Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Reservlaget 2020/21: Höga toppar och djupa dalar

Säsongen 2020/21 blev väldigt blandad för Manchester Uniteds reservlag (U23). Laget stod stundom för magiska prestationer men var i andra matcher rent ut sagt usla. Det ger möjligen en splittrad sammanfattning men ställt bortom tvivel är att vårt U23-lag har några talanger med enorm potential.

Egentligen räcker det med att peka på resultat för att illustrera hur säsongen såg ut för U23.

Några höjdpunkter:

Några horribla insatser:

Och från dessa resultat är det väldigt enkelt att utläsa vad som var bra och vad som var dåligt. Vårt försvarsspel var fruktansvärt. Vår offensiv däremot var sensationellt bra. Laget spelade 28 matcher totalt i Premier League 2 och EFL Trophy och slutade säsongen med målskillnaden 66-66.

I ligan slutade vi åtta av tretton lag (dock med bara fyra poäng upp till tredjeplatsen). Detta till trots gjorde vi näst flest mål av alla lag. Vår defensiv däremot var näst sämst.

Det finns förklaringar till detta. Vi spelade säsongen igenom med ett mycket ungt lag. Detta förklarar att prestationerna varierade så extremt. Samtidigt är talangen i laget också framtung. Med Di’Shon Bernard, Ethan Laird och Teden Mengi i backlinjen hade det garanterat sett bättre ut och än mer så ifall James Garner hade funnits på mittfältet för att skydda defensiven.

Värt att notera är också att United nu förefaller vara mer aggressiva med att låna ut de bästa och göra sig av med de sämre. Spelare som skulle ha gjort ett stabilt jobb på den här nivån men inte har någon realistisk a-lagschans skeppas iväg.

Så jag tycker faktiskt inte att våra varierade resultat är något vi ska oroa oss över.

Det jag skulle klassa som säsongens besvikelse är förlusten mot Accrington Stanley i EFL Trophy. Precis som förra säsongen blev vi utslagna i den första slutspelsomgången. Detta var framför allt tungt med tanke på att vi ledde när timmen var spelad. Annars gjorde vi precis som förra säsongen ett bra gruppspel, om än inte lika imponerande som då. Men vi hade relativt sett ett starkare lag då.

Jag var inne på att vi hade ett ungt lag den här säsongen. I all väsentlighet matchade vi ett U20-lag och tre juniorer fick mest speltid i laget (Will Fish, Hannibal och Shola Shoretire i den ordningen) medan ytterligare ett par juniorer (Álvaro Fernández och Joe Hugill) kan betraktas som ordinarie. Totalt fick 17 juniorer visa upp sig i U23. Detta kan jämföras med 11 juniorer förra säsongen och 12 säsongen dessförinnan.

Nåväl, efter den här inledande sammanfattningen följer så en genomgång av reservlagets spelare, med fokus på de intressantare namnen. Dessutom en diskussion om tränaren Neil Wood.

Tränare: Neil Wood

Förra säsongen var jag väldigt nöjd med det Neil Wood uträttade. Den här säsongen tycker jag att han i större utsträckning kan kritiseras. Hans arbetsförutsättningar har varit svåra med det väldigt unga laget och många spelare som försvunnit på lån. Samtidigt såg laget stundtals väldigt virrigt ut. Det såg emellanåt ut som att det var elva individer ute på planen.

Framför allt var det tydligt defensivt att laget inte agerade som en enhet. Men det går igen tillbaka till förutsättningarna. Av de tre försvararna som spelade mest var två juniorer och två vänsterbackar. Ofta tvingades Wood spela spelare ur position.

Sammantaget tycker jag fortfarande att han ger ett gott intryck och jag känner att jag litar på hans ledarskap. Han ger beröm när det är motiverat och han kritiserar när det behövs.

Reservlaget 2020/21

Matcher:28
V-O-F:11-5-12
Målskillnad:66-66
PL2 D1:åtta
EFL Trophy:omgång 2

Målvakter

Otacksam uppgift.

Ondřej Mastný (U19)

Ondřej Mastný startade nio matcher och blev med den målvakt som fick mest speltid i U23. Han är en talangfull målvakt om än fortfarande misstagsbenägen. Jag tycker mig ändå inte samma potentiella höjd i Mastný som i Kovář.

Övriga

Nathan Bishop (U21) fick slutligen spela några matcher för United men imponerade inte särdeles.

Matěj Kovář (U21) var på ett misslyckat lån och stod inte alls att känna igen när han återvände till United. Är en mycket talangfull målvakt men nästa säsong blir oerhört viktig.

Paul Woolston (U21ET) har av allt att döma gjort sitt i United.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Ondřej Mastný912,62
Paul Woolston8 (1)02,68
Matěj Kovář822
Nathan Bishop311,67

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

Försvarare

Obalanserat och förvirrat.

Álvaro Fernández (U18)

Hämtad från Real Madrid som andraårsjunior gick vänsterbacken Álvaro Fernández nästan omedelbart in i U23. Han var sensationellt bra i sina första matcher. Då imponerade han med precisa passningar, lyckade dribblingar och solitt defensivt spel.

Tyvärr skulle den formen inte hålla i sig. En potentiell förklaring till det är att han drog på sig covid och kanske inte hämtade sig fullt ut efter det. Han började hur som helst göra misstag defensivt medan han inte alls i samma utsträckning som tidigare bidrog i offensiven.

Fernández spelade mittback i flera matcher. Det är emellertid tydligt att det är vänsterback han ska spela. Hans stora problem är att han är tämligen långsam för att vara ytterback i den moderna fotbollen.

Will Fish (U18)

Nyblivna a-lagsdebutanten Will Fish ser jag faktiskt som en av säsongens besvikelser. Åtminstone under andra halvan av säsongen. Fish inledde säsongen mycket bra och under hösten tyckte jag att han överglänste Teden Mengi.

Under vårsäsongen har han däremot varit en säkerhetsrisk med en uppsjö kostsamma misstag.

Kanske är det så enkelt som att Fish, som den junior han faktiskt är, ännu inte är redo att leda en backlinje på U23-nivån. För uppgiften att leda backlinjen föll på Fish. Nästa säsong gäller det för honom att höja sig ordentligt. Att han har potentialen att göra det är uppenbart.

Övriga

Łukasz Bejger (U19), Luca Ercolani (U21) och Harvey Neville (U19) har lämnat United. Max Taylor (U21) har bekräftat att han lämnar United. Reece Devine (U20) fick mycket speltid men det det skulle inte förvåna om även han testar lyckan annorstädes.

Di’Shon Bernard (U21), Ethan Laird (U20) och Teden Mengi (U19) var utlånade en stor del av säsongen. Bernards framtid i United är möjligen oviss men Laird och Mengi är spelare United har stor tro på.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅL
William Fish250 (1)
Reece Devine17 (1)0 (2)
Álvaro Fernández16 (5)1 (5)
Teden Mengi100
Harvey Neville8 (2)1 (2)
Luca Ercolani5 (1)0
Max Taylor50
Brandon Williams50
Di’Shon Bernard50
Ethan Laird4 (1)0 (1)
Łukasz Bejger3 (3)0 (1)
Logan Pye10
Marcos Rojo10
Björn Hardley0 (1)0
Marc Jurado0 (1)0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Mittfältare

Säsongens spelare men saknaden av de utlånade var stor.

Ethan Galbraith (U20)

Att Ethan Galbraith blev kvar i U23 hela säsongen förstår jag inte. Han är nu för bra för den nivån och när en spelare når den nivån har de inte längre någon egentlig nytta av spel i Premier League 2.

Samtidigt har jag svårt att se att Galbraith ska ha någon långsiktig framtid i United. Konkurrensen är helt enkelt för stor. Oavsett behöver Galbraith spela seniorfotboll nu.

Hannibal (U18)

En som däremot borde ha en framtid i Manchester United är Hannibal. Med a-lagsdebuten nu avklarad borde han redan nästa säsong konkurrera om speltid. Den franska mittfältaren utsågs till säsongens U23-spelare i United och jag tycker att det var rätt och riktigt.

Hannibal är mångsidig och behärskar de flesta positionerna framför backlinjen. Bäst är han kanske i en box till box-roll. Med hans vision och passningsfot finns det anledning att spela honom längre bak då han har förmågan att spela bort ett halvt motståndarlag med en passning. Samtidigt kan en sådan roll begränsa hans energi och det är något av hans signum. Han skulle definitivt fungera som en hårt pressande tia.

Jag är övertygad om att Hannibal var den spelare som vann flest frisparkar i Premier League 2. I varenda match blir han nersparkad gång på gång. Det kan ses som en komplimang, då det beror på att motståndarna helt enkelt är rädda för vad han ska göra med bollen.

Det Hannibal behöver arbeta på är disciplinen. Han drar på sig många varningar, ofta för hur han reagerar på tacklingar men också för att han själv tenderar att komma snett när han ska tackla. Att han blir irriterad är samtidigt lätt att förstå och domarna gör alldeles för lite för att skydda honom.

Övriga

Amad (U19) bidrog med fyra mål och tre assists på tre matcher. Att han är för bra för U23 var uppenbart från första bollkontakten.

James Garner (U20) och Dylan Levitt (U21) var utlånade större delen av säsongen.

Mark Helm (U20) och Connor Stanley (U19) kommer mest troligt lämna United medan framtiden är oviss för Charlie McCann (U19). Max Haygarth (U19) har redan lämnat United.

Facundo Pellistri (U20) såg, till skillnad från Amad, ut som en U23-spelare när han spelade i U23. Blev sedan utlånad till Spanien och det är högst oklart vad Uniteds plan för Pellistri är.

Arnau Puigmal (U20) var stundtals mycket bra. Hösten 2020 blev hans bästa period som Unitedspelare. För Puigmal har bekräftat att han nu ska söka sig vidare. Kommer säkerligen att få en fin karriär men jag kan ändå inte föreställa mig att United kommer att ångra att klubben inte satsade mer på spanjoren.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅL
Hannibal245 (7)
Ethan Galbraith183 (2)
Charlie McCann17 (3)5 (3)
Mark Helm14 (9)5 (1)
Arnau Puigmal127 (3)
Facundo Pellistri83 (1)
Martin Šviderský7 (2)0 (2)
Charlie Wellens6 (1)0
Amad34 (3)
Connor Stanley2 (2)0
Isak Hansen2 (1)0
James Garner20 (2)
Dylan Levitt20
Omari Forson1 (1)1 (2)
Charlie Savage0 (2)0
Zidane Iqbal0 (1)0
Max Haygarth0 (1)0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Anfallare

Namn att lägga på minnet.

Anthony Elanga (U19)

Vår svenska anfallare Anthony Elanga fick så sin a-lagsdebut. Det gick väl inte så värst. Då blev det åtskilliga resor bättre mot Wolves, där han också fick göra mål för Manchester United. Det är vi väldigt många som skulle offra väldigt mycket för att få skriva in på CV:t.

Frågan är vad framtiden har att erbjuda Elanga. Hans kanske största problem är att han är som bäst som vänsterytter och där är det då sannerligen inte enkelt att slå sig in i Manchester United.

Att Elanga ska spela i U23 nästa säsong känns spontant bortkastat. Om det inte kombineras med en perifer a-lagsroll där han får agera inhoppare då och då samt starta någon gång ibland. Jag tror ju inte att han skulle göra mindre nytta än Daniel James, till exempel.

Det Elanga fortfarande behöver förbättra är poängproduktionen. Han bidrog med 11 mål och 4 assists på 20 matcher. Det är bra men det är inte exceptionellt bra.

Joe Hugill (U17)

En som då är desto mer effektiv är Joe Hugill. Förstaårsjunioren gjorde nästan som han ville när han spelade i juniorlaget och blev illa kvickt uppflyttad till U23. Det steget var inledningsvis hur enkelt som helst för den engelska centertanken. I sin första start i U23 gjorde han mål redan efter 66 sekunder.

Säsongens höjdpunkt för Hugill var bortamatchen mot Liverpool där han blev fyramålsskytt. Han spelade bara sex matcher i juniorlaget och bidrog där med sex mål och en assist. I U23 blev det tio mål och två assists på tretton starter och åtta inhopp. Det är extremt imponerande siffror för en förstaårsjunior.

Hugill mattades av lite på våren men sammantaget kan hans debutsäsong i United inte klassas som annat än en succé.

Värvad från Sunderland är Hugill en storväxt anfallare som är målfokuserad utan att bli egoistisk. Såtillvida hans utveckling inte stagnerar skulle jag faktiskt bli förvånad om han inte debuterar i a-laget redan nästa säsong.

Shola Shoretire (U17)

Shola Shoretire utsågs till årets unga spelare i United. Det är väldigt förståeligt men samtidigt obegripligt. För Hannibal, som också är junior, blev ju årets U23-spelare och är därmed per definition bättre än Shoretire. Och de båda spelade precis lika lite i juniorlaget, så det kan inte bero på det heller. Men det kan få bero. Shoretire gjorde en fantastisk säsong och skickades upp i a-laget där han fick känna på gräsmattan i tre matcher.

Att United håller Shoretire högt är det ingen tvekan om och han har alltid spelat över sin åldersgrupp. Att han som förstaårsjunior mer eller mindre skulle skippa juniorlaget var emellertid inget jag hade räknat med. Möjligen kunde jag se framför mig att han skulle vara däruppe och nosa under våren.

Det tog sin lilla tid för Shoretire att hitta rätt i U23. Men framåt november började han bidra med poäng på regelbunden basis. Han testades på alla de fyra offensiva positionerna i en 4-2-3-1-formation och han behärskar alla, även om jag inte kan föreställa mig att han slutar som centerforward.

Trots att Shoretire är en bollbegåvning så är det kanske hans arbetsmoral som imponerar mest. Minst i laget var han också den som var först framme för att stå upp för Di’Shon Bernard när denne blev brutalt tacklad av en Liverpoolspelare. Det kan få sammanfatta Shoretires karaktär.

Nästa säsong gissar jag att Shoretire regelbundet är med i a-lagstruppen. Därifrån kan vad som helst hända men han har alla chanser att vara en Unitedspelare i många år.

Övriga

D’Mani Mellor (U21) var skadad hela säsongen.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅL
Shola Shoretire22 (1)10 (5)
Anthony Elanga19 (1)11 (4)
Joe Hugill13 (8)10 (2)
Dillon Hoogewerf1 (5)0 (1)
Noam Emeran1 (4)0
Charlie McNeill1 (1)0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)


Spelarna som har varit utlånade under säsongen behandlas utförligare i en kommande säsongsrapport.