Summering av transferfönstret

Transferfönstret i England har nyss stängts och reglats igen. Efter diffusa rykten och faktiska värvningar kan vi återigen lägga fullt fokus på själva fotbollsspelandet, men inte riktigt än, för först ska vi knyta samman den väldiga silly-cirkusen till en liten behändig gottepåse.

För Manchester United har årets transferfönster varit ett fönster av smärre kaos. Journalister och olika sociala medier har, i sedvanlig ordning, spätt på detta kaos med diverse häcklande och konstiga påståenden. Bortser man från det finner man ändå en märkligt genomförd transferperiod av Ed Woodward och Louis Van Gaal. Enbart det sista dygnet har bestått av affärer som sprack, spelare som lånats ut, spelare som sålts, och en fransk supertalang som anslöt ”i grevens tid”. Mycket har som sagt hänt under fönstret och här ska tiden från och med Memphis-offentliggörandet till idag summeras.

Spelare in: Matteo Darmian från Torino. Memphis Depay från PSV, Anthony Martial från Monaco, Sergio Romero på fri transfer (Sampdoria), Morgan Schneiderlin från Southampton och Bastian Schweinsteiger från Bayern München.

Många intressanta namn har anslutit och poserat med vår röda tröja, de flesta har till och med gjort en handfull matcher i den. Memphis Depay kritade på redan den 7 maj och lämnade sitt PSV Eindhoven efter en succéfylld säsong i bagaget. Sedan fortsatte allt med en chockerande helg i början av juli. Först presenterades Matteo Darmian från Torino, det följdes senare upp av den tyske världsmästaren Bastian Schweinsteiger och den eftertraktade box-till-box-mittfältaren Morgan Schneiderlin. Under försäsongsturnén dök även Argentinas landslagsmålvakt, Sergio Romero, upp. Spelare som under inledningen av säsongen klivit rakt in i startelvan, även om Schweinsteiger varit matchotränad efter en skada. In-kontot fylldes under fönstrets sista timmar på med 19-årige Anthony Martial från Monaco.

Spelare ut: Ben Amos till Bolton på fri transfer, Tom Cleverley till Everton på fri transfer, Angel Di Maria till Paris Saint-Germain, Jonny Evans till West Bromwich Albion, Radamel Falcao tillbaka till Monaco efter avslutat lån och numer utlånad till Chelsea, Angelo Henriquez till Dinamo Zagreb, Javier Hernandez till Bayer Leverkusen, Reece James till Wigan, Saidy Janko till Celtic, Anders Lindegaard till West Bromwich Albion på fri transfer, Nani till Fenerbahce, Rafael da Silva till Lyon, Tom Thorpe till Rotherham på fri transfer och Robin van Persie till Fenerbahce.

Utlånade: Tyler Blackett till Celtic, hela säsongen, Adnan Januzaj till Borussia Dortmund, hela säsongen, Will Keane till Preston, hela säsongen, Ben Pearson till Barnsley, till 3 januari, Joe Rothwell till Barnsley, till 3 januari.

Massvis spelare har skeppats iväg, fjolårets storvärvningar Ángel Di Maria och Radamel Falcao är två av dem. Robin van Persie, Nani, Chicharito och Rafael är andra stora namn som lämnat Old Trafford, den arena de stundtals glänst på. Jonny Evans är dock den spelarförlusten som skär djupast i våra supporterhjärtan, i alla fall mitt. Jonny, den egna produkten, var vår framtida försvarschef men fick sin utveckling, främst, spolierad av skador och fick slutligen nog av att ständigt petas av Mr. Van Gaal. Nu återfinns han i Darren Fletchers West Bromwich, dit även Anders Lindegaard beslutade sig att gå. Hela fjorton spelare har lämnat på permanent basis och fem spelare på lån, där Adnan Januzajs resa i Borussia Dortmund blir intressant att följa. Blackett får en chans att visa sina kunskaper i skotska Celtic.

Även om det varit ett händelsefyllt transferfönster har det varit ont om tyngre namn som bytt klubb. United har ändå lyckats plocka in en trevlig mix av etablerat och talangfullt. Sommarens stora problem har varit målvaktsposten. Det hela inleddes med en petning av Victor Valdés från försäsongsturnén, med kritik från Van Gaal att Valdés vägrat spela U21-matcher. Kritiken var inte nådig och den äldre spanjoren sparkades ut från klubben. Problemet är dock att Valdés sitter kvar på sitt kontrakt i ett år till, detta utan att ens bära den officiella kostymen när han sitter på läktaren. Detsamma gäller den yngre spanjoren, David De Gea, som även han infinner sig på läktaren intill (fast i rätt kostym). Att Real Madrid varit intresserat av vårt målvaktsess var ingen nyhet, men att det skulle innebära totalt kaos hade vi inte räknat med. United och Real Madrid kom aldrig överens, trots att De Gea petats eftersom hans fokus uppgetts varit på annat håll. Nu sitter vi kvar med två konfunderade målvakter åtminstone hösten ut. En ordentlig målvaktssoppa helt enkelt.

Våra konkurrenters värvningar

Manchester City har lagt hutlösa pengar på bland andra Kevin De Bruyne, Nicolas Otamendi, Raheem Sterling och Fabian Delph. Våra grannar har rustat inför säsongen, och det rejält.

Chelsea har tagit det desto lugnare under sommaren, de större nyförvärven har gjorts i Pedro, Begovic och Falcao.

Några som inte legat på latsidan har varit Liverpool. Clyne, Milner, Benteke, Firmino och Ings har alla plockats in de senaste månaderna.

Arsenal å sin sida har enbart värvat in en spelare, detta i den erfarne målvakten Petr Cech från Chelsea.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS