Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2020/21

Äntligen är Manchester United tillbaka! Idag börjar Premier League på riktigt. Som alltid inför en ny säsong har det skett diverse förändringar i truppen, här kommer därför en genomgång av den spelartrupp som Manchester United har till sitt förfogande den här säsongen.

Nyförvärv

Den här delen är än så länge orimligt kort, då United endast värvat in innermittfältaren Donny van de Beek från Ajax.

Utöver Van de Beek har Teden Mengi flyttas upp från reservlaget (även om han officiellt inte står med bland a-lagsspelarna på Uniteds officiella hemsida än), samt att Dean Henderson, Chris Smalling och Marcos Rojo är tillbaka från lån.

Spelarförluster

Hittills är det två a-lagsspelare som har lämnat United:

 • Alexis Sanchez har nu lämnat laget på permanent basis då han släpptes gratis till Inter.
 • Angel Gomes valde att inte skriva på ett nytt kontrakt utan lämnade när det förra gick ut. Han tillhör nu Lille men är utlånad till Boavista.

Värt att påpeka dock att transferfönstret fortfarande är öppet i de stora ligorna, så det kan tänkas att fler spelare såväl lämnar som tillkommer de närmaste veckorna.

Tre spelare som debuterat i a-laget har lämnat på säsongslånga lån. Dessa är Tahith Chong (Werder Bremen), James Garner (Watford) och Dylan Levitt (Charlton). Även målvakterna Joel Pereira (Huddersfield) och Matej Kovar (Swindon) är utlånade resten av säsongen, precis som Aliou Traoré (Caen).

Det ingående skadeläget

Manchester United går in i säsongen med två skador, där vi inte har satta datum när de bör vara tillbaka.

 • Axel Tuanzebe har enligt Ole Gunnar Solskjaer börjat träna på gräs igen, och bör därför inte vara allt för långt från en comeback
 • Phil Jones har varit skadad hela sommaren, utan att vi egentligen får några besked om var det är för skada eller när han kan tänkas vara tillbaka.

Resten av spelarna skall vara friska enligt Solskjaer från gårdagens presskonferens, om än att de är i något olika fysisk form efter det korta uppehållet.

Målvakter

Det går att argumentera för att United i år har en bättre målvaktsuppsättning än någonsin, i alla fall om David de Gea tar konkurrensen med Dean Henderson rätt och återfår gammal storform. Utöver detta finns Sergio Romero som i nuläget får ses som tredjemålvakt, och Lee Grant finns även han kvar men lär få väldigt sparsamt med speltid, om ens någon. En sak att notera är att Romero ännu inte skall vara tillbaka i träning, då han enligt Solskjaer har fått en förlängd semester för att vara med sin familj.

Mittbackar

Jag räknar Teden Mengi som upplyft i a-truppen, och med honom där har Manchester United nu hela åtta mittbackar kontrakterade (nio om man ser Tim Fosu-Mensah som mittback, han startade där i träningsmatchen mot Aston Villa), och i skrivande stund är det ingen som verkar direkt nära att lämna. Snarare har det pratats om att United skall värva en till, men i nuläget är ingen på ingång heller.

Embed from Getty Images

Harry Maguire och Victor Lindelöf bildade ordinarie mittbackspar förra säsongen, och får ses som favoriter att fortsätta vara det ordinarie paret i början av säsongen. Lagkapten Maguire kommer ju i alla fall spela så gott som varje minut, och att någon annan skall ha passerat Lindelöf under denna icke-existerande försäsong får ses som ganska osannolikt. Axel Tuanzebe hade möjligheten förra säsongen, men skador hindrade honom. Eric Bailly har också spelmässigt potentialen, men även där har skador varit ett enormt hinder.

Chris Smalling trodde vi ju var på väg tillbaka till Roma, men det ser allt mer avlägset ut nu. Efter en bra säsong i Italien vet vi inte hur Solskjaer ser på honom och han är därför någit av en joker. Den konstant skadade Phil Jones tillsammans med Marcos Rojo ser i nuläget ut att vara långt från en tänkt startelva, men av erfarenhet vet vi att vad som helst kan hända i Uniteds mittförsvar.

Ytterbackar

På ytterbacksplatserna finns det en mer rimlig bredd. Aaron Wan-Bissaka gjorde en bra förstasäsong och är given till höger, där hans främsta konkurrent nog ändå är Fosu-Mensah. Diogo Dalot har egentligen aldrig imponerat, och Solskjaers förtroende för portugisen verkar lågt.

Vänsterbacksplatsen är Luke Shaws att förlora, då vi under hans skadeperiod i somras märkte av hur pass viktig han faktiskt är, om än att United skulle kunna behöva uppgradera på positionen, och det har börjat ryktas allt hårdare om att United är nära att värva Portos Alex Telles. I skrivande stund är dock Brandon Williams Shaws egentligen enda utmanare, men han behöver ta ett antal kliv till för att ge Shaw en riktg kamp.

Från juniorlaget finns talangfulle Ethan Laird som möjligen skulle kunna göra sig till Wan-Bissakas främste konkurrent till höger, men då måste han komma tillrätta med sina skadebekymmer.

Defensivt och centralt mittfält

Allt tyder på att 4-2-3-1 kommer vara melodin även säsongen som kommer, och på det sittande mittfältet är då Paul Pogba mer eller mindre självskriven i en förstaelva. Donny van de Beek får ses som första ersättare till honom.

Efter Nemanja Matics uppryckning under vårvinter och sommar får han ses som förstaval till att spela bredvid Pogba, med Fred och Scott McTominay som de som kommer rotera med honom.

Andreas Pereira kan också tänkas vara aktuell för spel på Pogbas position, men den snart 25-årige brassen har aldrig riktigt visat att han håller för spel i United, så han får ses som en outsider.

James Garner och Dylan Levitt har som bekant gått iväg på lån.

Offensivt mittfält

Nummer 10-positionen är en av Uniteds mest givna, då Bruno Fernandes är spelaren som äger den. Troligen kommer Van de Beek vara första reserv än här, och andra spelare som kan spela där är Juan MataAndreas Pereira, och Jesse Lingard, men ingen av dessa är egentligen någon realistisk utmanare till Fernandes.

Embed from Getty Images

Marcus Rashford startade faktiskt träningsmatchen mot Aston Villa som tia, men det rimliga är att han i tävlingsmatcher kliver ut på sin vänsterkant. Hannibal Mejbri (som tydligen bara vill kallas Hannibal) är en spännande talang i reservlaget, men lär inte vara redo att på riktigt utmana om a-lagsplats än.

Yttermittfältare och ytterforwards

Ja, Marcus Rashford är alltså med all säkerhet förstaval till vänster, och eftersom ingen ny högerytter värvats in får vi se Mason Greenwood som ordinarie på den positionen.

Anthony Martial kan givetvis få en del chanser ute till vänster, även om vi så klart mer troligt får se honom längre fram. Daniel James gjorde en helt okej träningsmatch som vänsterytter, och har enligt mig visat ganska tydligt att det är hans bästa position. Om inte Rashford återfinner formen när matcherna nu drar igång kan James nog få en och annan match, om än att han inte är redo att leda ett Unitedanfall än.

Jesse Lingard kan så klart också spela på en kant, Juan Mata lär säkert få några matcher från högerytterpositionen och från reservlaget vill Anthony Elanga visa vad han kan, om än att det är osannolikt att han får speciellt många chanser.

Anfallare

Anthony Martial går in i säsongen som nummer 1 bland de centrala anfallarna. Skulle han skadas en längre tid lär inte Odion Ighalo vara den som kliver in på mer permanent basis, istället lär Mason Greenwood eller Marcus Rashford ta steget upp och någon annan kliva in på en kant.

Mer läsning

Vi drar igång vår matchblogg om inte alltför länge. I väntan på den har vi massor av inför säsongen-läsning att bjuda på…

 • Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2020/21, del 1

  Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2020/21, del 1

 • Nymodigheter säsongen 2020/21: VAR igen och turneringen alla vill undvika

  Nymodigheter säsongen 2020/21: VAR igen och turneringen alla vill undvika
  mu_oldtrafford_ne

 • Solskjaers presskonferens: Greenwood hade behövt vila

  Solskjaers presskonferens: Greenwood hade behövt vila
  mu_oldtrafford_ne

 • Inför: Manchester United - Crystal Palace

  Inför: Manchester United - Crystal Palace
  mu_oldtrafford_ne

 • Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2020/21, del 2

  Frågelåda: Våra tankar inför säsongen 2020/21, del 2