Marouane Fellaini

Den belgiska mittfältaren Marouane Fellaini var Unitedspelare 2013 till 2019. Han värvades från Everton och såldes till Shandong Luneng. Fellaini gjorde 22 mål på 177 matcher för United. Han vann FA-cupen, ligacupen och Europa League under sin tid i klubben.

Marouane Fellaini inledde karriären hemma i Belgien och spelade i unga år för en rad olika klubbar. Till sist hamnade han i Standard Liège, där han också inledde seniorkarriären. Fellaini blev belgisk mästare 2008 och flyttade sedan till Everton.

Totalt blev det 141 ligamatcher på fem säsonger i Everton innan han lockades till Manchester United, av David Moyes, som precis hade lämnat Everton. Fellaini blev Moyes första värvning som Unitedmanager.

Fellainis första säsong i United blev inte alls lyckad. Mittfältaren fick väldigt sparsamt med speltid och blev ett slags symbol för Moyes misslyckande i United. Många trodde att Fellaini skulle lämna United redan sommaren 2014 men han blev kvar i klubben. Han fick överraskande en större roll i Louis van Gaals lag än han hade i Moyes lag.

Ett nytt managerbyte sommaren 2016 såg José Mourinho komma in. Återigen gick speltiden upp för Fellaini. Säsongen 2017/18 slet Fellaini med flera skador. Sommaren 2018 signerade han ändå ett nytt kontrakt och han fortsatte åtnjuta Mourinhos förtroende.

Mourinho fick dock sparken i december 2018. Ole Gunnar Solskjaer tog över. Solskjaer hade ingen plats för Fellaini i sitt lagbygge. I februari 2019 såldes så Fellaini till kinesiska Shandong Luneng.

Totalt blev det 177 matcher och 22 mål för Fellaini i United. Han vann FA-cupen 2016 samt ligacupen och Europa League 2017. På vägen till de tre titlarna bidrog han bland annat med avgörande semifinalmål.

Marouane Fellaini hade möjligheten att välja landslagsspel för Marocko men han valde tidigt Belgien, med spel på U18-nivå och uppåt. Han blev OS-fyra med Belgien 2008. Då hade han redan avklarat a-landslagsdebuten. Det blev spel i VM 2014 och 2018 samt EM 2016, med bronset i VM 2018 som höjdpunkten. Våren 2019 valde han att avsluta landslagskarriären. Totalt blev det 87 landskamper och 18 mål.

Spelarkaraktär

Marouane Fellaini håller till på mittfältet eller i anfallet, primärt i en central roll. Han kan användas som defensiv mittfältare, som toppforward och på de centrala positionerna däremellan. Han är ett fysiskt monster och vinner många bollar bara på att helt enkelt vara större och starkare än motståndarna. Han är väldigt bra på att ta emot bollen på bröstet och stark på huvudet. Han har också ett bra skott.

Fellainis passningsspel är dock ofta bristfälligt och han är långsam. Han får också många frisparkar emot sig, ofta bara för att han är stor men ibland verkar det inte riktigt som att han har kontroll på armar och ben.

Rekommenderad läsning

 • Han blev en symbol för misslyckandet, han förtjänade mer respekt

  Han blev en symbol för misslyckandet, han förtjänade mer respekt

 • Frågeask: Våra åsikter om Marouane Fellainis förlängda kontrakt

  Frågeask: Våra åsikter om Marouane Fellainis förlängda kontrakt

 • Frågeask: Jag har saknat hans hår sedan han klippte sig

  Frågeask: Jag har saknat hans hår sedan han klippte sig

Senaste artiklarna om Marouane Fellaini

 • Vem stannar och vem går?; Holländskt mittfältsalternativ; Haalands klausul

  Vem stannar och vem går?; Holländskt mittfältsalternativ; Haalands klausul
  mu_oldtrafford_ne

 • Sommarfotboll i England; ingen Inter-fortsättning för Sánchez; symptomfri Fellaini coronapositiv

  Sommarfotboll i England; ingen Inter-fortsättning för Sánchez; symptomfri Fellaini coronapositiv
  mu_oldtrafford_ne

 • Muss spelarbetyg 2018/19: Mittfältare

  Muss spelarbetyg 2018/19: Mittfältare

 • Fortsatt osäkert med de Ligt; Mittfältsbryderier för Ole; Tourspekulationer i maj

  Fortsatt osäkert med de Ligt; Mittfältsbryderier för Ole; Tourspekulationer i maj
  mu_oldtrafford_ne

 • Solskjaer den enda kandidaten; Pogba och Shaw nominerade; De Geas och Valencias framtid

  Solskjaer den enda kandidaten; Pogba och Shaw nominerade; De Geas och Valencias framtid
  mu_oldtrafford_ne

 • Fjärdeplats; Champions League; Tränarfrågan

  Fjärdeplats; Champions League; Tränarfrågan
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i augusti 2019 (kan uppdateras då fakta ändras, ska uppdateras senast då spelaren avslutar sin karriär).