Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Vi måste prata om Amad

Nyförvärven Facundo Pellistri och Amad introducerades som Manchester United-spelare i klubbens U23-lag. Pellistri, som nu är på lån i Spanien, har vi redan behandlat så den här gången har det blivit dags att fokusera på Amad.

Förutom Amad blir det den här gången framför allt fokus på ett par andra spelare som nu närmar sig a-laget på riktigt, nämligen Hannibal och Shola Shoretire.

Amad ser ut att vara redo

Hittills har Amad gjort två matcher för Uniteds U23. (Han skulle förmodligen ha spelat sin tredje mot Arsenal i fredags men missade den matchen på grund av sjukdom.) Min bestående känsla efter de två matcherna (6-3 mot Liverpool och 6-4 mot Blackburn) är att han redan nu är redo för a-lagsspel.

Han är en bollbegåvning med superb balans som har förmågan att hitta luckor på små ytor.

Att motståndarna redan har respekt för Amad är tydligt. Detta kan illustreras av två talande sekvenser. Dels runt 1.00 i klippet ovan och dels runt 1.13 nedan. I båda fallen är han omringad av motståndare som inte vågar gå nära honom.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1357823961476792321?s=19

På två matcher i U23 har han producerat tre mål och tre assists. Detta kan jämföras med Facundo Pellistri, som på åtta matcher i U23 gjorde tre mål och en assist. Nej, mål och assists säger inte allt men det är väldigt talande siffror. Det är inte för inte som Pellistri skickades till Spanien på lån medan Amad – om inget oförutsett sker – kommer att få minuter i a-laget i vår.

För det är bara en fråga om när Amad ska få sin debut i a-laget. Hade han inte varit sjuk är det ingalunda uteslutet – om än inte troligt – att han hade kastats in i slutskedet i gårdagens match. För han är en spelare som mycket väl kan göra skillnad direkt.

Shoretire tränar nu med a-laget

En som rimligen är betydligt längre ifrån a-lagsspel är Shola Shoretire. Det nyblivna proffset – vars efternamn ska uttalas Shor-ay-ti-reh – har nu flyttat upp till a-laget för träning. Det kan mycket väl tänkas att han får stanna där våren ut. Och om det blir en försäsongsturné i sommar torde han vara ett givet inslag i truppen.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Shoretire fortfarande är förstaårsjunior. Detta till trots har han spelat med U23 hela säsongen. Så det är tvivelsutan en spelare som United har stora förhoppningar på.

Shoretire kan spela på alla positioner i den offensiva linjen. Bäst är han förmodligen som tia (vilken talang är inte det?) men han fungerar på båda kanterna och han har även spelat toppforward.

”Hans arbetsförmåga utan boll är utmärkt,” säger U23-tränaren Neil Wood.

”Jag tycker att han är väldigt mogen för sin ålder. Han ställer aldrig till med problem. Han spelar för laget.”

I början av säsongen var det tydligt att han ännu inte var riktigt redo för U23-spel men dagar då det går emot borrar han ner huvudet och jobbar hårdare. Nu har han växt in i det och han tycks bli bättre match för match.

Länktips: Amad, Hannibal och Shoretire

Simon Peach har pratat med Uniteds U23-tränare Neil Wood om Amad, Hannibal och Shola Shoretire. Läses på Belfast Telegraph.

Låt oss inte glömma Joe Hugill

Amad, Hannibal och Shoretire är spelarna som har fått de största rubrikerna den senaste tiden. Vi ska emellertid inte glömma Joe Hugill. Anfallaren har gjort 16 mål och 3 assists på 12 starter och 8 inhopp sedan ankomsten till United. Fyra av målen kom i U23-matchen mot Liverpool.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1355848890134781955?s=09

Mer om Hugill i en intervju med Secret Scout.

Håll ögonen på

Hannibal var tilltänkt för a-lagsträning samtidigt som Shola Shoretire flyttades upp. I U23-matchen mot Blackburn fick han emellertid en smäll på foten och detta följdes upp med en axelskada mot Arsenal. Återstår att se om det tvingar honom till en tids rehabilitering eller om han dyker upp hos a-laget redan den här veckan.

Stryk är Hannibal van att få. Det finns nog ingen spelare i U23-ligan som får lika många smällar som Hannibal. Det hela känns väldigt utstuderat från motståndarna och tyvärr får han väldigt lite skydd av domarna.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1355895706142334977?s=19

”Jag tror att det många inte inser om Hannibal är att de ser honom bli foulad, de hör honom skrika emellanåt men han är en tuff kaka,” säger Neil Wood.

”I matchen mot Accrington bröt grabben sin näsa under de första tio minuterna och han spelade hela matchen. Det är inte många som skulle göra det. Han är mycket tuffare än folk tror.”

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1357988753109884928?s=19

Hannibal – som fortfarande är junior – har mestadels spelat centralt under tiden i United. De senaste matcherna har han emellertid placerats som vänsterytter och det har fungerat nästan lika bra det.

Annars har han opererat på alla positioner på det centrala mittfältet men oftast och bäst har han spelat som tia. Från en djupare position har han förmågan att slå långa öppnande passningar (se passningen efter 1.21 i klippet ovan) medan han längre fram gärna hittar in med bollen i straffområdet, antingen genom passning eller dribbling.

Odiskutabelt en mycket spännande spelare och det skulle vara intressant om han fick några minuter i a-laget i vår, förutsatt att en lämplig chans dyker upp.

Några korta

 • I U17-cupen blev United utslagna i gruppspel, efter en 4-1-förlust mot Burnley i den avslutande gruppspelsmatchen.

 • Dermot Mee har spelat med Fulham den senaste tiden. När Premier League-trupperna registrerades i februari hittades han emellertid fortsatt som Unitedspelare. Förvirrande!
 • Oliver Kilner och Daniel Polakowski är emellertid inte registrerade som Unitedspelare. Det var de heller inte i höstas, trots att de bekräftades som nya Unitedspelare i somras. Förvirrande!
 • Álvaro Fernández inledde starkt när han kom till klubben men gjorde sedan några dåliga matcher. Åtminstone en delförklaring tycks vara att han drog på sig covid-19 under vintern. Nu tycks han vara återställd.

 • I Uefa Youth League – den här säsongen en ren utslagsturnering – ska United möta Real Madrid i den första omgången. Om turneringen nu kan spelas. Med tanke på att åtskilliga matcher i Champions League och Europa League måste flyttas känner jag mig aningen skeptisk till att Uefa ska lyckas genomföra en ungdomsturnering.

 • Isak Hansen-Aaroen har inte återvänt till Manchester efter jullovet, rapporterar United.no. Detta på grund av den rådande pandemisituationen. En möjlig lösning är att han lånas ut till Tromso men det kan tänkas att brexit inte tillåter en sådan lösning.
 • Alejandro Garnacho har heller inte setts till efter jullovet. Jag spekulerar nu fritt men det känns inte långsökt att situationen är samma för Garnacho som för Hansen.
 • Björn Hardley debuterade i U23 som inhoppare i segern mot Arsenal.
 • Radek Vítek satt på bänken i U23 mot Blackburn. Första gången han var involverad i U23.
 • U16-spelaren Daniel Gore (tidigare Kavanagh) debuterade i juniorlaget mot Manchester city.
 • I samma match gjorde Kobbie Mainoo (också U16) sin första start i juniorlaget.
 • Ytterligare en U16-spelare, Maxi Oyedele, var i den matchen oanvänd avbytare i juniorlaget för första gången.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 1 mars.

Matcher

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik