Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2021/22

Premier League är tillbaka! Den här gången dessutom med supportrar tillbaka på läktarna. Inför den nya säsongen har vi förstås fått diverse förändringar i truppen. Så i den här artikeln bjuder vi på en ordentlig genomgång om hur Manchester Uniteds trupp ser ut inför säsongen 2021/22.

I den här artikeln begränsar jag mig till spelarna som klassas som a-lagsspelare på Uniteds officiella hemsida.

Nyförvärv

Manager Ole Gunnar Solskjaer har hittills värvat in två eller tre spelare i sommar, beroende på hur vi räknar:

 • Den rutinerade målvakten Tom Heaton hämtades på fri transfer och återvände därmed till klubben där han började karriären.
 • Från Tyskland och Borussia Dortmund hämtades den engelska EM-silvermedaljören Jadon Sancho för stora pengar.
 • Sommarens tredje nyförvärv blir Raphaël Varane. Men den franska mittbacken har ännu inte formellt presenterats av United. Han har inget EM-silver (han missade EM 2016 på grund av skada) men väl ett VM-guld på meritlistan. Och en hel drös medaljer från Real Madrid.

I tillägg har James Garner, Andreas Pereira, Diogo Dalot, Jesse Lingard och Teden Mengi samtliga återvänt från lån. Åtminstone för nu.

Spelarförluster

Om United kan sägas ha värvat bra så går det sämre med spelarförsäljningen. Hittills har vi bara gjort oss av med två målvakter på fri transfer:

 • Joel Pereira signerade för RKC Waalwijk.
 • Sergio Romero är fortfarande klubblös när detta skrivs men rykten placerar honom i Granada.

Utlånade

 • Tahith Chong ska spendera säsongen hos Birmingham City i Championship.
 • Axel Tuanzebe har också dragit till Birmingham. Men för spel i Premier League och Aston Villa.
 • Facundo Pellistri kommer efter två säsonger som Unitedspelare ha gjort noll tävlingsmatcher för klubben. Han ska nämligen spendera den här säsongen i Deportivo Alavés på lån.

Det ingående skadeläget

United har ett tämligen bekymmersamt skadeläge inför den stundande säsongen:

 • Marcus Rashford har opererat sin axel och förväntas inte vara tillgänglig förrän tidigast under andra halvan av oktober.
 • Alex Telles skadade foten i träningsmatchen mot QPR och förväntas inte vara tillbaka förrän i september.
 • Lingard har smittats av covid-19. Vi har inte fått någon prognos för när han kan vara tillgänglig för spel.
 • Dean Henderson drog på sig covid-19 under försäsongen och lider fortfarande av sviterna av sjukdomen. Oklart när han kan vara tillbaka i träning.
 • Phil Jones har förvisso börjat träna fotboll igen, efter knäskadan som såg honom missa hela förra säsongen. Men han är näppeligen redo för a-lagsfotboll än på ett tag. Mest troligt får han göra comeback i U23.
 • Anthony Elanga missade avslutningen av försäsongen på grund av skada. En potentiellt mycket kostsam skada, då han mycket väl kunde ha varit aktuell för matchtruppen mot Leeds annars.

Vi har emellertid mer att oroa oss för:

 • Anthony Martial har precis börjat träna efter överraskande lång skadefrånvaro. Går knappast in i säsongen i toppform.
 • Sancho anslöt sent.
 • Varane är inte ens registrerad för spel till premiären mot Leeds.
 • Edinson Cavani fick förlängd semester men är nu på plats i Manchester. Oklart när han kan börja träna med laget.
 • Amad och Eric Bailly spelade OS och har därefter suttit i karantän. Oklart när de börjar träna med laget.

I tillägg har vi åtskilliga spelare som fick en mycket kort försäsong.

Målvakter

United inleder säsongen med fyra målvakter i a-laget. David de Gea kommer av allt att döma vakta målet i premiären mot Leeds. Det var nog inte vad Solskjaer tänkte när Heaton värvades. Snarare var nog tanken att Heaton skulle agera backup till Henderson och att De Gea då skulle säljas. Men nu när inte Heaton kan spela öppnas dörren för De Gea.

Grant, U23-målvakten Matej Kovar, De Gea och Heaton under träningslägret i Skottland. Henderson saknades på grund av sjukdom.

Bredd har vi, men spetsen är ett frågetecken. Detta kan illustreras av att ingen kan vara säker på vem som är Uniteds förstamålvakt samt att varken De Gea och Henderson är förstaval i sina landslag.

Bakom De Gea, Henderson och Heaton finns Lee Grant, vars uppgift är att se till att de andra målvakterna håller sams.

Mittbackar

Räknar vi Mengi och Jones går United in i säsongen med sex mittbackar. Av dessa vet vi att lagkapten Harry Maguire kommer att spela i stort sett varenda minut när han är tillgänglig. Värvningen av Varane gör det emellertid möjligt för Solskjaer att någon gång ibland vila sin lagkapten.

I väntan på Varane är Lindelöf och Maguire fortsatt startande mittbackar.

Något annat än att Maguire och Varane är Solskjaers tilltänkta mittbackspar kan jag inte tänka mig. Frågan är bara när de får sin första match tillsammans. För i premiären mot Leeds är det Victor Lindelöf, nybliven landslagskapten, som startar bredvid Maguire. Jag skulle inte bli förvånad ifall Lindelöf roteras in i fler än de 29 matcher han spelade under debutsäsongen i United.

Fjärdeval som mittback är Bailly. Att Mengi skickas iväg på lån känns som en självklarhet. Jones däremot blir nog kvar i United. För även om han i teorin är en mittback för ett mittenlag i Premier League så finns det ingen klubb som idag har råd att chansa på den lönen för en spelare som inte har spelat match sedan i januari 2020.

Ytterbackar

United ståtar plötsligt med en vänsterback som gör anspråk på att vara bäst i världen på sin position. Den utvecklingen på Luke Shaw var det inte många som såg framför sig. På högerbacken är Aaron Wan-Bissaka inte bäst i världen men han spelade mest av alla i United förra säsongen.

Shaw och Wan-Bissaka är givna i startelvan.

United har tydligt jagat en backup eller till och med konkurrent till Wan-Bissaka. Inget tyder emellertid på att någon sådan ramlar in. Därmed ser det ut som att Dalot blir förstareserv som högerback. Om nu inte Lindelöf får vikariera, förstås. För Solskjaer tycks ha så litet förtroende för Dalot att jag inte skulle bli ett dugg förvånad om Lindelöf startar som högerback ifall vi måste klara oss utan Wan-Bissaka i en viktig match.

Telles är given backup till Shaw när brasilianaren har läkt sin skada. När Telles värvades in var vi många som utgick från att han skulle vara förstaval på vänsterbacken. Nu tror nog inte ens Telles själv att han ska kunna peta Shaw.

Brandon Williams kommer nog att lämna på lån. Det bara måste vara så.

Defensivt och centralt mittfält

Problemposition nummer 1 är det defensiva mittfältet. Firma McFred gör det bra tillsammans men varken Fred eller Scott McTominay klarar balansrollen på egen hand. Det är problematiskt, för om vi spelar med McFred så plockar vi bort en mer kreativ spelare.

En gång i tiden kunde Nemanja Matić hantera balansrollen. Men det var då. Nu är benen för långsamma.

James Garner då? Nej, det är för tidigt för honom, så han skickas på lån igen.

Pereira? Kom igen. Han må ha gjort ett skitsnyggt mål mot Brentford men det räcker liksom inte. Lån eller försäljning känns som en självklarhet.

Spelar vi 4-2-3-1 kan Paul Pogba vara en av de två sittande mittfältarna. Så länge inte den andra är Fred, McTominay eller Matić. Och det är liksom lite galet för United, för Pogba är för bra för att inte spela i varje (viktig) match.

Pogba har givetvis en plats i Uniteds startelva. Frågan är bara på vilken position.

Emellanåt lyfts Lindelöf fram som ett mittfältsalternativ. Men nej, bara nej. Det är en sak att slå en passning som mittback under minimal press och något helt annat att göra det som mittfältare under maximal press.

Donny van de Beek skulle precis som Pogba kunna användas som en av två sittande i en 4-2-3-1. Men inte framgångsrikt bredvid någon av spelarna vi har i truppen idag.

Statusen på det defensiva mittfältet inför premiären är väldigt oviss. Pogba och Fred anslöt sent efter semestern medan McTominay haltade bort större delen av sin försäsong. Därmed är det bara Matić som har en ordentlig försäsong i kroppen.

Offensivt mittfält

Spelar vi 4-2-3-1 spelar Bruno Fernandes som tia. Svårare än så är det faktiskt inte. Vi är många som skulle föredra en 4-3-3-formation med Pogba bredvid Fernandes. Men då är vi tillbaka på mittfältsproblematiken.

När Bruno inte kan spela eller behöver vila är det rimligen Pogba som tar hans position.

Bruno är given i startelvan.

Van de Beek är ett annat alternativ som backup till Bruno. Eller till positionen bredvid Bruno i en 4-3-3. Nederländaren är ett sparkapital från förra säsongen men nu är det upp till bevis.

Lingard kan spela tia, liksom Juan Mata. Om Lingard blir kvar i klubben kommer han sannolikt användas lite här och var. För om han spelar som under våren – och det vi såg under försäsongen pekar på att han kommer att göra det – är han för bra för att inte få speltid.

Pereira? Nej.

Ett betydligt mer spännande alternativ är Hannibal. Tyvärr tror jag inte att Solskjaer kommer att ge Hannibal någon nämnvärd speltid.

Yttermittfältare och ytterforwards

Rashford startar till vänster och Sancho till höger. Så ser det alldeles säkert ut i Solskjaers pärm. Men inte mot Leeds. Vem som vikarierar för Rashford är den stora frågan. Det skulle också kunna bli Pogba. Vore det inte för skadan skulle Elanga ha kunnat vara en joker under säsongsinledningen.

Rashford och Sancho är de som borde spela på kanterna i anfallet. Tyvärr dröjer det innan vi får se Rashford igen.

Mer troligt är då att Martial, i väntan på Rashford, spelas till vänster när inte Pogba gör det.

Mason Greenwood nosar på en plats i startelvan på åtskilliga positioner. I augusti startar han tre matcher av tre, om han inte blir skadad. Han har så pass mycket talang att han kan spela sig in i startelvan.

Det lutar nog åt att Amad skickas på lån. Annars är han en spelare som, precis som Elanga, skulle kunna vara en joker.

Mata och Lingard utgör bredd. Lingard mycket mer så än Mata.

Till premiären mot Leeds kan det dock mycket väl vara så att vi får se Daniel James i startelvan. Annars har jag svårt att se James få särdeles mycket speltid under säsongen. Vi har för många offensiva spelare som helt enkelt är mycket bättre. James ska nog vara glad om han kommer upp i de 1520 minuter han spelade förra säsongen, vilket var en halvering av speltiden under hans debutsäsong i klubben.

Hannibal och Shola Shoretire får säkert ströminuter i  mindre viktiga matcher om de inte lämnar på lån.

Anfallare

Baserat på förra säsongens prestationer borde Cavani vara det givna förstavalet på topp. Men han fick förlängd semester och då öppnas en lucka för Martial eller Greenwood.

Vem som startar på topp mot Leeds beror på hur Solskjaer bedömer att Martials fysiska status är. Det naturliga får ändå anses vara att Martial startar på topp med Greenwood på en kant. Om Martial då presterar som han gjorde säsongen 2019/20 är det inte självklart att Cavani petar på fransmannen utan vidare.

Kan Martial hitta tillbaka till 2019/20-formen?

I händelse av kris kan Rashford och Elanga vikariera på topp.

Mer läsning

 • Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2021/22, del 1

  Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2021/22, del 1

 • Krönika: Premier League 2021/22 – jämnare och ojämnare än någonsin

  Krönika: Premier League 2021/22 – jämnare och ojämnare än någonsin

 • Inför: Manchester United - Leeds United

  Inför: Manchester United - Leeds United

 • Nymodigheter 2021/22: Inga bortamål och ändringar återställs

  Nymodigheter 2021/22: Inga bortamål och ändringar återställs

 • Säsongens tröjnummer officiella: Amad byter till ett lägre nummer

  Säsongens tröjnummer officiella: Amad byter till ett lägre nummer

 • Våra tankar inför säsongen 2021/22, del 2

  Våra tankar inför säsongen 2021/22, del 2

 • Matchtrupp Leeds United

  Matchtrupp Leeds United

 • Allt du behöver veta om Jadon Sancho

  Allt du behöver veta om Jadon Sancho