space.

The Brand new Captain

Postad i Eftermatchbetyg, Träningsmatcher

1 Kommentar »

kläv

“It was fantastic, a really proud moment. I’ve been here since I was 11. Now, whatever I go on to do, I can say i captained Manchester United. At 24 years old, it’s not bad.”

Antingen gör man sig lustig över det och kontrar med “haha, det var ju en träningsmatch, det var typ du eller Tyler som skulle kunna få bandet, haha” eller så väljer man den andra vägen och håller med The Brand. Och använder argumentet att det faktiskt går att byta armbandet när någon lämnar planen, att Rooney spelade från start utan att få det, att det trots allt inte är många människor genom historien som haft den äran.

Jag väljer det senare.

Och nu väljer jag att sammanfatta 3-2 (lovely result!) mot romanisterna.

Fälla-en-tår-vackert-om-det-hänt-i-en-tävlingsmatch

 • Wayne Rooneys 1-0. Fantastisk teknik, fantastisk vision, fantastiskt utförande. Veckpengen i hamn efter det!
 • Juan Matas 2-0. Assistbonusen från Wazza och nedtagning och avslut från The Perfect Man. Enastående.
 • United startade andra halvlek med 9 engelsmän.

Pulshöjare!

 • Djupledsspelet! De senaste två matcherna har innehållit mycket mer av den varan än vi sett de senaste säsongerna. Två anfallare bidrar till att ge United den möjligheten och jag hoppas att LvG fortsätter med det.

Some things never change

 • Nästan, nästan, vettigare att slå ut bollen till inkast i stället för att låta Smalling eller Jones sköta uppspelen.
 • Tom Cleverley må ha lett laget ut på planen och skakat tass och sett på slantsingling, men sen gjorde han inte mycket rätt. Långsam, felbeslut, inget vettigt samarbete med någon annan på planen.
 • Kom under matchen på ett ord för att beskriva Tony Valencias bidrag till Uniteds anfallsspel: Ointressant.

JO-anmälningsläge

 • Calabresis attack på Welbeck var vidrig och är rött hundratvå gånger av hundra.
 • Nani? Wtf? Vad gör han egentligen? Spelar som en man som verkligen inte vill vara kvar i klubben. Eller som en man som inte kan spela bättre. Kanske både och. Knappt gjort någonting vettigt på 90 minuter i ett United som svarat för tio mål på två matcher. Hur många bollkontakter har han haft? 7-8?

LvG

 • Intressant att manutd.com känner sig manade att ägna ett eget inlägg åt Wilfried, som är den ende som inte gjort en minut än på turnén. James Ducker i The Times skrev häromdagen att Zaha var den ende spelaren som inte dök upp till “frivilligträningen”. Jag vägrar tro att han kan vara så dum, men efter ännu en match utan spel börjar jag misstänka att det stämmer.
 • LvG är inte den som skickar ut beröm i onödan. När han fick öppet mål att hylla Rooney i går kväll svarade han: “You are right but I don’t think we have to discuss one player. We have to discuss the team and the team is performing.”
 • Han var inte på solskenshumör efter matchen överlag: “I am pleased that we have won but it was not a good performance. 54,000 people came to watch us but we can perform much better.”We are not used to this hot weather. I think we didn’t play a good match because of the height of the stadium, the air, because all my good passers failed today. When you are 3-0 ahead, the only thing you have to do is keep the ball in possession and then the opponent has to run and run and run. It’s very difficult in this hot weather to do that.”
 • Han tar inga fångar heller direkt. När Ben Amos, som rimligen är väck innan säsongen börjar på allvar, släppte in Pjanics skott från 300 meter fick vår boss frågan om han ansåg att Amos borde gjort bättre: “I am nearly 63 years old and I run when the ball is flying four seconds from fifty metres. What do you think?” Ouch.

Finally

 • Varför har inte alla lag och framförallt alla målvakter i världen lärt sig att ingen annan än Inspector Gadget själv har längre Gadgetben än Danny Welbeck? I går var han framme igen och skapade en het målchans tack vare detta och en långsam keeper.
 • Destro kom igenom efter knappt 90 sekunder sedan Blackett upphävt offsiden. Men han körde en skönt sen handuppräckning mot assisterande.
 • Vi ställs mot Roma, Inter och Real under ölcupen. Tre lag som under 2000-talet totalt haft 37 olika managers.
 • Shinji Kagawa och (snart) Robin van Persie har haft 4 managers på 3 säsonger i United. Det måste vara unikt, va?
 • Christopher Smalling avslutade matchen som kapten. Det lär aldrig hända igen.
 • Ander Herrera kom inte alls till sin rätt på samma sätt som mot Galaxy. Med det sagt: Han var inte dålig.
 • Jesse Lingard gjorde sina första minuter i Uniteds A-lag sen förra turnén. Jag har ju hävdat att han aldrig kommer att göra en minut Premier League-fotboll i United och gårdagen fick mig inte på andra tankar.
 • Däremot tycker jag mig se lite möjligheter för Michael Keane att få några minuter under LvG, även när det ramlar in ytterligare en mittback. Gillar hans lugna stil.
 • Var SYNNERLIGEN sjukt och märkligt att låta burken stå på och följa Real mot Inter i natt. Där sprang det omkring en lirare i en svartblå #15 som jag kände igen mycket väl. Och bra var han också.
 • Vi kan överlag inte begära mer i fotbollsväg – det var stundtals dötrist att se – när lagen flyger kors och tvärs över USA och dessutom tvingas spela i 30-gradig värme mitt på dagen mitt under försäsongsuppladdningen. Kan inte se LvG godkänna något liknande nästa år.

BONUS: Google hangout med Danny och en vänsterback från England har ni här.

Roma it is

Postad i LvG, Rafael, United

2 Kommentarer »

untssd

Med 7-0 och Ander Herrera längst fram i tankarna de senaste dagarna är det med allt annat än en liten gnutta nyfikenhet och tillförsikt vi räknar ned timmarna till Roma.

Det är skopor av det. Vi fans är sannolikt på samma nivå av självförtroende som spelarna efter 7-0 senast: Vi är lagom kaxiga, lagom nöjda och mer än lagom nöjda med Ander Herreras debut i Los Angeles. Finns ingen risk för övermod eftersom varje sansad människa vet exakt hur läget är, vad som krävs och vilken backe LvG måste dra med sig United uppför innan ordningen är återställd och bucklan hemma igen.

Då LvG valde att bara ösa på med 3-5-2, till och med utan en full uppsättning mittbackar i andra halvlek, är det den formationen vi får utgå ifrån mot spaggarna i Denver. Ytterligare en chansning här:

Amos

Keane – Jones – Blackett

Nani –  Kagawa – Cleverley – Fletcher – Young

Rooney – Chicharito

Vår nye manager är dock inte den som är den utan avslöjade på presskonferensen i natt att inga – förutom Cleverley och Blackett – kommer att spela mer än 45 minuter. Han skickade även en känga till arrangemanget som ser United lira klockan 14, då prognosen säger 32 grader:

It is unbelievable that we play at two o’clock. We will adapt to the situation because all the players will play for 45 minutes except [Tom] Cleverley. For the players, it is very hard and I hope I can persuade the referee to have a drinks break as I did in Fortaleza [when his Holland team played Mexico in the World Cup]. We have a sports science department and it shall be done very well with the conditions, especially those players who will play 45 minutes. Maybe it will be different for Tom [Cleverley], though.”

Tom och Tyler alltså. Hemvävt håller i värmen, enligt LvG.

En som inte kommer att lira en enda minut är mannen som tagit frånvaro till helt andra höjder: Rafael da Silva. Jag ger snart upp hoppet helt om den lille mannen. Det går inte att nå någon full potential med bara 25-26 matcher per säsong i snitt, tyvärr. Hade han haft skadefria år bakom sig hade han varit gjuten till höger i LvG-taktiken.

* Gipskatternas polare i Serie A, Pippo Inzaghis Milan, inledde International Champions Cup med att torska 0-3 mot Hasse Backes gamla antagonister. Föreberedelserna var ultimata i och med att milaneserna anlände Toronto klockan 2 på morgonen på matchdagen. Bra planering, that is.

* Förresten saknar jag bara följande bilder innan mitt VM-Panini-album är fullbordat:

Kroatien: 64.

Mexiko: 83.

Chile: 153, 154, 158.

Colombia: 195, 198,

Costa Rica: 285

Nigeria: 486.

Ghana: 527.

Algeriet: 594.

Hör av er om ni har dom! Jag har typ 500 tripletter att byta med!

mats.walter (at) gmail.com

* Chelsea har tagit tillbaka Matic och Drogba det senaste året och Thiago sas vara på ingång också (men han förlängde med Atléti häromdagen). När United köpte tillbaka en utespelare senast?

Jag kan inte minnas någon senare än Mark Hughes för över 25 år sedan. Det brukar sällan sluta lyckligt.

* Lollo snackade lite Strootman i natt:

“I never say anything about individual players – it’s my vision that we have to be about the team and not individual players. Other players, not at Manchester United, I can’t judge – I am not there. Strootman I can judge, but he has been injured for more than six months. We have to wait and see how he comes back. It’s not so easy to come back out of an injury, so we’ll wait and see.”

Managers som inleder med “I never say anything about …” fortsätter i 9 fall av 10 med att säga “anything about” det dom aldrig säger “anything about”.

The boy’s a bit special

Postad i Eftermatchbetyg, Träningsmatcher, United

3 Kommentarer »

azzc

Träningsmatch mot ett lag som hade ena ögat på seriematchen om några dagar. Träningsmatch mot ett lag som har Robbie Keane som kapten och Stefan Ishizaki på kanten.

Skitsamma. Jag kör på MUTV:s Stewart Gardners linje. Han drog till med ”I know it’s early days, but …” efter 22 minuter i försäsongens första prövning.

Det här var det nya United, med ny manager, nytt spelsystem och en ny juvel för fansen att ta till sina hjärtan. En av de allra största höjdpunkterna under morgonens fajt var när lille Ander plockade emot bollen för första gången på offensiv planhalva och bara nöp till från 25 meter. Därefter gick han från den klaraste klarhet till den ännu klarare klarheten. Men

Tjolahej tjolahoppsansa:

 • Se ovan. Bilbaos finest var Uniteds finest i morse. En fascinerande detalj med hans insats var att han vid flera tillfällen tog emot hårda passningar, som inte var ämnade åt honom, och ändå lyckades kontrollera bollen och skicka den vidare till en lagkamrat.
 • Att spelarna inte var helt lost i 3-5-2/3-4-1-2.

Bakfyllepizza-serverad-känsla:

 • Dannys avslut och generella insats. Det borde resultera i en #9 inom kort om nu inte LvG/Ed chockar och tar in en renodlad #9 utifrån, vilket jag varken tror eller hoppas.
 • Ander Herrera lyckades till och med med konststycket att få Ashley Young att se ut som en kanonspelare. Den gamle fortköraren kom in och gick av planen med 2+2 på sitt poängkonto.
 • Slakt framåt, knappt en tillsläppt målchans bakåt, och det med en backtrio bestående av Michael Keane-Darren Fletcher-Tyler Blackett i andra.
 • Omställningarna överlag. Det blev ett väldigt free-flowing-anfallsspel när det anfölls brett över hela banan och Herrera följde med upp. Sicken skillnad jämfört med förra säsongen där Carrick & co knappt lämnade egen planhalva ens i anfall.
 • Reece James gör debut i A-laget och dräper in två bollar. Oförglömligt! Och det är 5 givna Berbtovnedtagningar i betyg åt att han tog Donovans tröja efteråt men samtidigt behöll sin egen.

Träningsmatchgodkänt:

 • 3-backslinjen/5-backslinjen. Det blev lite luckor, framförallt bakom Shaw som såg aningen nervös ut, men rent generellt var det inte mycket mer vi kunde begära efter två träningspass med ett nytt system. Som om det inte var spännande nog med nya spelare och ny manager så ska vi ha det här att spekulera och diskutera kring. Fantastiskt roligt!

Fortfarande frågetecken:

 • Ska verkligen LvG lita till en trebackslinje med tre vrak? På allvar? Nej, som jag skrivit tidigare är Evans/Smalling/Jones tillsammans en mittback.
 • Antonio Valencia + inlägg.
 • Ska verkligen Rooney ta hörnor igen den här säsongen? Me not like att en striker sköter sånt.

Annars:

 • #28 på Shaw och #21 på Herrera i dag. Shaw lär byta till #3 men Herrera kan nog behålla sin Forláns gamla tröja.
 • I andra kom Shinji in och då valde holländaren att låta japanen spela centralt mittfält samtidigt som spanjoren flyttades fram i banan. Intressant och dessutom väldigt lyckat.
 • Tänk att så småningom få se Marouane Fellaini implementeras i det här spelsystemet. Eller gör inte det förresten.
 • Målmusik på Rose Bowl! Och vågen! Rysningarna!
 • MUTV är verkligen MUTV och jag ska försöka hålla mig från att raljera och göra mig lustig över deras sändning. Men jag kan inte undvika att påpeka hur trött jag är på att varje sommar höra skämten om hur förvirrad Paddy blir av alla byten. Det var roligt 2008. Nu är det 2014.
 • Första 20 minuterna av andra halvlek var så såsiga att jag i stället med intresse med mitt andra öga försökte luska ut om det verkligen stämde att Megastoren hade 60 procents rabatt på hela sortimentet. Det verkade så. Fast frågan är om de som beställde verkligen får sina varor eller bara stålarna tillbaka.
 • LvG inledde med 7-0 medan Moyes debut såg 0-1 i arslet mot mäktiga Thai All Stars. “If I’m going to lose any games I’m happy to lose these ones. It’s pre-season” sa skotten. “The result always matters” sa holländaren.

Icke att förglömma: Vi har både Robin van Persie, Adnan Januzaj och fler nyförvärv att se fram emot.

Mot Denver!

Galaxy it is

Postad i Träningsmatcher, United

5 Kommentarer »

alsz

04.30, 05.00 eller 05.06 på Rose Bowl.

Hur som helst är det i alla fall #gameday! Och för första gången i historien leds Manchester United in på planen av en manager som inte drog sitt första andetag på de brittiska öarna. Bara där har man ju en vinkel till ett epos, men det är för en annan dag, en annan tid.

I dag startar livet om igen och det betyder samma barnsliga glädje och upprymdhet som det alltid har gjort. Oavsett om vi varit mästare eller inte har känslan varit densamma. Men kanske är det här en av de mer intressanta och emotsedda försäsonger vi skådat. Med Moyes, LvG, sjundeplatser, inget Europaspel i bakfickan och framtiden är 2014-15 års upplaga av Manchester United enormt viktig. Därför känns det också skönt att ställas mot lag som Galaxy, Roma, Inter och Real i stället för Kitchee och A-League All Stars.

Förra året hade vi inte heller det varje pre-season kräver: Ett spännande nyförvärv att sätta tänderna i. Den här gången har vi två och båda lär få rejält med speltid, kanske framförallt Herrera som inte har något VM i benen. Visserligen lär inte Shaw varit helt utpumpad heller efter sitt enda framträdanden, men han har aningen hårdare träning i benen.

Det sägs att Darren Fletcher får äran att leda ut United på planen i dag och det är inte mycket att säga om det. Enda alternativen – oavsett LvG:s inställning att “alla” är potentiella kaptener – på plats är Evans och Rooney och det skulle inte förvåna om han skickar ut alla tre som kaptener under turnén.

När det gäller att gissa och spekulera och diskutera och argumentera kring en startelva känns det ganska hopplöst. Men skam den som inte försöker:

Lindegaard

Rafael – Evans – Jones – Shaw

Zaha - Herrera – Fletcher - Young

Rooney – Welbeck

Chansar på två saker här: Dels tror jag att han i utgångsposition har ett 4-4-2, men där både Rafael och Shaw används mer som wingbacks och Zaha och Young som ytterforwards medan Rooney flyttas ner bakom Welbz och med Herrera och Fletcher kring sig. Och dels tror jag att han “sparar” lite artilleri – som Mata och Kagawa – tills det nalkas Ashley Cole, Nemanja Vidic och Pepe på andra sidan planen.

Men jag har ingen som helst aning om någonting. Det lär falla fler bitar på plats i morgon bitti, men det lär dröja till augusti innan vi kan utkristallisera vilka han inte gillar och tvärtom. Vem vet, LvG kanske är Ashley Youngs största beundrare?

* Jag uppskattar VERKLIGEN Louis van Gaals direkta sätt (än så länge). Som att han ger fullkomligt fan i om han bör eller inte bör kritisera den affärsverksamhet som United förvandlas till. På nattens (vår tid, så klart) presskonferens dräpte han till med att såga alla commercial activities, resor och jetlag: “You have to travel distances, you have to fly a lot, you also have jetlag – that is not very positive for a good preparationThe tour was already arranged so I have to adapt – and Manchester United shall do everything to adapt to my rule“.

Det här är en man som vet vad han vill.

* Vad jag tycker om bortastället?

Fuck Chevrolet.

az

“We’ll see about that”

Postad i Evra, LvG, United

3 Kommentarer »

Manchester-United-2014-Season-in-Pictures

Så blev det då till slut verklighet, vår favoritgrodätare finns inte med oss längre (och ja, han skrev ett “brev” till fansen) och det är både väntat och sorgligt. Jag skrev min egen au revoir-text redan för 11 dagar sen.

Annars är jag mest exalterad denna dag av denna anekdot, berättad av David McDonnell – som LvG snäste av förra veckan – i Mirror:

Some Manchester City fans in Brazil found themselves staying in the same hotel as the Holland squad and seized their chance to bait van Gaal when they spotted the Dutch boss – then days away from taking over United – walking across the foyer.

Emboldened, one of the City fans shouted across to van Gaal that he was wasting his time taking over at United, because newly-crowned champions City were going to dominate the Premier League for the next 10 years.

Van Gaal, who by this stage had reached the hotel lift, heard the verbal jibe, turned on his heels and strode across to his tormentor, fixing him with a look of disdain and declaring “we’ll see about that” before marching away, back where he came from.

Det skulle vara intressant med en stare-off mellan LvG och Keano.

* Steven Gerrard, you know him, slutar i landslaget och nu återstår bara två (som fortfarande är aktuella) spelare från det England som Sverige ställdes mot i VM 2006: Wayne Rooney och Theo Walcott. Logiskt sett är Rooney nummer ett att ta över bindeln, men jag kan se ett case byggas för Joe Hart och kanske även för Gary Cahill. Men om Rooney skulle bli sur om LvG hoppade över honom som Unitedkapten lär det inte vara någonting emot ilskan Wazza skulle känna om Roy gav äran till någon annan engelsman.

* Michigan Stadium i Ann Arbor är en av världens största fotbollsarenor och sväljer uppemot 115 000 åskådare. Det är där United ställs mot Real Madrid på sista (eller?) turnématchen i USA och över 100 000 biljetter gick åt redan i april.

Wow.

Och wow att jag först nu insett att det är en “final” på spel i den så kallade internationella mästarcupen. Liverpool, Milan, city och Olympiakos (!) är potentiella motståndare 5 augusti.

* Apropå stora arenor så finns det en i Indien och en i Nordkorea som är större. Det finns flera användningsområden för stora arenor i Nordkorea.

SnipImage

* Edward, you know him, har lämnat Uniteds turné efter gårdagens självsäkra utspel i MUTV. Oklart varför, men rapporter – som studsar fram och tillbaka mellan rikstidningar i England och Spanien framförallt – säger att man är överens med Mats Hummels.

Jojo. Det verkar inte vara annat än att en spansk blaskas spekulationer översatts av NBC Sports och vips så är Hummels “klar”. Det studsar och studsar.

* I Spanien, förresten, är man inte så vidare noga med att namnen ska vara rätt. Här är det både LUCAS Shaw, ZADA och VERMIJIL i dagens Sport. Korrekturläsare göra sig icke besvär.

SnipImage (1)

 

* Transfers in då, funderar ni? Jag kan inte tänka mig att Vidal inte nämnts i samband med Evras övergång. Jag kan däremot tänka mig att Evras flytt dragit ut på tiden för att förhandlingarna om just Vidal gjort samma sak.

Watch this space, som han sa, allas vår Edward.

 

The home of the brave

Postad i United

5 Kommentarer »

Louis van Gaal manchester united

USA-truppen är på plats i Los Angeles och taggar under övervakning av LvG, Giggsy, Hoek et al inför säsongens första träningsmatch mot Chippens gamla klubb. Dessa herrar har fått äran att sparka igång en av de viktigare säsonger United upplevt på många år:

Målvakter: Amos, DDG, Lindegaard, Johnstone.

Ytterbackar: Rafael, Blackett, James, Shaw.

Mittbackar: Evans, Smalling, Jones, Keane

Innerfältare: Herrera, Cleverley, Fletcher.

Yttrar: Young, Nani, Valencia, Zaha.

Offensiva lirare: Kagawa, Mata, Lingard.

Anfallare: Welbeck, Rooney, Keane.

Ansluter senare, dock knappast till de första två matcherna, kanske inte alls till USA: Fellaini, Januzaj.

Ansluter i veckan: Chicharito.

Ledig hur länge han vill: RvP.

Säljs snart: Patrice, Marnick Vermijl, Bébé, Ando.

Skadad: Carrick.

Frågetecken: Nick Powell, James Wilson, Tom Lawrence, Angelo Henriquez, Guillermo Varela.

Det mest anmärkningsvärda är så klart att LvG plockar med fyra burväktare, men det kanske är så enkelt att hans polare Frans vill se alla fyra för att se vad han ska använda för backup till DDG. Ben Amos har ett år kvar på kontraktet och en Premier League-match på sitt cv. Jag kan tänka mig att han säljs och att Johnstone tar över som tredjeval.

Noterbart också att han fortsätter lita på Smalling, Jones och Valencia som uppbackare till glasliraren från Petropolis. Men det vore själva aptassen om det inte kommer in vettiga alternativ på båda ytterpositionerna.

Sällan varit så spänd på en försäsongsmatch som den på torsdag förmiddag. Då börjar de första pusselbitarna falla på plats, inte så mycket över vilken personal han litar på, utan mer över vilket spelsystem han tänker nyttja.

På torsdag klockan 05.06 kickar det igång!

* Vem som blir kapten?

Captain Marvel och jag är överens: Robin van Persie.

Det ryktas att LvG överväger Michael Carrick. Befängt.

* Vår Unitedfrände Rory McIllroy tog hem The Open i dag – i Liverpool. Magnifikt.

* Och justja, allas vår Ed har snackat med sina kollegor i MUTV i dag och sagt bland annat detta:

“There’s a lot of work going on behind the scenes, so watch this space

Han bara rullar på, Edward.

Nu är det som det ska vara

Postad i LvG, Moyes

Inga kommentarer »

jones

Louis van Gaal skred in på podiet och vips så var det som att slussas tillbaka till tiden pre-Moyes. Han var allt det en Manchester United-manager ska vara, han var allt det David Moyes inte var. Nu ska jag inte raljera alltför mycket i jämförelserna med skotten, utan vi väljer att köra en enda:

Moyes sa: “As you imagined the blood drained from my face and I was really shocked.” apropå första snacket med Fergie.

Louis van Gaal sa så här på frågan om han pratat med Fergie: “He called to congratulate me.”

Vår första “riktigt” utländske manager bjöd sedan på hela sin personlighet på sin underbart egensnickrade engelska, som inte är tillnärmelsevis lika bra som holländare brukar bjuda på. Efter att ha presenterats av Uniteds presskvinna med orden “nu ska Louis van Gaal berätta hur fantastiskt glad han är över att träna Manchester United” så var det en one man show. Han skämtade, pikade, drog fram nyheter, smörade för klubben, dumförklarade journalister (än så länge lite med glimten i ögat) och var allmänt bara Louis van Gaal.

När de första ryktena dök upp om att LvG var in line att ta över the business that is Manchester United var jag ytterst tveksam. Men, för att fatta mig kort, det är jag inte längre. Nu är det som det ska vara.

Jag satt som förtrollad. Det finns så många analyser och reflektioner att göra efter den här att jag inte hinner göra alla. Jag väljer dock med omsorg:

 1. Hans engelska, ja. Han beskriver United som den största klubben eftersom den är “world known wide”.
 2. “That’s always the question and that’s what I’ve explained already” fick Daily Mirrors David McDonnell i fejset på frågan om det var realistiskt att tro att United skulle sikta mot titeln. I fejset.
 3. All the players are possible candidate” var hans mest diplomatiska svar på frågan om kaptensbindeln.
 4. Hans tillägg med “I believe” när han pratar om jobb för Phil Neville är talande.
 5. Frågan om han hade funderat på en semester efter VM innan han tog över United gav kanske det mest mångsidiga ansiktet av LvG. Först drog han några upprepningar om vilka lag han varit i (skryt), sen pekade han på holländska journalister som han påstod skrev att Nederländerna inte alls är en stark liga (koll på läget) och därefter frågade han om frågan igen (humor) för att avsluta med “This is a holiday for me” (självförtroende).
 6. När han ska beskriva sin coachstil börjar han med “democratic” för att följa upp med, ja vad: “emphasis”? Nej. “Empathy”? Nej. “Empathetic”? Yep. Och så blicken efter meningen “that’s the key of my personality” (11.50 in) säger en hel del om hur säker han är på sig själv.
 7. “They are very excited to meet me”. Haha.
 8. Han nappar inte på Rooney-fisket. Drar upp Seedorf i stället. Skickligt och kanskte lite talande om vad han anser om Wayne.
 9. Det snackades inte ett ord om hur spelschemat såg ut för Uniteds del i början av säsongen.

I morgon far holländaren över Atlanten igen, denna gång med ett annat gäng än Daley Blind och Bruno Martins. Den här gången är Bébé och Anderson med. Då får vi se vad vi han är gjord av, Lollo.

* För er som trots allt vill återuppleva Mr. Moyes första pk som Unitedmanager – here it is:

Skrev så här efter det: “Gamle Dave gjorde som helhet ett nervöst (till en början i alla fall och det hade varje person i detta universum varit i samma position), professionellt och sympatiskt intryck.”

Det smärtar mig lite att Fergie lämnade Moyes i sticket med Rooney. Det går inte mer än knappt sju minuter in på hans första presskonferens som manager för den finaste fotbollsklubb som existerat innan han börjar få frågor om Rooneys framtid. Det var bedrövligt av Alexander (och Rooney så klart). Och så snackas det givetvis väldigt mycket Sir Alex. Det gjorde det inte på LvG:s pk, eftersom han hade haft just Moyes före sig.

Och efter tio minuter gick man över till Nemanja. Som kallade den nye bossen för “David” och den förre för “manager”.

Det var alltid lättare att komma in som andranamn efter den gamle hamnarbetarsonen.

* Här har ni för övrigt en lathund att se över om ni råkar vara intresserade av hur man som journalist ska bete sig i LvG:s närhet. Otroligt rolig.