Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2017/18

Det är äntligen premiärdag! Inför den nya säsongen tänkte jag att det kan vara på sin plats med en genomgång av den spelartrupp som Manchester United har till sitt förfogande den här säsongen.

Nyförvärv

Manager José Mourinho har värvat in tre spelare inför den här säsongen:

Dessutom är mittfältaren Andreas Pereira tillbaka från lån.

Spelarförluster

Av de spelare som ingick i a-lagstruppen förra säsongen är det tre spelare som har lämnat.

  • Anfallaren Zlatan Ibrahimovic fick inget nytt kontrakt till följd av knäskadan han drabbades av i våras. Mycket tyder emellertid på att Zlatan återvänder när skadan har läkt. Det är dock först runt årsskiftet som han kan vara aktuell för spel.
  • En annan anfallare, Wayne Rooney, gick till Everton.
  • Försvararen Timothy Fosu-Mensah har gått till Crystal Palace på ett säsongslångt lån.

I tillägg har Regan Poole (Northampton), Dean Henderson (Shrewsbury), Sam Johnstone (Aston Villa) och Cameron Borthwick-Jackson (Leeds) lämnat på säsongslånga lån. Devonte Redmond, som ännu inte varit nära a-laget, är på lån i Scunthorpe till januari.

Josh Harrop gjorde a-lagsdebut som målskytt i våras. Han valde dock att tacka nej till Uniteds kontraktsförslag och signerade för Preston på fri transfer. Adnan Januzaj var inte önskad av José Mourinho och såldes till Real Sociedad. Guillermo Varela har vänt hem till Uruguay och Peñarol.

Det ingående skadeläget

Inför säsongen har United tre långtidsskadade spelare:

  • Vänsterbacken Luke Shaw kan eventuellt vara tillbaka i september.
  • För Ashley Young spekuleras det om comeback i oktober.
  • Försvararen Marcos Rojo är troligen inte tillbaka förrän runt årsskiftet.

Under försäsongen har Ander Herrera, Jesse Lingard och Juan Mata varit ute med småskador men de är alla tillgängliga när säsongen drar igång.

Målvakter

Manchester United står väldigt gott rustade på målvaktssidan, kanske bäst i världen. Såväl spets som bredd är av allra högsta klass.

Embed from Getty Images

David de Gea är ohotad förstamålvakt och gör anspråk på att vara världens bästa målvakt. Argentinas landslagsmålvakt Sergio Romero utgör en trygg reservmålvakt. Som tredjemålvakt har United den portugisiska talangen Joel Pereira, som har mycket gott rykte.

Bakom finns Dean Henderson och Sam Johnstone, båda kompetenta målvakter och båda nu utlånade.

Mittbackar

I utgångsläget har United fyra mittbackar att laborera med: Eric Bailly, Phil Jones, Victor Lindelöf och Chris Smalling. Bailly är av allt att döma given i startelvan. Vem som tar platsen bredvid Bailly är inte lika självklart men min känsla inför säsongen är att Jones just nu är i förarsätet. Mourinho har uttalat att Lindelöf behöver tid att anpassa sig till den engelska fotbollen, vilket gör Smalling till första utmanare.

Embed from Getty Images

Marcos Rojo hade platsen bredvid Bailly i våras men han missar ju första halvan av säsongen. Om Rojo sen går in i startelvan när han väl är tillbaka återstår att se.

Mourinho har även planer på att spela med trebackslinje emellanåt. När det har testats har Daley Blind eller Matteo Darmian tagit vänsterplatsen. Blind och Darmian lär också vara de första alternativen i en skadekris. Unge Axel Tuanzebe finns också att tillgå.

Ytterbackar och vingbackar

På ytterbackssidan kan det ställas frågor, både gällande spets och bredd. Antonio Valencia är given på högerkanten och han sköter som regel sitt jobb klanderfritt.

På vänsterbacken är det inte alls lika självklart. Månne tar Luke Shaw platsen när han är tillbaka från skada, månne dyker det upp ett nyförvärv. Rapporterna om hur Mourinho ser på Shaw varierar. Under försäsongen har Darmian och Blind varvat och känslan är att Darmian just nu ligger före.

Embed from Getty Images

Jesse Lingard har spelat som vingback till vänster och unge Demetri Mitchell är ytterligare ett alternativ. Tillbaka från skada finns Ashley Young och Rojo också att tillgå. Inte tu tal om att alternativen till vänster är många men det beror tyvärr på att ingen är oumbärlig.

När Valencia inte kan spela så… är det öppet. Timothy Fosu-Mensah har vikarierat på högerbacken under försäsongen men har ju lämnat på lån. Tuanzebe kan vara ett alternativ, liksom Darmian och Young. Flera mittbackar kan också spela högerback men frågan är öppen.

Defensivt och centralt mittfält

På ett eller annat sätt spelar United med tre centrala mittfältare men beroende på taktik kan arbetsuppgifterna variera kraftigt. Slarvigt kan vi säga att alternativen är två sittande mittfältare med en nummer 10 (4-2-3-1) framför eller en sittande med två dynamiska mittfältare framför (4-3-3/4-1-4-1 eller 3-5-2).

Paul Pogba är given i startelvan, oavsett system. I utgångsläget (4-3-3) tar han platsen till vänster. Om 4-2-3-1 kan han spela både som sittande och som nummer 10.

http://gty.im/827808598

I 4-2-3-1 är det i första hand Ander Herrera (offensivare spel) eller Nemanja Matic (defensivare spel, om inte Pogba frigörs) som tar platsen bredvid Pogba, med Matic som favorit. Michael Carrick och Marouane Fellaini utmanar.

I ett 4-3-3 är Matic av allt att döma förstaval med Carrick som backup. Krisar det kan Herrera eller Fellaini vikariera.

Herrera tar annars platsen till höger i ett 4-3-3, med Fellaini som första utmanare. Unge Andreas Pereira är också ett alternativ men längre bak i hierarkin.

Lingard, Juan Mata och Henrikh Mkhitaryan skulle också kunna spela på ett tremannamittfält, men det förefaller inte vara något som Mourinho överväger. Blind och Tuanzebe skulle också kunna vara alternativ, men igen inget som egentligen har testats.

Offensivt mittfält

Om United spelar med en nummer 10 finns det ett gäng olika alternativ: Pogba, Mata och Mkhitaryan framför allt. De indikationer vi har fått är att Mkhitaryan är förstaval om Pogba spelar längre bak i planen. Om en långbollstaktik används tar Fellaini platsen. Lingard och Pereira vill nog också räknas i diskussionen men… det gör de egentligen inte.

Yttermittfältare och ytterforwards

Också en position med många alternativ men detta till stor del på grund av att ingen är opetbar. Av de som redan har nämnts kan Mata ta högerplatsen medan Mkhitaryan och Lingard kan spela på båda kanterna.

Marcus Rashford förefaller emellertid vara den som i utgångsläget tar platsen till vänster.

Embed from Getty Images

Anthony Martial finns som ett alternativ men det är tydligt att han inte har Mourinhos förtroende.

Pereira och Young (när skadefri) kan vikariera om det krisar.

Anfallare

Romelu Lukaku värvades in för stora pengar och är given i startelvan. Rashford i första hand och Martial i andra hand vikarierar vid behov (givet att United spelar med en spjutspets).

Embed from Getty Images

Då United har spelat med två anfallare har det i första hand varit Mkhitaryan som har tagit platsen bredvid Lukaku men vi kan utgå från att även Rashford kommer att spela tillsammans med Lukaku då och då.